Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Trumpam į rinką grąžinamas defoliantas Reglone 200 SL

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2021-03-02

Išduotas leidimas išimties tvarka 120 dienų laikotarpiui tiekti rinkai defoliantą Reglone 200 SL

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos prašymo pagrindu Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos išdavė leidimą išimties tvarka 120 dienų laikotarpiui tiekti rinkai defoliantą Reglone 200 SL rapsų, sėklinių dobilų, sėklinių pupų ir žirnių defoliavimui prieš derliaus nuėmimą.

Leidimas išduotas atsižvelgus į tai, kad, esant drėgnai vasarai, rapsų, dobilų, pupų ir žirnių derlių be pasėlių defoliacijos bus sunku nuimti. 2018 m. panaikinus veikliosios medžiagos dikvato patvirtinimą Europos Sąjungoje, Lietuvoje nebeliko registruotų augalų apsaugos produktų rapsų, dobilų, pupų ir žirnių defoliavimui.

Išduodant leidimą Reglone 200 SL nustatytos šios rizikos mažinimo priemonės:

  • Iš anksto prieš purškimą, purškimo dieną ir Reglone 200 SL defoliantu nupurkšti laukai iki derliaus nuėmimo turi būti paženklinti įspėjamąja informacija – draudžiamuoju ženklu „Pašaliniams įeiti draudžiama“, užtikrinant, kad pašalietis ir gyventojas nepatektų į laukus.
  • darbininkams draudžiama įeiti į Reglone 200 SL apdorotus laukus iki derliaus nuėmimo;
  • Siekiant apsaugoti pašalinius asmenis ir gyventojus operatoriai privalo laikytis ne mažesnės kaip 10 metrų apsaugos zonos iki kelių kelkraščių ribos, gyvenamųjų, visuomeninės paskirties, rekreacinių ir bendro naudojimo teritorijų ribos ir privalo naudoti dulksną mažinančią įrangą
  • Siekiant apsaugoti vandens organizmus, būtina naudoti purškimo įrangą, mažinančią purškimo dulksną 95 proc.
  • ne vėliau kaip prieš 1 darbo dieną iki Reglone 200 SL naudojimo elektroniniu paštu [email protected] ūkininkas privalo informuoti Augalininkystės tarnybą, nurodant naudotojo vardą, pavardę (arba įmonės pavadinimą ir įmonės kodą), ūkio valdos numerį, planuojamo apdorojimo datą, ir kontrolinio žemės sklypo ir lauko numerį;
  • nepanaudoti Reglone 200 SL likučiai privalo būti grąžinti originalioje pakuotėje importuotojams / platintojams.

Leidimas galioja nuo 2021 m. birželio 17 d.

Augalininkystės tarnyba kontroliuos kaip ūkininkai laikosi rizikos mažinimo priemonių, naudodami defoliantą Reglone 200 SL.