Gegužės 03 d., penktadienis | 24

PVM kompensacinius priedus gaus dar daugiau ūkininkų

LR žemės ūkio ministerija
2020-10-07

Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos siūlymui, kad dar daugiau ūkininkų, kurie nėra PVM mokėtojai, iš žemės ūkio produkcijos supirkėjų galėtų gauti 6 proc. kompensacinį priedą.

Šis priedas nuo parduotos produkcijos ar suteiktų paslaugų kainos būtų taikomas ūkininkams, Mokesčių inspekcijoje įsiregistravusiems kompensacinio PVM gavėjais, kurių registruotas žemės plotas neviršija 20 hektarų. Šiuo metu galioja reikalavimas, kad kompensacinio PVM gavėjais gali registruotis tik tie ūkininkai, kurių registruotas žemės plotas neviršija 7 hektarų.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Kiti reikalavimai, siekiant įsiregistruoti kompensacinio PVM gavėju, lieka nepasikeitę: bendra ūkininko atlygio per paskutinius 12 mėnesių už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas suma turi neviršyti 45 tūkst. eurų; asmuo turi būti įregistravęs ūkininko ūkį arba turi turėti dokumentus, patvirtinančius žemės suteikimą asmeniniam ūkiui; nei pats ūkininkas, nei jo partneriai neturi būti įsiregistravę PVM mokėtojais.

Dabar galiojanti kompensacinio PVM tarifo schema ūkininkams yra nepatraukli. Dauguma tokio dydžio ūkių iš viso neparduoda užaugintos produkcijos, nes sunaudoja ją savo šeimos poreikiams. Galimybių pasinaudoti kompensacinio PVM schema praplėtimas paskatins daugiau ūkininkų produkciją parduoti oficialiai bei reikalauti iš supirkėjų dokumentų. O visa tai turėtų įtakos ekonomikos šešėlio mažinimui ir smulkiųjų ūkių ekonominės veiklos skatinimui.

Pakeitus tvarką, PVM kompensacinius priedus galėtų gauti daugiau ūkininkų – tai būtų aktualu beveik 9 tūkst. ūkininkų.

PVM kompensacinio priedo schema būtų taikoma nuo 2021 m. sausio 1 d.