Balandžio 18 d., ketvirtadienis | 24

Konkursas „Metų ūkis 2020“ įvyko – pagerbti laimėtojai

Lietuvos ūkininkų sąjunga
2021-07-19

Pernai dėl Covid-19 pandemijos ir karantino neįvyko daugelis suplanuotų renginių. Nepaisant to, Lietuvos ūkininkų sąjunga 27 kartą organizavo konkursą „Metų ūkis 2020“. Prienų r., Vazgaikiemyje, „Harmony Park“ erdvėje pagerbti ir apdovanoti 78 konkurso laimėtojai.

Konkursas išlaikė savo esminius principus – pastebėti tie ūkininkai, kurie pastaraisiais metais pasiekė didžiausią ūkio vystymosi pažangą. Tad laimėtojais tapo labai įvairaus dydžio gyvybingi, tvarūs, pažangūs, perspektyvūs ir puikiai besitvarkantys ūkiai, dalyvaujantys įvairiose Lietuvos kaimo plėtros priemonių 2014–2020 m. programos priemonėse, modernizuojantys ūkius Europos Sąjungos paramos lėšomis ir nuolat ieškantys inovatyvių sprendimų, norėdami išsilaikyti besikeičiančios rinkos ir klimato sąlygomis. Iš viso konkurse dalyvavo 213 ūkių. Iš jų išrinkti 78 nugalėtojai iš 25 savivaldybių: 25 pirmos vietos, 25 – antros ir 28 – trečios vietos laureatai.

Ūkius vertinančioje komisijoje dirbo Lietuvos ūkininkų sąjungos rajono skyrių, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajonų biurų, rajonų žemės ūkio skyriaus ir kitų žemdirbiškų organizacijų atstovai, praėjusių metų konkursą laimėję ūkininkai, spaudos atstovai ir rėmėjai.

Laimėtojus sveikindamas LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis džiaugėsi, kad per 27 konkurso rengimo metus užaugo nauja ūkininkų karta, galinti savarankiškai ūkininkauti. „Kiekvienam iš mūsų šią žemę dovanojo likimas. Ji – brangiausias dalykas, ką turime. Kai yra tikras šeimininkas – žemė yra naši“, – sveikindamas laimėtojus, kalbėjo V. Pranckietis.

FOT_7586

Simboliniai duonos kepalai Žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui ir LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkui Viktorui Pranckiečiui.

Apie kai kuriuos laimėtojus

Vyriausiasis pirmosios vietos laimėtojas Rimantas Velyčka su žmona Regina pradėjo ūkininkauti 1990 m. Ignalinos rajone, Linkmenų seniūnijoje. Šie ūkininkai pirmieji Ignalinos rajone pasirinko pieninės galvijininkystės verslą, intensyviai dirbo veislininkystės srityje: statė tvartus, pirko įrengimus, įvairiais būdais formavo melžiamų karvių bandą pirkdami veislines telyčias, palikdami veislei geriausias savo augintines. Ūkis taip ir išliko gyvulininkystės krypties, jame melžiama per 40 karvių, auginami veršeliai, dirbama 155 ha žemės.

FOT_7882

Pagerbti Ignalinos rajono geriausieji.

Jauniausias tarp laimėtojų – Mykolas Šveikauskas, perėmęs tėvų patirtį ir įkūręs savarankišką ūkį, auginantis per 30 Simentalų veislės raguočių. Šveikauskų pavardė Marijampolės apylinkės ūkininkams gerai žinoma, o ypač tiems, kurie domisi arba užsiima mėsinių galvijų auginimu.

Didžiausias tarp pirmos vietos laimėtojų yra Kėdainių rajone ūkininkaujančių Župerkų šeimų ūkis. Surviliškyje per 1100 ha žemės dirba trys Župerkų šeimos. Tėvas Kęstutis ūkininkauja nuo 1992-ųjų, vyresnysis sūnus Mantas ūkį įregistravo 2000-aisiais, o jaunėlis Arnas – 2014 metais. Manto žmona Vaiva tvarko viso šeimos ūkio buhalteriją. Savo laukuose Župerkos augina žieminius ir vasarinius kviečius, miežius, rapsus, pupas. Jų žemėse 2020 m. taip pat derėjo ir Kėdainių krašto laukuose retesni salykliniai miežiai, sėklinės kanapės, avižos.

FOT_7970

Pasveikinti geriausių 2020-ųjų Kėdainių r. ūkininkų atvyko ir Konsultavimo tarnybos Kėdainių r. biuro vadovė Irena Navickienė (penkta iš kairės) ir rajono meras Valentinas Tamulis (šeštas iš kairės).

Kauno r. pirmą vietą laimėjo darniai dirbantis Dirmeikių šeimos ūkis. Arūnas Dirmeikis dirba beveik 1 tūkst. hektarų. Pernai auginta 100 ha pupų, rapsų ir kviečių – po 400 ha, o likusiame plote augo vasariniai kviečiai ir miežiai. A. Dirmeikis ūkininkauja nuo 1992 m., o vėliau prisijungę sūnūs Tomas ir Vytenis, kurių užsispyrimas ir noras diegti inovacijas lemia sparčią ūkio plėtrą.

Tarp laimėtojų mišrus Šilutės r. ūkininkaujančių Almos ir Tomo Kazlauskų ūkis. Jauni žmonės valdo per 900 ha, kurių dalį Tomas perėmė iš savo tėvų, o savo ūkį įkūrė 2009 m. Šiuo metu derlingoje Šilutės žemėje apie 400 ha užima grūdiniai augalai. Gausioje bandoje – 150 melžiamų karvių, 120 prieauglio, 330 mėsinių galvijų.

Kai žemės mažiau, gali laikyti labai daug paukščių. Toks yra Kelmės r. pirmos vietos laimėtojų Vilmos ir Ričardo Petrikų ūkis. Ūkininkauti pradėjęs 1998 m. turėdamas 70 ha žemės ir 80 ha miško, tuo laiku augino kviečius. 2000-aisiais pradėjo veisti lenktyninius anglų grynakraujus žirgus. Dar po 11 metų ūkyje atsirado Šarolė veislės mėsiniai galvijai, kurių dabar apie 8 dešimtys. 2016 m. ūkyje apsigyveno laisvai ant kraiko laikomos dedeklės vištos, kurių dabar priskaičiuojama septyni tūkstančiai.

Mažeikių r. pirmosios vietos laimėtojai Edita ir Arno Piilberg, ūkininkaujantys Urvikių kaime, dirba beveik pusšimtį hektarų, ekologiškai augindami ir perdirbdami vaisius ir uogas. Didžiausią plotą užima aronijos – 20 ha, jau dera 4 ha obelų, 6 ha juodųjų serbentų, auga įvairių veislių braškės, šilauogės. Iš savo ūkyje užaugintų vaisių ir uogų spaudžiamos sultys. Taip pat Ūkininkai užsiima ir gyvulininkyste – augina apie 20 danielių. Tėvams talkina ir sūnus su dukra.

Telšių r. Gadūnavo seniūnijoje ūkininkaujantys pirmos vietos laimėtojai Virginija ir Remigijus Galiai ūkininkauja jau 20 metų. Ekologiškai ūkininkauti pradėjo 2004 m. augindami obelų sodą ir grūdinius augalus. Vėliau pradėjo bitininkauti. 2015 m. ūkis įgijo biodinaminį sertifikatą. Šiuo metu ūkininkai valdo 260 ha, augina gūdinius augalus, 86 ha užima obelų sodai ir 3 ha augina rabarbarus. Toliau plėtojama bitininkystė ir dar auginami mėsiniai galvijai. Ūkyje tėvams padeda dukra ir abu sūnūs.

Utenos r. pirmosios vietos laimėtojai Gražina ir Gediminas Skardžiai ūkininkauja nuo 1985 metų. Ūkyje, 20 ha plote, laikoma iki pusantro tūkstančio bičių šeimų. Skardžių šeimos bitynas – vienas didžiausių Lietuvoje. Pradėjęs kurti šeimos gyvenimą, Gediminas teturėjo 5 avilius. Žmona Gražina palaikė ir skatino jo norą bitininkauti, tad laikui bėgant atsirado 20 bičių šeimų, vėliau – 60, ir kasmet jų vis daugėjo. Dabar ūkyje jau stovi erdvus gamybinis pastatas, šalia akį traukia gražūs iš medžio drožti figūriniai aviliai, skirti veislinėms bičių motinoms auginti. Po stogu telpa fasavimo, sukimo, sandėliavimo, maisto bitėms ruošimo, meduvių, lizdinių korių laikymo ir pagalbinės patalpos. Užsiimantiesiems versline bitininkyste keliami aukščiausi reikalavimai, tad Skardžiai ne kartą naudojosi ir ES parama.

Esame du broliai dvyniai bitininkai. Mylim žmones ir bites. Dalijamės gera nuotaika. Vedame edukacijas ir supažindiname su bičių gyvenimu. Pas mus atvykę gali degustuoti ir įsigyti mūsų produkcijos“, – taip save pristato Kupiškio r. pirmos vietos laimėtojai Ignas ir Vilius Jackevičiai, turintys per 150 bičių šeimų. Jos laikomos ekologiškoje aplinkoje. Šalia plyti pievos ir miškai. Bitynas dalyvauja išskirtinės kokybės programoje, todėl nuolat atliekama jo patikra. Suteiktas sertifikatas garantuoja medaus ir kitų produktų kokybę. Daugelis sužavėti puikia brolių komunikacija ir stipriu humoro jausmu, kuriuo jie dalinasi savo socialiniuose tinkluose: „Lažinamės, mūsų su broliu žmonoms pasiseks! Vargu, ar kuris vyras turi tiek patirties su karalienėmis, kiek jos turime mes. Kiekvieną dieną jų tūkstančius globojame, kiekviena atskirai rūpinamės, padėkoti už triūsą nepamirštame. Dar kantrūs esame - dėl ištiso „zyzimo į ausis“ niekada nepriekaištaujame”. Broliai valdo 17 ha žemės.

FOT_7281

Ignas ir Vilius Jackevičiai – Konsultavimo tarnybos Kupiškio r. biuro klientai.

Raseinių r. ūkininkaujantys antros vietos laimėtojai Irma ir Vaidas Nagreckiai, valdo per 400 hektarų ūkį. Jame apie 50 ha salotų, o likusį plotą užima grūdiniai augalai. Prieš devynerius metus Vaidas Nagreckis salotomis apsodino pirmuosius hektarus. Dabar per metus užauginama trys salotų derliai. Jos parduodamos ir Lietuvoje, ir užsienyje. Nagreckių ūkyje auginama apie 10 skirtingų rūšių salotų, tarp jų – gūžinės ir romaninės, lapiniai, smailieji kopūstai, mažieji špinatai, lapkotiniai salierai.

FOT_8162

Raseinių r. konkurso laimėtojai su sveikintojais.

Tarp antrosios vietos laimėtojų – Šližių šeimos ūkis, geriau žinomas kaip UAB „Vaja Farm“. Ūkio savininkas Vygantas Šližys 2013 m. pavasarį nuosavoje ir nuomojamoje žemėje Bliuvonių k., Anykščių r. įkūrė aubrakų ūkį. Dabar ūkio mėsiniai galvijai sertifikuojami kaip ekologiški, o iš viso laikoma per 500, iš kurių apie 200 yra mėsinės karvės žindenės. Ūkis valdo apie 500 ha žemės.

Plungės r. ūkininkaujantys antros vietos laimėtojai Irma ir Albertas Urbonai turi mišrų ūkį, kuriame laiko 200 galvijų, iš kurių 120 melžiamų karvių. Taip pat dirba 400 ha žemės.

Tarp antros vietos laimėtojų mažiausias Prienų r. Margaritos ir Dariaus Klebauskų ūkis. Darius Klebauskas pradėjo ūkininkauti 2012 m., o 2013 m. jau parengė projektą smulkaus ūkio modernizavimo programai ir gavo paramą. Dirbdamas per 20 ha žemės, Darius augina grūdinius augalus.

Anykščių r. ūkininkės, trečios vietos laimėtojos Kontrynos Meidės ūkis – pats mažiausias – šiek tiek per 2 ha. Pasinaudoję jaunųjų ūkininkų įsikūrimo parama, 2018 m. su vyru Algimantu 2 ha plote įsteigė smidrų plantaciją, o už paramą įsigijo reikiamos technikos. Užaugintai produkcijai realizuoti ūkininkai pasirinko socialinius tinklus.

FOT_7843

Pasveikinti Anykščių r. konkurso laimėtojai

Kauno r. trečios vietos laimėtojai Irena ir Laimutis Ragulskiai Vandžiogalos seniūnijos Vigių kaime inkubatoriuose perina įvairiausius paukščius. Pradėjęs ūkininkauti 1995 m., Laimutis kurį laiką ieškojo tinkamos ūkio krypties, tačiau niekas nelipo prie širdies. Vienu metu augino net tabaką. Galop nuspręsta verstis paukštininkyste. Pradžia buvo nuo 120 kiaušinių talpinančio inkubatoriaus. Vėliau įsigytas didesnis, kuriame galima perinti 7 tūkst. vištų kiaušinių. Dabar yra 6 inkubatoriai, juose per metus išperinama 50 tūkst. paukščiukų. Taip pat ūkyje perimi ančiukai, žąsiukai, kalakučiukai, fazaniukai ir kiti paukščiukai.

Utenos r. trečios vietos laimėtojai Julija ir Sigitas Sinicai dirba 4,2 ha ir užsiima augalininkyste. Jie sėkmingai puoselėja uogininkystės ūkį ir perdirba produkciją.

Kad taptum geriausiu metų ūkiu prireikia ne vienerių metų. Pagarba visiems 78-niems konkurso „Metų ūkis“ laimėtojams, siekiantiems savo tikslų ir pažangos ūkininkaujant.