Birželio 15 d., šeštadienis | 24

Naujasis maistas – vabzdžiai ir jų miltai. Kaip prižiūrima, kokie nauji maisto produktai patenka ant vartotojų stalo?

2023-02-08

Pastaruoju metu vartotojai labai susidomėję naujuoju maistu – vabzdžiais ir jų miltais. Kaip prižiūrima, kokie nauji maisto produktai patenka ant vartotojų stalo? Europos Komisija parengė atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.

„Vartotojai patys sprendžia ką valgyti, kuriuos maisto produktus įsigyti. Tačiau labai svarbu, kad jie žinotų, jog tai, ką valgo, yra saugu. Reglamentu dėl naujų maisto produktų Europos Komisija užtikrina, kad nauji maisto produktai, pavyzdžiui, vabzdžiai, yra saugūs vartotojams ir yra tinkamai paženklinti. Todėl, prieš pateikiant bet kokį naują maisto produktą į rinką, Europos maisto saugos tarnyba turi atlikti griežtą mokslinį produkto saugos vertinimą. Tai dar kartą rodo, kad Europos Sąjungoje galioja vienos griežčiausių maisto saugos taisyklių pasaulyje“, – teigiama Europos Komisijos pranešime spaudai.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Kas yra naujas maistas?

Naujas maisto produktas – bet kuris maisto produktas, kuris Europos Sąjungoje nebuvo plačiai vartotas žmonių maistui iki 1997 m. gegužės 15 d.

Rinkai galima pateikti arba naudoti maisto produktuose kaip sudėtinę dalį tik į Europos Sąjungos Naujų maisto produktų sąrašą įtrauktus naujus maisto produktus pagal tame sąraše nustatytas naudojimo sąlygas ir ženklinimo reikalavimus. Šis sąrašas pateikiamas Reglamente (ES) 2017/2470. Jis nuolatos atnaujinamas, papildomas naujais produktais ar keičiant jau įtrauktų į sąrašą produktų naudojimo sąlygas.

Naujų maisto produktų reglamentas nustato, kad produktai turi būti saugūs vartotojams ir tinkamai paženklinti, vartotojas negali būti klaidinamas, o jei naujas maisto produktas yra skirtas pakeisti kitą maisto produktą, jis neturi skirtis taip, kad naujas maisto produktas keltų riziką vartotojo sveikatai.

Kaip suteikiamas leidimas naujam maisto produktui?

  1. Naujas maistas yra įteisinamas Europos Sąjungoje centralizuotai.
  2. Ketinanti tiekti naują maistą Europos Sąjungos rinkai, įmonė pateikia prašymą Europos Komisijai dėl naujo maisto autorizavimo.
  3. Tam, kad būtų įvertinta, ar naujas maisto produktas yra saugus vartotojams, Europos Komisija kreipiasi į Europos maisto saugos tarnybą, kuri per 9 mėnesius, atsižvelgdama į turimus mokslinius įrodymus, turi įvertinti, ar šis maistas nekelia pavojaus žmonių sveikatai.
  4. Po to, Europos Komisija prašo valstybių narių per 7 mėnesius nuo vertinimo paskelbimo pateikti nuomonę dėl teisės akto, suteikiančio leidimą teikti naują maistą Europos Sąjungos rinkai, t. y. įtraukimo į Naujo maisto sąrašą, projekto. Jei dauguma Europos Sąjungos šalių narių balsuoja teigiamai - produktą galima pateikti rinkai.
  5. Daugiau informacijos (anglų kalba) rasite čia.

Kam konkrečiai suteikiami leidimai?

Leidimas suteikiamas tam produktui, dėl kurio kreipiasi pareiškėjas. Leidime taip yra nurodomos konkrečios naudojimo sąlygas (pvz., kokiuose maisto ir kokiais kiekiais produktuose kaip sudedamoji šių produktų dalis gali būti naudojamas naujas maistas), papildomus specialius ženklinimo reikalavimus ir specifikacijas.

Jei vartojant naują maistą alergiškiems žmonėms gali kilti alergijos rizika, tai turi būti aiškiai nurodyta etiketėje (taip, kaip nurodyta Naujo maisto sąraše).

Naujas maistas – vabzdžiai

Ar vabzdžiai pavojingi sveikatai?

Šiuo metu leidimais tiekti į Europos Sąjungos rinką patvirtinti vabzdžiai (įtraukti į Naujo maisto sąrašą) yra saugūs vartoti.

Ar valgysime vabzdžius apie tai nežinodami?

Ne, vabzdžių pavadinimai lietuvių ir lotynų kalbomis turi būti nurodomi pavadinime arba sudedamųjų dalių sąraše.

Kadangi kai kurie vabzdžiai gali sukelti alerginę reakciją vartotojams, kurie yra alergiški vėžiagyviams ir jų produktams bei dulkių erkutėms, tokia informacija taip pat pateikiama šalia sudedamųjų dalių sąrašo.

O kaip dėl alergijų? Ar valgant vabzdžius gali pasireikšti reakcijos?

Europos maisto saugos tarnyba pateikė išvadą, kad įvertintų vabzdžių baltymų vartojimas gali sukelti alerginių reakcijų. Ypač tai gali būti aktualu žmonėms, kurie yra alergiški vėžiagyviams, dulkių erkutėms ir kai kuriais atvejais moliuskams.

Alergijos ženklinimas (pvz., „ši sudedamoji dalis gali sukelti alergines reakcijas vartotojams, kurie yra alergiški vėžiagyviams, moliuskams ir jų produktams bei dulkių erkutėms.“) yra privalomas keturių rūšių vabzdžiams, kuriuos leidžiama naudoti nuo 2021 m.

Kokie vabzdžiai yra leidžiami rinkoje?

Rinkoje leidžiama prekiauti keturių rūšių vabzdžiais:

* užšaldytomis, džiovintomis ir miltelių pavidalo didžiųjų milčių (Tenebrio molitor) lervomis;

* užšaldytais, džiovintais ir miltelių pavidalo skėriais Locusta migratoria;

* užšaldytais, džiovintais ir miltelių pavidalo naminiais svirpliais (Acheta domesticus);

* užšaldytomis, džiovintomis ir miltelių pavidalo malūninių juodvabalių Alphitobius diaperinus lervomis

* 2023 m. sausį Europos Komisija leido pateikti rinkai naminių svirplių Acheta domesticus miltelius, iš kurių pašalinta dalis riebalų, kaip naują maisto produktą.

Ar rinkoje atsiras daugiau vabzdžių?

Šiuo metu pateiktos 8 paraiškos dėl įvairių vabzdžių, kuriuos vertina Europos maisto saugos tarnyba.

Kur rasti nesupakuoto (sveriamo) produkto sudėtį?

Nepaisant to, kurioje viešoje prekybinėje erdvėje – turguje, mugėje, įprastoje ar internetinėje parduotuvėje yra prekiaujama maisto produktais arba jie reklamuojami, privalu apie juos pateikti teisingą informaciją. Ji turi vartotojams padėti išsirinkti poreikius atitinkančius produktus.

* Ženklinimo informacija apie supakuotus maisto produktus turi būti pateikiama ant maisto produkto pakuotės ar prie jos pritvirtintoje etiketėje. Svarbus aspektas:informacija ant pakuotės ar prie jos pritvirtintoje etiketėje turi būti spausdinami taip, kad būtų užtikrintas aiškus jų įskaitomumas, šriftu kurio aukštis ne mažesnis 1,2 mm.

* Jei produktas yra nesupakuotas, vartotojams informacija apie maistą vis tiek turi būti pateikta pvz., ją pateikiant šalia produkto, pvz.: informaciniuose kataloguose, stenduose ir/ar kt.). Ši informacija turi būti pateikiama priemonėmis, kurios būtų laisvai prieinamos vartotojams. Tai galioja ir prekiaujant maistu internetinėje erdvėje.

Parengta pagal VMVT informaciją