Gegužės 02 d., ketvirtadienis | 24

Kodėl sode verta sulaikyti sniegą?

www.delfi.lt
2018-01-24

Žiemą sodo augalams būtina suteikti pagalbą. Jei žiema pasitaikė šilta, augalai sėkmingai peržiemoja ir sulaukia pavasario. Jei vis tik pasitaiko stipresnių šalčių, juos įveikti be šildančios baltos sniego paklodės kažin ar pavyks. Šalti žiemiški vėjai gali išardyti sniego dangą ir apnuoginti augalus. Dėl šios priežasties išdėlioti atitvarai padės sulaikyti sniegą sodo sklype.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Sniego pusnys dažniausiai susiformuoja pietrytinėje sklypo dalyje, rašo vsevogorod.ru. Ten pat vėliau subėga tirpstant ledui susidarantis vanduo, dar vėliau – lietaus vanduo. Taigi prieš imdamiesi sniego sulaikymo darbų būtinai ištyrinėkite sodo sklypo reljefinius ypatumus. Svarbu žinoti, kad pirmaisiais sodininkystės metais daugelis nė nesusimąsto apie sniego sulaikymo galimybes. Nieko keisto, kad neskiriant šiam klausimui pakankamai dėmesio lietūs viršutinį derlingą dirvos sluoksnį neabejotinai nuplauna, nušąla dalis sodinukų, derlius gaunamas nepakankamai gausus. Šią pamoką būtina išmokti ir jau kitą rudenį sėkmingai ruoštis žiemai: sukalti atitvarus iš lentų ir supinti tinklą iš vytelių. Rekomenduojama sklype suformuoti pintą atitvarą iš gudobelių. Gyvatvorei tinka jauni augalai, kuriuos reikėtų sodinti 50 cm atstumu vienas nuo kito. Kelerius metus patartina trumpinti šakų galiukus. Toks apkarpymas stimuliuoja naujų šoninių šakelių formavimąsi ir jas tankina. Gyvatvorės augimo periodu rekomenduojama nesusitelkti į viršun nukreiptą augimą.

Apie pusantro metro aukščio gyvatvorė kuo puikiausiai apsaugo sklypą iš trijų pusių. Geriausia, jei namas ir ūkiniai statiniai būna įkurdinti aukščiausioje sklypo vietoje. Būtų neblogai, jei žiemą kartkartėmis į sodą užsuktumėte ir sniegą sustumtumėte po vaismedžiais. Artėjant pavasariui iš sniego rekomenduojama formuoti sienelę, įkurdinant ją statmenai vėjo krypčiai. Dar lysvėms apsaugoti tinka gluosnių vytelės ir atitvarai.Net ir tomis žiemomis, kai sniego iš tikrųjų labai nedaug, sklype vis tik susidaro pakankamos sniego sankaupos, kurių užtenka pavasarį pagirdyti augalus itin naudingu sniego tirpsmo vandeniu. Jei nusprendėte, kad jūsų sodo sklypas bus apjuostas gyvatvore, pasirinkę tinkamus augalus pasieksite puikių rezultatų minimaliai įdėdami darbo.

Web-delfi