Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Kas ūkininkaujantiems aktualu birželį

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2021-06-07

LŽŪKT meteorologinių stočių tinklą sudaro 55 meteostotys, sumontuotos visoje Lietuvoje, į dešimtį jų papildomai įdiegtos vabzdžių kenkėjų elektroninės gaudyklės

Įžengėme į vasarą. Kaip sakoma, nepagelbėsime augalams augti, tempdami juos aukščiau į viršų, bet kai kuriuos darbus galime atlikti efektyviau ir neatidėlioti iki rytojaus. Jau praeitą mėnesį minėjome, kad prasidėjęs ES paramos paraiškų teikimo darbymetis tęsis ir birželį, tad trumai priminsime.

Turintiems miško

Iki birželio 25 d. renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Miško veisimas“. Pamenate, kad galimybę mišką sodinti turi ne tik jų savininkai. Mišką galite įveisti ir žemės ūkio paskirties žemėje.

Na, o jei jau turite miško, bet stichinės nelaimės jį pažeidė, ar ketinate sukurti miškų priešgaisrinės apsaugos infrastruktūrą, dar iki šio mėnesio pabaigos galite teikti paraiškas pagal veiklos sritį „Miškams padarytos žalos prevencija ir atlyginimas“.

Paraiškų rinkimo laikotarpis trumpas, tad naudinga pasikonsultuoti su akredituotais Konsultavimo tarnybos Miškininkystės paslaugų biuro specialistais. Jie patars, kokius darbus atlikti ir dokumentus pasiruošti, kad būtų galima gauti leidimą vykdyti veiklą, parengs miško želdinimo ir žėlimo bei miškotvarkos projektus, pateiks paraišką ir konsultuos projekto įgyvendinimo klausimais. Taip pat kreipkitės, jei reikia parengti jaunuolynų ugdymo reikalingumo išvadas.

Nepamirškite stebėti savo miško. Galbūt atsiranda kenkėjų masinių išplitimo židinių? Tuomet nedelsiant juos pašalinkite. Jei reikia pagalbos, kreipkitės į specialistus.

Planuojantiems ūkio plėtrą

Iki birželio 30 d. renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Šiemet yra naujovių.

Birželis – intensyvus jaunųjų ūkininkų apsisprendimo mėnuo. Iki liepos pabaigos renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“.

Mažieji ūkininkai, gaminantys standartinę produkciją, iki birželio pabaigos gali pretenduoti į paramą smulkiesiems ūkiams. Nors paramos gali prašyti visų sektorių smulkieji ūkininkai, vis dėlto, dėmesį turėtų atkreipti pieninės galvijininkystės sektoriaus smulkieji ūkininkai – jiems bus taikomi atskiri reikalavimai bei skiriami papildomi balai už tam tikras investicijas.

Ir dar gera žinia: ūkininkai, ypač smulkieji, gali kreiptis į Konsultavimo tarnybos biurus visoje Lietuvojeir gauti nemokamas individualias konsultacijas ar dalyvauti ūkininkų diskusijų grupėse.

Konsultavimo projektas – puiki galimybė pasinaudoti Žemės ūkio ministerijos iš valstybės biudžeto lėšų skirta parama. Nemokamos konsultacijos apima penkias sritis, tad galėsite pasirinkti, kuri jums aktualiausia, bet paskubėkite, nes konsultacijų skaičius ribotas.

Augalininkystės ūkiuose

Na, o augalininkystės ūkiuose darbai vyksta be poilsio dienų. Reikėtų metodiškai įsivertinti būsimo derliaus potencialą ir pagal tai planuotis augalų priežiūros išlaidas, pagal galimybes išnaudoti visas galimas agrotechnines priemones, kurios maksimaliai didintų auginamų pasėlių derlingumą.

Jei turite klausimų ar reikia nešališko ir ekonomiškai naudingo patarimo, Konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantai pasirengę padėti ir suteikti visą reikalingų konsultacijų paketą. Taip pat suteiks rekomendacijų dėl augalų apsaugos produktų, užpildys Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos, trąšų, ekologinės gamybos ir kitus reikalingus žurnalus.

Konsultantai per visą augalų vegetaciją intensyviai vertina ūkininkų pasėlius, teikia interaktyvias konsultacijas. O jei norite patys įsitikinti, kokia pasėlių situaciją jūsų rajone ar visoje Lietuvoje, užsiregistruokite sistemoje IKMIS, kur galėsite nemokamai naudotis integruotos augalų apsaugos bei konsultavimo paslaugomis.

Šiemet atsirado daugiau galimybių daržininkams ir sodininkams. Konsultavimo tarnybos meteorologinių stočių tinklą sudaro 55 meteostotys, sumontuotos visoje Lietuvoje, į dešimtį jų papildomai įdiegtos vabzdžių kenkėjų elektroninės gaudyklės, t. y. jose esantis lipnios plėvelės paviršius su kenkėjais nustatytu laiku yra nufotografuojamas, o gautas aukštos raiškos atvaizdas mobiliu ryšiu persiunčiamas bei atvaizduojamas IKMIS sistemoje. Todėl galite namuose, kompiuterio ekrane, analizuoti fotonuotraukas ir greičiau priimti reikiamus sprendimus.

Kad naujienas sužinotumėte pirmieji, rekomenduojame užsisakyti IKMIS naujienlaiškį, o dar geriau, jei IKMIS visuomet būtų jūsų kišenėje – tereikia į savo išmaniuosius įrenginius iš Google Play ar Apple store atsisiųstiIKMIS mobiliąją aplikaciją. Išbandykite.

Gyvulininkystės ūkiuose

Birželyje vienas didžiausių darbų gyvulininkystės ūkiuose – atsakingai pasigaminti kuo daugiau kokybiško pašaro iš pirmosios žolės, kuriuo vėliau, prasidėjus tvartiniam laikotarpiui, būtų galima efektyviai šerti ūkio „bandos elitą“ – produktyviausias karves, veislei auginamą galvijų prieauglį.

Įpusėjus vasarai, trumpėjančios dienos, o vėliau – ir vėstančios naktys nebeskatina intensyvaus žolės augimo, mažiau sukaupiama maisto medžiagų ir atolų žolynų pašarinė vertė nebeprilygsta pavasarinės žolės maistingumui. Numatant pašarų gamybos pradžią, svarbu suderinti du dalykus – bendrą žolės masės derlių ir pašarinę jos vertę. Jei turite klausimų dėl pašarų gamybos technologijų ar pašaro kiekio skirtingoms gyvulių grupėms apskaičiavimo, kreipkitės į gyvulininkystės konsultantus. Beje, iš anksto ganyklose įrenkite stogines gyvuliams nuo ekstremalių gamtos reiškinių, kad atėjus karščiams išvengtumėte galvijų negalavimų.

Į ūkį mobilia laboratorija atvykę specialistai ištirs gyvulių sveikatingumą, pieno kokybės rodiklius, ūkio pašarų bazę, nustatys ankstyvą veršingumą ir patars reprodukcijos gerinimo klausimais, įvertins melžimo įrangos tinkamumą ir gyvulių laikymo sąlygas. Atsižvelgdami į gautus rezultatus, suteiks profesionalias rekomendacijas.

Darbų sauga ūkyje

Reikėtų įsivertinti pavojingus ir kenksmingus veiksnius ūkyje, pagal darbdavio nustatytą tvarką instruktuoti darbuotojus. Jums padės Konsultavimo tarnybos darbų saugos specialistai, kurie įvertindami žemės ūkyje įvykusius nelaimingus atsitikimus, jų priežastis, konsultuoja darbų saugos ir priešgaisrinės saugos klausimais, vyksta į ūkius ir įvertina situaciją, pagal galiojančius norminius teisės aktus paruošia darbų saugos dokumentaciją. Dalinkimės atsakomybe!

Buhalterinė apskaita žemės ūkiui ir verslui

Nors esame Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, tačiau dirbame ir su ne žemės ūkio veiklą vykdančiomis smulkiomis, vidutinėmis verslo įmonėmis, visuomeninėmis organizacijomis ir asociacijomis. Buhalterinės paslaugos teikiamos labai skirtingų sričių verslininkams – nuo odontologijos klinikų iki kaimo turizmo įmonių. Mūsų konsultantai siekia, kad klientai galėtų užsiimti verslo reikalais ir neturėtų rūpesčių dėl atsiskaitymo su VMI ir Sodra. Be to, apskaitos tvarkymo paslauga yra apdrausta. Tad konsultantai prisiima atsakomybę už jos kokybę.

Sako, kad darbas žmogų puošia, tad nepraraskite kuklumo. O jeigu reikia nešališko patarimo, kreipkitės į Konsultavimo tarnybos biurus visoje Lietuvoje.