Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Svarbiausi ūkio darbai rugpjūtį

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2021-08-09

Sako, kad delsimas yra laiko vagis, tad nieko nelaukdami aptarkime, kokių darbų ūkyje nepamiršti rugpjūtį?

Augalininkystės ūkiuose

Tenka pripažinti, kad augalininkystės ūkiams šis sezonas nelengvas, vis tiktinkamai sudėliota technologija ir laiku priimti sprendimai daugeliui padėjo išvengti nuostolių.

Nors paskutinis vasaros mėnuo džiugina malonumais, ūkiuose intensyviai nuimamas derlius. Ne už kalnų ir ruduo su savo gėrybėmis, tad jau reikėtų ruoštis ir šio sezono darbams: atidžiau suplanuoti augalų auginimo technologijas, užsitikrinti pakankamai kokybiškos žiemkenčių sėklos ir tinkamai pasiruošti dirvas rudeninei sėjai. Visi žinome, kokią didelę įtaką turi sėjos laikas pasėlių žiemkentiškumui, o tuo pačiu ir būsimam derliui.

Naudinga įsivertinti praėjusio sezono pasiektus ūkio rezultatus, pasiskaičiuoti augalų auginimo savikainą, žinoma, nepamiršti sutvarkyti privalomus ūkiui dokumentus ir žurnalus.

Vienas svarbiausių darbų – iš anksto suplanuoti optimalų augalų aprūpinimą pagrindinėmis maisto medžiagomis. Kaip žinote, iki 2030 metų trąšų kiekį teks sumažinti 20 proc., o augalų apsaugos produktų – 30 procentų. Pirmasis žingsnis šiems tikslams pasiekti – dirvožemio tyrimai, kuriuos reikėtų atlikti iš karto po derliaus nuėmimo. Į pagalbą visuomet jums ateis augalininkystės konsultantai, kurie, pasitelkiami modernius prietaisus, ne tik profesionaliai paims dirvožemio ėminius, bet ir pristatys juos į Konsultavimo tarnybos laboratoriją ištirti. O gavę rezultatus nubraižys žemėlapius, rodančius visas problemines lauko vietas, sudarys kintamos tręšimo normos žemėlapius, kuriais naudojantis būtų galima pasiekti maksimalų tręšimo tikslumą. Jei pageidausite, parengs tręšimo planą organinėmis bei mineralinėmis trąšomis.

Tiesa, galbūt jūs nusipirkote žemės ir norite įvertinti dirvožemio tinkamumą tam tikriems žemės ūkio augalams auginti? Išsitirti dirvožemį būtų taip pat naudinga, kad vėjais nepaleistumėte daug pinigų tręšdami pasitelkę nuojautą. Ėminius į laboratoriją galite pristatyti ir patys ar pasinaudoti kurjerių paslaugomis.

Laboratorijoje daugiausia atliekami ne tik dirvožemio makrokomponentiniai cheminiai tyrimai, bet ir šiltnamių grunto, augalų analizės, galima pasidaryti mėšlo, srutų ar dumblo analizę. Beje, laboratorijoje galite išsitirti tiek paviršinį, tiek ir gruntinį vandenį. Tuomet būsite tikri dėl geriamojo vandens kokybės.

Gyvulininkystės ūkiuose

Darbas darbą veja ir gyvulininkystės ūkiuose. Svarbu įsivertinti turimų ir pasigamintų žolinių pašarų kokybę, kad būtų tinkamai subalansuotas racionas.

Po anksti nupjautos pirmosios žolės užaugęs atolas tinkamas šienainiui ar silosui gaminti. Jame gausu lengvai virškinamų visaverčių baltymų, mineralinių medžiagų, karotino, vitaminų E, K, C ar B grupės vitaminų, kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Pašarinių žolių maistingumas labai priklauso nuo išsivystymo fazės, todėl patariama neperauginti žolės, nelaukti, kol ji pasens. Žoliniai pašarai sudaro didžiąją dalį galvijams skirtų pašarų, todėl labai svarbu jų pasigaminti kuo daugiau ir kuo geresnės kokybės. Nuo to priklausys ir melžiamas karves, ir mėsinius galvijus auginančių ūkininkų gaunamas pelnas.

Jei reikia patarimo, kreipkitės į gyvulininkystės konsultantus. Beje, pasipildė mūsų mobilios gyvulininkystės laboratorijos komanda, tad rekomenduojame apie gyvulių sveikatingumą, pašarų kokybę, reprodukcinius sutrikimus nediskutuoti interneto platybėse, o pasikonsultuoti su veterinarijos gydytojais, kurie atvyks tiesiai į ūkį.

Darbų sauga ūkyje

Svarbu pasirūpinti ir ūkio darbuotojų saugumu. Jei turite klausimų, visuomet galite kreiptis į Konsultavimo tarnybos darbų saugos specialistus. Atsižvelgdami į aplinkybes ir įvykusius nelaimingus atsitikimus, jų priežastis, jie konsultuoja ūkininkus, vyksta į ūkius ir įvertina situaciją, pagal galiojančius norminius teisės aktus paruošia darbų saugos ir priešgaisrinės saugos dokumentaciją, pagal poreikį instruktuoja darbuotojus.

Turintiems miško

Miškų savininkai ir valdytojai dar iki rugpjūčio 31 d. gali kreiptis paramos pagal veiklos sritį „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“. Remiama daug veiklų, bet populiariausia – vienkartinis jaunuolynų ugdymas nuo aštuonerių metų iki 20 imtinai. Pagrindiniai reikalavimai, norintiems dalyvauti šioje programoje – miškininkystės specialisto išvada dėl ugdymo reikalingumo ir gebėjimas vykdyti kirtimą savomis lėšomis. Visuose jaunuolynuose rekomenduojama vykdyti ugdymo kirtimus kuo anksčiau, kadangi tai yra vienas svarbiausių medyno raidos etapų.

Dar gera žinia miško valdytojams – iki rugpjūčio 31-os galima teikti paraiškas pagal priemonę „Parama pasinaudoti konsultavimo paslaugomis“. Konsultavimo tarnybai jau penkmetį pagal šią priemonę patikėta konsultuoti miško valdytojus, tad nedvejodami kreipkitės į miškininkystės specialistus ir dabar.

ES parama ūkiams

Rugpjūtį taip pat dar laukiama paraiškų pagal veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“. Remiamas ūkio subjektų bendradarbiavimas, skatinant trumposios tiekimo grandinės veiklą: transportavimo, platinimo, rinkodaros, reklamos, kokybės valdymo veikla, siekiant pagamintus produktus parduoti tiesioginiam vartotojui trumpiausiu keliu.

Taip pat galima prašyti paramos regioninio lygmens logistikos centrui kurti, numatyta ir galimybė paramos lėšomis įsigytos produktų transportavimo, saugojimo ir laikymo įrangos paslauga, kai maisto produktai tiekiami į realizacijos vietas.

Nuo rugpjūčio 2 iki spalio 15 d. renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Prevencinių priemonių taikymas prieš vilkų ūkiniams gyvūnams daromą žalą“. Kad apsaugotumėte gyvulius, galėsite įsigyti įvairiausių tam reikalingų priemonių.

Pasikonsultuokite su jums artimiausio Konsultavimo tarnybos rajono biuro ekonomikos paslaugas teikiančiu konsultantu. Jei sutiksite bendradarbiauti, konsultantas užpildys paraišką, sukomplektuos dokumentų bylą ir dirbs su Jumis per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį.

Konsultantai taip pat padės įvertinti, ar Jūsų ūkis atitinka kompleksinės paramos reikalavimus.

Kaip žinia, viena iš esminių sėkmingo verslo sudedamųjų dalių – buhalterinė apskaita. Mes galime prisidėti prie jūsų sėkmės tikslo. Nors esame Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, tačiau dirbame ir su ne žemės ūkio veiklą vykdančiomis smulkiomis, vidutinėmis verslo įmonėmis, visuomeninėmis organizacijomis ir asociacijomis. Padėsime laiku, kokybiškai, tiksliai, tvarkingai sutvarkyti Jūsų vykdomos veiklos apskaitą.

Užtikrinsime informacijos perdavimą elektroninėmis priemonėmis VMI ar Sodrai. Konsultuosime mokesčių bei apskaitos klausimais. Be to, apskaitos tvarkymo paslauga yra apdrausta Profesinės civilinės atsakomybės draudimu, tad Konsultavimo tarnyba prisiima atsakomybę už jos kokybę.

Ūkionet@s

Gerbiami Konsultavimo tarnybos klientai, peržiūrėti ir prasitęsti sutartis, matyti ir apmokėti sąskaitas nuo šiol bus paprasčiau – kviečiame naudotis savitarnos platforma – Ūkionet@s. O kiekvieną mėnesį Jūsų lauks specializuoti ir tik Jums skirti paslaugų pasiūlymai.

Esate laukiami visuose Konsultavimo tarnybos rajono biuruose, kur drauge su konsultantais aptarsite Jūsų verslo ir jo plėtros galimybes.

Susitikime parodoje

Na, o rugpjūčio 26–28 dienomis kviečiame susitikti tarptautinėje parodoje „Inno panorama“, vyksiančioje Žemės ūkio akademijoje. Antrame paviljone jūsų lauks Konsultavimo tarnybos Tiksliojo ūkininkavimo paslaugų ir kompetencijų centro komanda, kurie pristatys skaitmenines technologijas ir teikiamas paslaugas augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiuose. Ateikite, sužinokite ir išbandykite.