Spalio 22 d., antradienis | 24

Neskaičiuosi – naudos nepamatuosi: apie ūkinės sėklos tyrimą

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė, agroakademija.lt
2024-09-11

Prasta sėklų kokybė ar neteisingai parinkta išsėjimo norma turi neigiamos įtakos visam sezono darbui ir ūkio finansams. Kaip įsitikti turimos sėklos ūkine verte?

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT) rudens sezoną pasitinka žemdirbiams pasiūlydama naują paslaugą – sėklų daigumo tyrimą pagal vokišką technologiją greitai ir aiškiai (videoinformacija „Ar esate įsitikinę turimos sėklos ūkine verte?“).

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Įstaigos laboratorijoje vos per kelias dienas galima sužinoti turimos ar perkamos ūkinės sėklos daigumą ir dygimo energiją, deformuotas šaknis ar mirusias sėklas: kviečių, kvietrugių, rugių, miežių, avižų, pupų, žirnių, sojų, rapsų, garstyčių, aliejinių ridikų ir saulėgrąžų.

Vienas svarbiausių agrotechnikos veiksnių

Kokybiškos sėklinės medžiagos naudojimas ūkyje yra vienas svarbiausių agrotechnikos veiksnių, padedančių didinti augalų derlingumą minimaliomis sąnaudomis. Savo ruoštu sėklos kokybei svarbūs šie rodikliai: daigumas, dygimo energija, drėgmė, 1000 -čio grūdų masė, sėklos ūkinė vertė, ligotumas bei užsikrėtimas kenkėjais.

Netinkamai paruošę sėklą, galime netekti iki 15 proc. derliaus. Sėklinė medžiaga turėtų būti išvalyta ir vienodo dydžio. Žinoma, smulkesni grūdai taip pat sudygs, bet tokie augalai prasčiau krūmijasi, esant nepalankioms oro sąlygoms daugiau stresuoja, todėl augalai būna labiau ligoti ir sunkiau konkuruoja su piktžolėmis,“ sako Giedrė Masliukovienė, LŽŪKT vyriausioji augalininkystės specialistė.

Dažniausiai su sėkla plintančios ligos: kietosios kūlės – žieminiams kviečiams; pavasarinis pelėsis (Microdochium spp.) – žieminiams javams; Microdochium pašaknio puviniai – visiems javams; Fusarium pašaknio puviniai – visiems javams; Bipolaris sorokiniana pašaknio puviniai – visiems javams, ypač miežiams.

„Siekiant suformuoti tolygų ir tinkamo tankumo pasėlį, sėklos sėjos normą tikslinga pasiskaičiuoti pagal sėklos kokybinius parametrus. Visų pirma, reikia apsiskaičiuoti ūkinę vertę. Šį darbą galime atlikti tik tuomet, kai žinome turimų sėklų švarumą bei daigumą,“ primena G. Masliukovienė.

Įsigijus sertifikuotą sėklą, šiuos parametrus galima rasti sertifikate arba etiketėje. Planuojant sėti savo užaugintas sėklas, jų švarumą ir daigumą galima nustatyti namų sąlygomis, vis tik rekomenduojama išsitirti laboratorijoje.

Vertėtų žinoti ir įvertinti, kad lauko daigumas visada mažesnis už laboratorinį,todėl planuojant išsėjimo normą, laboratorinį daigumą reikėtų sumažinti apie 20 proc. Kuo sąlygos lauke yra toliau nuo optimalių (žinoma, į blogąją pusę), tuo labiau reikėtų mažinti laboratorinio daigumo procentą.

Pasak G. Masliukovienės, sėklų švarumas nustatomas pasvėrus dulkes ir kitas smulkias priemaišų daleles (tokias kaip piktžolių sėklas, šiaudų ar varpų nuotrupas, suskilusius grūdus ar jų daleles) bendroje sėklų masėje.

Sėklų ūkinė vertė apskaičiuojama pagal formulę:

Turint sėklų ūkinę vertę, toliau skaičiuojame sėklų normą fiziniu svoriu, kilogramais:

Anot G. Masliukovienės, sėklos normą visuomet reikėtų suplanuoti mln./ha daigių sėklų ir persiskaičiuoti pagal turimus kokybinius parametrus. Rekomenduojama atsižvelgti pagal Lietuvos zonas, galima naudotis LAMMC Žemdirbystės instituto nustatytais duomenimis.

Javų sėklų normos (LAMMC ŽI duomenys)*

Kad žemdirbiams būtų patogu, sukurtos sėklų normos skaičiuoklės, kurias galima rasti interneto svetainėse. Viena jų yra IKMIS portale.

Į skaičiuoklę reikia įrašyti: 1000 -čio grūdų masę (g), sėklų normą (mln./ha), sėklų švarumą (proc.) ir daigumą (proc.). Atlikus šiuos veiksmus, bus paskaičiuota sėklų ūkinė vertė (proc.) ir rekomenduojama sėklų norma sėjai (kg/ha).

Pasitelkiamas ir dirbtinis intelektas

Pasak LŽŪKT laboratorijos vedėjos Linos Šmakovienės, sėklos nedaiginamos. Jų kokybė nustatoma pagal Vokietijos įmonės ,,Seedalive“ greitąjį sėklų kokybės tyrimą, sukurtą remiantis tarptautine ISTA (International Seed Testing Association) metodika. Šios technologijos patikimumas yra pagrįstas tuo, jog per kelias valandas gauti sėklų kokybės duomenys yra sutikrinami su realiu sėklų daigumu, ir taip su kiekvienu atliktu testu, įdarbinant dirbtinį intelektą ir ,,didelius duomenis“ rezultatai tampa ypač tikslūs.

Sėklų kokybės nustatymas susideda iš dviejų etapų: inkubavimo ir matavimo. Sėklos specialiose plokštelėse užpilamos atitinkamais kiekiais individualiu testų rinkiniu (reagentu), tuomet inkubuojamos. Šis procesas vyksta 21 ±2 oC aplinkos temperatūroje, tamsoje ir priklauso nuo sėklų. Pavyzdžiui, grūdinėms kultūroms jis trunka 4 valandas, žirniams 3. Po nustatyto laikotarpio inkubavimo plokštelės išimamos, tirpalai nuo sėklų pipetuojami į matavimo plokšteles. Sėklų gyvybingumą parodo tirpalo spalvos pokyčiai. Sakykime, balta spalva rodo, kad sėkla negyva, mėlyna – gyvybinga, o rausva – linkusi į senėjimą. Matuojame pavienių sėklų spalvos pokytį, kuris siejamas su daigumu. Vėliau, naudodami dirbtinį intelektą, prognozuojame šaknų dygimą, normalų ir nenormalų dygimą bei jo greitį, apie tyrimų niuansus pasakoja Lina Šmakovienė.

Sveikos ir stiprios sėklos nekeičia spalvos (mėlyna spalva), prastenės kokybės sėklos pakeičia spalvą į rausvą, o skystyje esančios mirusios sėklos ar visai nedaigios pakeičia spalvą į baltą. Spektometru nuskaičius plokštelės atspalvius, dirbtiniu intelektu rezultatai gaunami vos per kalias minutes. Testo privalumai: greitis, objektyvumas, draugiškas aplinkai, patikimas.

LŽŪKT laboratorijos vedėjos teigimu, ūkininkui el. paštu atsiunčiamas sėklų kokybės vertinimas – sugeneruota ataskaita, kurioje procentiškai nurodytas sėklų daigumas, jų dygimo energija, deformuotos ir/ar mirusios sėklos šaknys. Pagal gautus rezultatus galima tiksliai nusistatyti sėklos sėjimo normą, nuspręsti, ar sėklą parduoti, sandėliuoti ar sėti. Žinoma, ūkininkams paranku pasitikrinti, ir kokios kokybės sėklą perka.

„Sėklų kokybės nustatymo protokole žemdirbiai ras gautų rodiklių išaiškinimus. Vienas svarbiausias rodmuo – normalus daigumas, žymimas NG. Šis rodmuo naudojamas apskaičiuojant sėklų ūkinę vertę“, – informuoja Giedrė Masliukovienė.

Primename, sėjai geriausiai tinka gerai išvalyta ir geros ūkinės vertės sėkla, kurios daigumas ne mažesnis kaip 85 proc., švarumas – 98 proc., sėklų drėgmė ne didesnė kaip 15,5 proc. Sėkla turi būti pakankamai stambi, kuo mažiau pažeista patogenų. Tokių sėklų dygimo energija gera, jos greitai sudygsta, susiformuoja vienodesnis pasėlis.

Ėminio paėmimas ir pristatymas į LŽŪKT laboratoriją

Į LŽŪKT laboratoriją reikia pristatyti ne mažiau 0,5 kg sėklų ėminio, kuris turi būti paimtas iš tipinės aruodo vietos. Labai svarbu, kad sėklos būtų ne daugiau 15 proc. drėgnumo, švarios, nebeicuotos. Ėminys pristatomas popieriniuose arba medžiaginiuose maišeliuose. Pavyzdžiui, grūdinių sėklų daigumas, dygimo energija, mirusios sėklos, nenormalios šaknys yra nustatomi iš 240 sėklų, tuo tarpu žirnių – iš 216 sėklų.

Sėklų ėminį į LŽŪKT laboratoriją galima pristatyti patiems (Stoties g. 7, Akademija, Kėdainių r.) arba siųsti per kurjerį. Taip pat sėklų ėminį galima pristatyti į LŽŪKT biurą, tuomet konsultantai pasirūpintų jo išsiuntimu į laboratoriją.

Beje, rudens sezonui taikoma speciali kaina – 49 Eur + PVM. Pristačius 5 ėminius ir daugiau, taikoma 10 proc. nuolaida.

Taigi, nedvejokite – greitai, objektyviai ir tiksliai LŽŪKT laboratorijoje įsitikinkite pasirinktų sėjai sėklų kokybe, kad prireikus dėl to nesuktumėte galvos.

Videoinformacija „Ar esate įsitikinę turimos sėklos ūkine verte?“

Egidijaus Vilkevičiaus ir Rimo Magylos nuotraukos, LŽŪKT