Gegužės 02 d., ketvirtadienis | 24

Kova su pesticidais: Europos Parlamentas kuria specialųjį komitetą

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija
2018-01-21

Europos Parlamento politiniai lyderiai uždegė žalią šviesą specialiajam komitetui, kuris įvertins ES pesticidų registravimo procedūras.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Vasario mėnesio sesijoje Europos Parlamentas priims galutinį sprendimą dėl pirmininkų pasitarimo (Parlamento pirmininko ir frakcijų lyderių) pasiūlymo. Specialusis komitetas kuriamas, kaip atsakas į susirūpinimą dėl rizikos, keliamos herbicidų veikliosios medžiagos glifosato. Praėjusių metų lapkritį licenciją herbicidams, kurių sudėtyje yra glifosato, ES valstybės narės atnaujino penkeriems metams.

Specialusis komitetas turės įvertinti:

  • pesticidų registravimo procedūrą ES;
  • potencialias nesėkmes moksliškai įvertinant ir patvirtinant veikliąsias medžiagas;
  • Europos Komisijos vaidmenį atnaujinant glifosato licenciją;
  • galimus interesų konfliktus patvirtinimo procedūroje;
  • ES agentūrų vaidmenį ir ar jos atitinkamai sukomplektuotos darbuotojais bei finansuojamos, kad vykdytų įpareigojimus.

Specialiajame komitete dirbs 30 narių 9 mėnesius nuo pirmojo posėdžio. Komitetas pateiks galutinę ataskaitą apie faktines išvadas bei rekomendacijas, kurias turėtų patvirtinti Parlamentas.

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos nuomone, tai teisingas Parlamento vadovų sprendimas, tačiau tenka apgailestauti, kad paskubomis "vežimas buvo pastatytas prieš arklį". Tai yra buvo priimti politiniai sprendimai dėl pesticidų draudimų: Europos Komisijos - produktyviuose EFA plotuose bei Parlamento rezoliucija dėl glifosatų, - prieš tai neišanalizavus Reglamentu 1107/2009 nustatytos veikliųjų medžiagų patvirtinimo ir pesticidų registravimo tvarkos taikymo ypatumų ir kt.

Tai gali slėgti komiteto darbą ir galutines išvadas.