Balandžio 23 d., antradienis | 24

Situacija daržovių sektoriaus plėtrai palanki, bet problemų yra

Jolanta Dalia Abarienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos redaktorė
2021-08-10

Lietuvos daržovių augintojų asociacijoje šiuo metu yra 128 nariai. Rugpjūčio 6 d. jie rinkosi į ŽŪK „Suvalkijos daržovės“ patalpas. Čia vyko ataskaitinis susirinkimas ir lauko diena. Diskutuota daržovių augintojams aktualiais klausimais. Tarp ataskaitiniu metu svarbių pasiekimų minėta ir bendradarbiavimo sutartis su LŽŪKT.

Pandemija sujaukė įprastus planus. Negalint metų pradžioje organizuoti visuotinio narių ataskaitinio susirinkimo, nuspręsta jį ir tradicinę Lietuvos daržovių augintojų asociacijos lauko dieną sujungti į vieną.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkės Daivos Šateikienės atskaitoje akcentuotas dėmesys naujiems asociacijos nariams – svarbu išsiaiškinti jų lūkesčius ir planus.

Pasidžiaugta, kad atnaujinta asociacijos interneto svetainė www.ldaa.lt, kurioje pirkėjai gali daug greičiau ir patogiau susirasti reikiamą produkciją, bendrauti su augintojais.

Įvardinti ir aktualiausi klausimai, kurie per ataskaitinį laikotarpį aptarti su Žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku: dėl laikinosios valstybė pagalbos daržovių augintojams esant Covid-19 protrūkiui, žaliojo kurso priemonių daržininkystės sektoriui, neišspręstų problemų su Aplinkosaugos ministerija, tarp kurių laistymas, biologiškai skaidžių atliekų tvarkymas, laukinių žvėrių ir paukščių daroma žala bei kt. Susitikime su ministru taip pat buvo svarbūs trumpųjų maisto grandinių iššūkiai, daržovių augintojų mokymas ir konsultavimas, kooperacija.

1

ŽŪK „Suvalkijos daržovės“ gamybinėje bazėje

Tarp svarbiausių 2020–2021 m. pasiektų rezultatų ataskaitoje minėta, kad asociacija užregistruota lobistų sąraše, parengtos ir su augintojais suderintos Duomenų apsaugos taisyklės; pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba dėl nuolaidų asociacijos nariams taikymo atliekant dirvožemio tyrimus ir sudarant tręšimo planus; bendradarbiaujant su Vokietijos pasėlių draudimo kompanija VEREINIGTE HAGEL pradėtas naujas pilotinis projektas – Lietuvoje auginamų daržovių draudimas nuo krušos.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė 2020–2021 m. ataskaitoje akcentavo, kad per visus metus administracija principingai atstovavo narių interesams diskutuodama ir teikdama pasiūlymus LR Seimui, Žemės ūkio, Aplinkos ir Finansų ministerijoms, NMA Briuselyje (COPA-COGECA, Freshfel).

Renginyje dalyvavo ir į asociacijos narių klausimus atsakė Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, kitų įstaigų ir institucijų atstovai.

Paslaugas, įrangą, techniką pristatė komercinės firmos. Renginio dalyviai apžiūrėjo ŽŪK „Suvalkijos daržovės“ gamybinę bazę.

20210806_141750

Šių metų lauko bandymuose dėmesys buvo sutelktas į papildomo tręšimo ir dirvos tausojimo technologijas.

Tarp asociacijos narių – LŽŪKT klientai

Vienas iš renginyje dalyvavusių Daržovių augintojų asociacijos narių yra Konsultavimo tarnybos Kėdainių r. biuro klientas Dainius Petrovičius. Biure tvarkoma jo ūkio buhalterinė apskaita ūkininkas naudojasi darbų saugos paslaugomis, dalyvauja konsultantų organizuojamuose mokymuose. Jo ūkis dabar užima 48 hektarus, iš kurių 26-iuose auginamos bulvės, likusius užima kviečiai. Paklaustas apie tris šiuo metu ūkyje svarbiausius dalykus, D. Petrovičius vardija laistymo galimybių gerinimą, būtinybę įsigyti šaldymo įrenginius ir sėkmingą plėtrą įgyvendinant ES finansuojamą projektą.

Asociacijos narys, Konsultavimo tarnybos Kelmės r. biuro klientas Algimantas Vaupšas augina 250 ha daržovių: burokėlius, bulves, morkas, kopūstus, juoduosius ridikus, rabarbarus, agurkus, jų rauginimui – krapus, taip pat 80 ha grūdinių augalų iš kurių 60 ha lubinų. Jie skirti žalinimui, taip pat parduodami į Lenkiją, ten iš jų gaminami ledai.

20210806_124037

Su Algimantu ir Adomu Vaupšais kalbasi LŽŪKT redaktorė J. D. Abarienė. Vilniaus kolegijoje agroverslo technologijas studijuojantis Adomas žada ateity perimti ūkį ir tęsti darbus.

Dabar, pasak Algimanto, didžiausia problema daržovių augintojams – laistymas. Vandens nėra, kanalai tušti, upių vandenimi nelabai leidžiama laistyti, nes lygis krinta. Jam daržoves pavyko išsaugoti, nes naktimis tręšė per lapus.

Ūkyje įrengtuose sandėliuose daržovės išlaikomos nuo šviežio iki šviežio derliaus. Anksčiau daug produkcijos vežęs į Rusija, dabar ūkininkas ją parduoda į Lietuvos prekybos tinklus, Lenkiją, Estiją, Latviją, Serbiją.

„Mes rauginame kopūstus, verdame burokėlius, skutame bulves. Labai daug daržovių perdirbame. Pas mane dirba 70 darbuotojų. Auginame išskirtinės kokybės daržoves. Į Konsultavimo tarnybos biurą kreipiausi dėl tręšimo planų, reikalingų žurnalų pildymo. Kasmet tiriame dirvožemį, tręšimo planai rengiami atsižvelgiant į gautus rezultatus“, – sakė A. Vaupšas.

Naudotasi Lietuvos daržovių augintojų asociacijos 2020–2021 m. valdybos ir administracijos ataskaitomis.

Išsamiau apie renginį skaitykite čia.