Gegužės 03 d., penktadienis | 24

Pritarta: dėl COVID-19 sunkumų patiriantys ūkio subjektai skolinsis paprasčiau

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2020-06-10

© LŽŪKT nuotr.

Vyriausybė posėdyje pritarė projektui, kuriuo siekiama sumažinti COVID-19 pandemijos įtaką ūkio subjektų, kurių veikla susijusi su žemės ūkiu, maisto ūkiu, miškų ūkiu, kaimo plėtra ir žuvininkyste, finansams, sudarant palankesnes sąlygas, pasiskolinti iš finansų įstaigų ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovių.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Pastaruoju metu dėl taikomo karantino dalis ūkio subjektų susiduria su finansiniais sunkumais, o finansų įstaigos dėl nepakankamų užtikrinimo priemonių atsisako suteikti paskolas/finansinės nuomos (lizingo) paslaugas.

Pagal šiuo metu galiojančias nuostatas UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas garantuoja iki 80 proc. neatgautos paskolos dalies grąžinimą finansų įstaigoms už ūkio subjektams teikiamas paskolas ir neatgautos finansinės nuomos (lizingo) sutartyje nustatytos kainos ar jos dalies sumokėjimą finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms. Tačiau šiuo metu UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas negali teikti individualių garantijų ūkio subjektams, kurie COVID-19 pandemijos laikotarpiu patiria sunkumų.

„Todėl siekiame sudaryti galimybes Žemės ūkio paskolų garantijų fondui teikti individualias garantijas sunkumų dėl COVID-19 viruso patiriantiems ūkio subjektams, kurie susiduria su apyvartinio kapitalo trūkumu, kuris reikalingas ūkio veiklos tęstinumui bei dirbančiųjų pajamų užtikrinimui, žemės ūkio produktų supirkimui ir išankstiniam atsiskaitymui su žemdirbiais“, – teigė žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

Projektu taip pat siūloma padidinti UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas finansų įstaigoms ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms teikiamos individualios garantijos maksimalų dydį iki 90 proc. dėl neatgautos paskolos dalies grąžinimo ir neatgautos finansinės nuomos (lizingo) sutartyje nustatytos kainos ar jos dalies sumokėjimo, įvertinus pajamas realizavus įkeistą turtą.

Taip pat sudaroma galimybė fondui teikti iki 35 proc. individualias garantijas dėl negrąžintos paskolos dalies grąžinimo ir negrąžintos finansinės nuomos (lizingo) sutartyje nustatytos kainos ar jos dalies sumokėjimo.

Siūlomos priemonės būtų taikomos nuo šio nutarimo įsigaliojimo iki 2020 m. gruodžio 31 d.