Gruodžio 22 d., sekmadienis | 24

Topinambai – visokeriopai vertingi augalai

Prof. habil. dr. Antanas Svirskis
Augalų selekcijos specialistas
2017-12-05

Nuotrauka iš interneto

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Topinambai (sin. bulvinės saulėgrąžos, žieminės bulvės, Jeruzalės artišokai, tiksliau tai artišokų ir saulėgrąžų hibridas, rus. zimniaja gruša ir kt.) kilę iš Šiaurės Amerikos. Į Europą jie pateko XVII a. pirmoje pusėje, pradžioje į Prancūziją, vėliau į Italiją ir kitas šalis, kur greitai paplito. Tačiau XVIII a., paplitus bulvėms, susidomėjimas topinambais pradėjo mažėti. Pastaraisiais metais dėl daugelio vertingų jų savybių susidomėjimas sparčiai auga.

Topinambas (lot. Helianthus tuberosus L.) – daugiametis žolinis astrinių šeimos augalas. Stiebas išstypsta iki 2–3 m aukščio, stipriai lapuotas. Žiedai smulkūs, panašūs į smulkius saulėgrąžų žiedus. Mūsų agroklimatinėmis sąlygomis žydi rugsėjo–spalio mėnesiais. Žydi, žaliuoja ir auga iki pat stiprių šalnų. Sėklos mūsuose nesubręsta. Yra veislių, kurios net nežydi.

Topinambai turi stiprią šaknų sistemą. Pagrindinė šaknis, nelygu dirva, įsiskverbia į 1–3 metrų gylį, tačiau pagrindinė šaknų masė išsidėsto ariamajame sluoksnyje. Čia formuojasi ir gumbai, panašūs į gumbuotas bulves ar imbiero šaknis. Gumbų forma, spalva ir derlius priklauso nuo auginamos veislės. Gumbai kasami po šalnų arba pavasarį, kol nepradėjo dygti. Vienoje vietoje topinambai gali augti kelerius metus. Vėliau jie perdaug sutankėja, išauga smulkesni. Gumbai neturi kamštinio odos audinio, todėl iškasti greitai vysta. Gera topinambų gumbų savybė – neiškasti po sniegu jie ištveria net 40 oC šaltį. Laiku nukasti gumbai vėsiame rūsyje kelis mėnesius gerai išsilaiko sumaišyti su drėgnomis durpėmis ar smėliu. Mūsų šeimos ilgametė patirtis rodo, kad gumbai vėsiame rūsyje ilgai išsilaiko supilti į neužrištus polietileninius maišus. Svarbu, kad nepatektų puvinio pažeistų gumbų ir neprieitų pelės. Palikti žiemoti lauke gumbai, ypač nedideliame plote, gali nukentėti nuo pelėnų. Kartais belieka tik gumbų žievelė.

Topinambų gali prisiauginti visi

Topinambų gali prisiauginti visi, turintys nors mažą žemės lopinėlį. Kas tokios galimybės neturi, gali nusipirkti turguje. Čia jie kainuoja 2–3 litus/kg. Nesuvytę jie gerai laikosi šaldytuve ar balkone. Topinambai dirvai nereiklūs, nors labai teigiamai reaguoja į trąšas, ypač kalio. Sausą vasarą labai pravartu topinambus palaistyti, nes lapuoti stiebai išgarina labai daug vandens. Mėgsta giliai įdirbtą dirvą. Geriausia gumbus pavasarį arba rudenį sodinti eilėmis 50–70 cm tarpueiliais, o eilutėse – kas 50 cm, gylis 15–20 cm.

Kenkėjų ir ligų mūsų krašte topinambai kol kas beveik neturi. Ilgiau juos auginant vienoje vietoje gali pažeisti šaknų puviniai. Didesniuose plotuose topinambus galima auginti mechanizuotai, panašiai kaip bulves.

Gausu biologiškai aktyvių komponentų

Topinambai skiriasi nuo kitų šakniavaisių savo specifine sudėtimi, t. y. turi daug inulino ir fruktooligosacharidų (kai dauguma šakniavaisių – krakmolo).Topinambų gumbuose gausu kalio (150–650 mg K) ir kitų biologiškai aktyvių komponentų: skaidulinių medžiagų, mineralinių druskų – geležies, silicio,cinko, magnio, fosforo, kalcio (beveik visa Mendelejevo lentelė), įvairių vitaminų (B grupės ir C), pektininių komponentų, organinių ir aminorūgščių. Topinambai vartojami žali, termiškai apdoroti, o visus metus – išdžiovinti iki 6–10 proc. drėgmės.

Topinambai – unikalūs augalai, galintys patys apsisaugoti. Jie nekaupia nitratų, sunkiųjų metalų ir radioaktyvių elementų. Juos rekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems diabetu, ateroskleroze, besiskundžiantiems aukštu kraujospūdžiu, širdies kraujagyslių ligomis, disbakterioze bei virusiniu hepatitu. Juose esantys fruktoolisacharidai – sveikas gerųjų bakterijų maistas – padeda išlaikyti sveiką žarnyno ekologiją, todėl jie kartais pavadinami probiotikais. O inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą – taip teigia Jonny Bowdenas, mokslų daktaras, žinomas JAV mitybos specialistas knygoje „150 sveikiausių produktų Žemėje”.

Topinambų stiebai ir lapai taip pat nepakeičiamas vaistas nuo įvairių sąnarių ligų: artritų, artrozių, osteochondrozės , po įvairių atraminio judėjimo aparato traumų. Jei vargina bent viena iš minėtų ligų, patariama mėgautis voniomis, paruoštomis su džiovintais topinambų lapais ir stiebais (100 g lapų ir stiebų užplikoma 5 l vandens. Virti 5 min., palaikius 30–40 min., nukošti ir supilti į vonią). Tokiame vandenyje vertėtų pagulėti ne daugiau kaip 15 minučių. Tokios vonios tinka ir sergantiems kraujagyslių ligomis, mažina tromboflebito pavojų.Topinambų nuoviras tinka ir veidui valyti. Vienam gydymo kursui reikia 8–10 taip paruoštų vonių. Po mėnesio gydymosi kursą pravartu pakartoti. Iš surinktų lapų ir stiebų galima ruošti ir arbatą. Žaliava užplikoma verdančiu vandeniu, pusvalandį palaikoma, kad ekstraguotųsi biologiškai aktyvios medžiagos. Per dieną tokio nuoviro mažais gurkšneliais reikėtų išgerti 1 stiklinę.

Vertingasis inulinas

Inulinas – unikalus polisacharidas, kurio 95 proc. sudaro fruktozė. Tai natūralus cukraus kiekio organizme reguliatorius. Jis vartojamas diabeto profilaktikai, ypač tinka sergant 2-o tipo diabetu, nes natūraliai palaiko angliavandenių apykaitą organizme. Kasdienis inulino turinčių maisto produktų vartojimas padeda ir žmonėms, sergantiems 1-o tipo diabetu, nes leidžia būti mažiau priklausomiems nuo insulino.

Inulinas stimuliuoja bifido ir pieno rūgšties bakterijas, t. y. mūsų žarnyno gerąją mikroflorą, nuo kurios didele dalimi priklauso mūsų sveikata ir gera savijauta. Inulinas padeda atkurti žarnyno mikroflorą, reguliuoja angliavandenių metabolizmą, mažina cholesterolio kiekį, nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį. Nustatyta, kad topinambai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir virškinamojo trakto veiklą, saugo kepenis ir inkstus, didina organizmo imunitetą, padeda įveikti įvarias infekcijas, stresą, suteikia organizmui energijos. Neigiama topinambų savybė – vartojant žalius, kai kam gali pusti vidurius.

Pasigaminkime valgių

Topinambus galima valgyti žalius, virtus, keptus, troškintus, netgi konservuotus. Ruošiant maistui gumbus, jų skusti nebūtina, pakanka gerai nuplauti. Iš šakniagumbių gaminamas nekaloringas cukrus, sultys, gira, vynas, ruošiamos salotos, košės, kepami blynai ir apkepai. 2002 m. Nicoje (Prancūzija) vykusiame Tarptautiniame kultūrinio paveldo festivalyje topinambai pripažinti geriausia daržove sriuboms. Pjaustytus ar tarkuotus topinambų gumbus, kad greitai nepajuostų, būtina apšlakstyti citrinų sultimis.

Kava. Plonai supjaustyti gumbų gabalėliai apdžiovinami, paskrudinami orkaitėje, kartu su keliomis kardamono sėklomis sumalami kavamale. Gėrimas paruošiamas kaip paprasta kava.

Pikantiškos salotos. Sutarkuojami 5–6 topinambų gumbai, žalia morka, rūgštus obuolys, česnakų skiltelė. Pasūdoma, paskaninama grietine, majonezu, prieskoniais (petražolėmis, krapais). Vietoje morkos galima įdėti 2 šaukštus virtų ryžių ar saują šviežiai tarkuotų kopūstų.

Sveikuolių salotos. Sutarkuojami 5–6 gumbai, žalia morka, rūgštus (Antaninis) obuolys. Pasūdoma, užberiama šaukštelis fruktozės.

Žiemos salotos. Sutarkuojami 5–6 gumbai. Įdedami 2 šaukštai raugintų kopūstų, paskaninama spanguolėmis, šaldytomis bruknėmis, juodaisiais serbentais, apšlakstoma aliejumi.

Mūsų šeimos mėgstamiausios salotos. Sutarkuojami keli gumbai topinambų ir daikonų, arba juodųjų ridikų. Paskaninama grietine arba citrinos sultimis ir aliejumi.

Mišrainė. Nuluptus topinambus supjaustyti plonais šiaudeliais ar sutarkuoti. Sumaišyti su susmulkintais svogūnais ir smulkintais kietai virtais kiaušiniais, užpilti kefyru ar grietine, įberti druskos, pabarstyti krapais.

Ikra. Pomidorus supjaustyti gabalėliais ir pakepinti aliejuje.Topinambus, morkas ir svogūnus susmulkinti ir pakepinti atskirai. Daržoves sumaišyti ir patroškinti ant lėtos ugnies uždaroje keptuvėje, pridėti druskos, česnako, petražolių. 500 g topinambų imama: 200 g pomidorų, po 100 g svogūnų ir morkų, česnakų galvutė, 100 g aliejaus, druskos pagal skonį.

Sumuštiniai. Smulkiai supjaustomas kietai virtas kiaušinis, 5–6 skiltelės topinambo gumbų sumaišoma su majonezu, užtepama ant duonos riekelės, papuošiama žalumynais ir rauginto agurko griežinėliu.

Kotletai. Topinambų gumbai (1 kg) išverdami, pertrinami per sietelį. Įdedami 4 šaukštai kvietinių miltų, 1 šaukštas sviesto, 2 kiaušiniai. Viskas išmaišoma, suformuojami kotletai ir iškepami aliejuje. Patiekus paskaninami grietine.

Topinambų stiebai, lapai ir gumbai – puikus pašaras gyvuliams ir paukščiams

Gumbus labai mėgsta kiaulės ir šernai. Patys išsikasa ir suėda. Stiebus ir lapus galima silosuoti, naudoti žaliajai trąšai, o pastaraisiais metais jais labai susidomėjo bioetanolio gamintojai.Topinambai labai tinka kaip užuovėjiniai-kulisiniai augalai, apsaugantys lepesnes augalų rūšis nuo šaltų vėjų ir dulkių. Egzotiškai atrodo ir rudeninės žydinčių topinambų puokštės.