Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Piliečiai ėmėsi aktyvesnių veiksmų dėl nuosavybės teisės į žemę kaimo teritorijose

2018-09-13

Nuotr. LŽŪKT

Naujausiais rugsėjo mėnesio duomenimis, per šių metų liepą ir rugpjūtį nuosavybės teisės į žemę kaimo teritorijose buvo atkurtos 180 piliečių, teigiama Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (NTŽ) interneto svetainėje. Šiuo metu nuosavybės teises yra likę atkurti 5,24 tūkst. piliečių, teikusių prašymus, o liepą dar buvo 5,42 tūkst. tokių asmenų.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Nevertinantpretendentų, kuriems NŽT negali tęsti ar užbaigti atkūrimo proceso, per minėtą laikotarpį nuosavybės teisės visiškai buvo atkurtos Pasvalio rajone. Šis rajonas yra trečias greta Raseinių ir Joniškio, kuriuose nuosavybės teisių atkūrimas siekia 100 proc., o ir Kelmės, Kupiškio, Biržų bei Šakių rajonuose – tik po vieną pilietį laukia nuosavybės teisių grąžinimo proceso pabaigos.

Vilniaus rajone per liepą ir rugpjūtį nuosavybės teisės buvo atkurtos 56 piliečiams, Kauno rajone – 17, Ignalinos rajone – 8, Klaipėdos rajone – 2 asmenims. Minėtuose rajonuose yra daugiausiai piliečių, kuriems yra likę atkurti nuosavybės teises.

Po ne kartą viešai išsakytų NŽT raginimų, 62 piliečiai ėmėsi aktyvių veiksmų – pradėjo dalyvauti atkūrimo procese ir jiems buvo atkurtos nuosavybės teisės, nors šie piliečiai jau buvo patekę į sąrašą piliečių, kuriems nėra galimybės atkurti nuosavybės teisių. Liepos mėnesį asmenų, kuriems NŽT negali atkurti nuosavybės teisių (dėl pasyvumo renkantis žemės sklypus, dokumentų nesitvarkymo), buvo 3180, šiuo metu – 3118 asmenų.

Rugsėjo 1 d. duomenimis, piliečių nuosavybės teisių į žemę kaimo teritorijose atkūrimo procesas vykdomas 2 122 aktyviems piliečiams, t. y. 118 piliečių mažiau nei liepos pradžioje (buvo 2 240).

Iš viso šiuo metu nuosavybės teisės atkurtos daugiau nei 99, 8 proc. piliečių, teikusių prašymus į 4, 01 mln. ha plotą.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos informacija