Gegužės 01 d., trečiadienis | 24

Laukus jau galima tręšti daugumoje apskričių

LR žemės ūkio ministerija
2019-03-19

©LŽŪKT

Telšių, Tauragės, Šiaulių, Panevėžio, Kauno, Alytaus ir Marijampolės apskričių teritorijose,atsižvelgus į Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenis,leidžiama tręšti laukus mėšlu ir (ar) srutomis anksčiau.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Atkreipiame dėmesį, kad visais atvejais draudžiama tręšti ant įšalusios, įmirkusios ar apsnigtos žemės.

Draudžiama skystąjį mėšlą ir srutas skleisti šeštadieniais, sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis arčiau kaip per 100 m nuo gyvenamojo namo be gyventojo sutikimo ir 300 m nuo gyvenvietės be seniūnijos seniūno sutikimo.

Už aplinkosauginių reikalavimų pažeidimus tręšiant laukus mėšlu ir srutomis gresia baudos. Pažeidėjai taip pat turi atlyginti aplinkai padarytą žalą.

Pagal Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimus laukus tręšti mėšlu ar srutomis draudžiama nuo lapkričio 15 d. iki balandžio 1 d.

Primename, kad asmuo, tręšiantis mėšlu ir (ar) srutomis daugiau kaip 30 ha žemės ūkio naudmenų per kalendorinius metus, privalo turėti reikalavimus atitinkantį tręšimo planą ir jį vykdyti. Tręšimo planai turi būti sudaryti kiekvienais metais prieš pradedant tręšti laukus mėšlu ir (ar) srutomis ir pateikti kontroliuojančiai institucijai paprašius. Tręšimo planus parengs VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos konsultantai. Kreipkitės į Jūsų rajone esantį LŽŪKT biurą.