Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Kol kas atšaukiamas reikalavimas pildyti AAP naudojimo apskaitos žurnalą tik elektroniniu būdu

LR žemės ūkio ministerija
2021-03-03

Žemės ūkio ministerija pakeitė Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisykles. Atšaukus reikalavimą pildyti augalų apsaugos produktų (AAP) naudojimo apskaitos žurnalą tik elektroniniu būdu, ūkininkai, kaip ir anksčiau, jį galės pildyti ir popieriuje. Taisyklių pakeitimas įsigalios nuo balandžio 5 d.

AAP naudojimo apskaitos žurnalo pildymo pareiga profesionaliems šių produktų naudotojams nėra naujas reikalavimas - ji buvo nustatyta ir galiojanti. Augintojai turėjo pildyti šį žurnalą popieriuje, Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) arba per elektroninę bankininkystę. Žurnalas turėjo būti užpildytas ne vėliau kaip per 24 valandas nuo profesionaliajam naudojimui skirtų AAP panaudojimo.

Tačiau ankstesnės ŽŪM vadovybės priimtas taisyklių pakeitimas, kai per dvi paras po pesticidų išpurškimo privaloma prisijungus per elektroninę bankininkystę tai pažymėti PPIS, sukėlė didelį ūkininkų nepasitenkinimą. Nebelikus alternatyvos pildyti popierinį ar elektroninį AAP naudojimo apskaitos žurnalą ir nurodant, kad jie per elektroninę bankininkystę naudotų tik PPIS, ūkininkai pateikė daug priežasčių, kodėl niekaip negalės laiku įvykdyti numatytų reikalavimų.

Žemės ūkio ministerija atsižvelgė į ūkininkų argumentus ir pakeitė APP naudojimo taisykles, palikdama šiais metais galimybę AAP žurnalą pildyti popieriuje, PPIS arba elektroninėje formoje ne vėliau kaip per dvi darbo dienas nuo profesionaliajam naudojimui skirtų AAP panaudojimo.

Vis dėlto duomenų perkėlimas į elektroninę erdvę yra neišvengiamas procesas visose veiklos srityse, taip pat ir žemės ūkyje. Skaitmenizacija yra vienas iš trijų pagrindinių Vyriausybės prioritetų. Žemės ūkio ministerija siekia kiek įmanoma labiau didinti skaitmenizacijos lygį žemdirbių kasdienėje veikloje, įskaitant žemės ūkio veiklos žurnalų, kuriuos žemdirbiai privalo pildyti, skaitmenizavimą. Vienas tokių žurnalų - AAP naudojimo apskaitos žurnalas. Suskaitmeninus duomenis, sumažėtų kontrolierių atliekamų įvairių fizinių patikrų skaičius ūkininkų ūkiuose, nes reikiamą informaciją būtų galima pasiimti iš duomenų bazių. Tai būtų naudinga ir patiems ūkininkams, ir kontroliuojančioms institucijoms.