Gegužės 04 d., šeštadienis | 24

Priminimas įsigyjant privačios žemės ūkio paskirties žemę

Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2019-01-14

©LŽŪKT

2018 metais Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) gavo 28 507 fizinių ir juridinių asmenų prašymus išduoti sutikimus įsigyti privačios žemės ūkio paskirties žemės.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Patikrinusi informaciją valstybės įmonių registruose, NŽT 210 atvejų atsisakė išduoti sutikimus, iš jų: atsisakė išduoti 38 sutikimus įsigyti žemės ūkio paskirties žemę, kadangi pagal pateiktus prašymus turimi žemės ūkio paskirties žemės plotai viršijo 500 ha; 172 prašymai buvo atmesti dėl kitų priežasčių, pvz., netiksliai užpildyti prašymai, pateikti ne visi reikiami duomenys, pateiktos senos deklaracijos formos ir pan.

Taip pat per 2018 m. NŽT gavo 29 prašymus išduoti sutikimus įgyti teisę valdyti juridinį asmenį ar jo dalį, kuriam nuosavybės teise priklauso daugiau kaip 10 ha žemės ūkio paskirties žemės. 11 iš 29 atvejų prašymai buvo atmesti.

NŽT primena, kad praeitų metų pradžioje įsigaliojus Lietuvos Respublikos žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymui buvo pakeistas ir NŽT direktoriaus patvirtintas Sutikimo įsigyti žemės ūkio paskirties žemės išdavimo ir Sutikimo įgyti teisę valdyti juridinį asmenį ar jo dalį, kuriam nuosavybės teise priklauso daugiau kaip 10 ha žemės ūkio paskirties žemės, išdavimo tvarkos aprašas. Jame aiškiai išdėstyta, kokius dokumentus reikia pateikti NŽT, kai pageidaujama įsigyti privačios žemės ūkio paskirties žemės.

NŽT taip pat ragina, esant poreikiui, prieš pildant dokumentus pasikonsultuoti su NŽT specialistais, dirbančiais visoje Lietuvoje.

Prašymo išduoti sutikimą formą galima atsisiųsti čia.

Žemės ūkio paskirties žemės pirkėjo (fizinio asmens) deklaracijos arba Žemės ūkio paskirties žemės pirkėjo (juridinio asmens) deklaracijos formą galima atsisiųsti čia.

Atkreiptinas dėmesys, kad už sutikimo įsigyti žemės ūkio paskirties žemės išdavimą renkama valstybės rinkliava, kurios dydis:

• fiziniams asmenims – 11 Eur;

• juridiniams asmenims – 37 Eur.

Nacionalinės žemės tarnybos teritoriniai padaliniai sutikimą (arba atsisakymą jį išduoti) išduoda ne vėliau kaip per 15 darbo dienų nuo prašymo išduoti sutikimą gavimo dienos.