Balandžio 19 d., penktadienis | 24

Kaip neapsirikti ir nepadaryti lemtingų klaidų? Prioritetiniai ūkio darbai balandį

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2021-04-12

Antrąjį pavasario mėnesį vis ilgiau ir ryškiau šviečianti saulė skelbia, kad prasideda darbymetis. Kaip neapsirikti ir nepadaryti lemtingų klaidų? Kviečiame susipažinti su svarbiausiais ūkio darbais balandį.

Augalininkystės ūkyje

Susiplanuokite vasarojaus sėją ir tolimesnius pasėlių priežiūros darbus. Ar žinote, kad atlikę dirvožemio tyrimus ir pagal juos parengę tręšimo planą, galite ne tik mažiau išleisti trąšoms ir tuo pačiu gauti didesnį derlių, bet ir padaryti mažiau žalos aplinkai?

Planuojant tręšimą visam augalų vegetacijos periodui, rekomenduojame atsižvelgti į dirvožemio būklę ir pasidaryti dirvožemio tyrimus. Svarbiausia – teisingai ėminius paimti. Todėl patariame šį darbą patikėti profesionalams. Susisiekite su Konsultavimo tarnybos rajonų biurų augalininkystės konsultantais ar Tiksliojo ūkininkavimo paslaugų ir kompetencijų centro specialistais, kurie metodiškai paims dirvožemio ėminius ir juos pristatys į Konsultavimo tarnybos laboratoriją ištirti. Netrukus savo kompiuteryje jau galėsite matyti tyrimų rezultatus.

Ištyrus dirvožemį, jums bus perduoti dirvožemio turtingumo maisto medžiagomis žemėlapiai. Galėsite tiksliai matyti, kiek ir kokių medžiagų yra konkrečioje lauko vietoje. Pagal tyrimų duomenis, augalininkystės konsultantas parengs tikslų laukų tręšimo planą. O jei ūkyje taikote tiksliąsias tręšimo technologijas, specialistai parengs ir kintamos normos tręšimo planą, kur kiekvienas lauko plotas bus atskirai patręšiamas būtent tiek, kiek reikia. Tad trąšų išsiplovimas bus minimalus, o dirvožemio maisto medžiagų balansas – išlaikytas. Be to, išvengsite užlaidų ar nepatręštų ruožų, o tai – ne tik mažesnė gamtos tarša, bet ir mažiau pinigų „išsiplaus“.

Prasidėjus augalų vegetacijai, rekomenduotinas ir kitas darbas – periodiškai stebėti kenksmingus organizmus, prognozuoti jų plitimą. Daugelis galvoja, kad bene pagrindinis augalų apsaugos uždavinys – sunaikinti kenkėjus, tačiau realybė kitokia.

Iš tikrųjų, esminis uždavinys – sumažinti žemės ūkio augalų derliaus nuostolius iki ekonomiškai pagrįsto lygio, kad gamtoje išliktų kuo didesnė bioįvairovė. Dabar tai padaryti tikrai nesudėtinga, tereikia apsilankyti IKMIS sistemoje.

Jau ne vienus metus augalų vegetacijos metu visoje Lietuvoje pagal LAMMC Žemdirbystės instituto mokslininkų metodiką ūkininkų pasėlius stebi ir augalų apskaitas atlieka, duomenis bei rekomendacijas kas savaitę teikia Konsultavimo tarnybos rajonų biurų augalininkystės konsultantai. Patirties yra nemažai ir vis tobulėjama, glaudžiai bendradarbiaujama su Lietuvos mokslininkais, kurie padeda operatyviai rasti atsakymus į netipinius augalų pažeidimus.

Siekdami tikslumo ir kokybiškumo, pasėlių sveikatos būklei nustatyti LŽŪKT konsultantai naudoja visą agroįrankių paketą. Naudodami geltonąsias vabzdžių gaudykles, pirmieji sužino apie kenkėjų skridimo į laukus pradžią. Šalia kiekvieno stebimo pasėlio pastatyti kritulių matuokliai, bendrai pasėlių būklei įvertinti pakeliami bepiločiai orlaiviai, o prietaisu N-tester nustatomas azoto poreikis augaluose ir pan.

Nuo balandžio pradžios vykdomas žieminių rapsų ir kviečių monitoringas. IKMIS sistemoje galite susipažinti su kas savaitę atsinaujinančiais duomenimis iš 40 skirtingų Lietuvos savivaldybių. Iš skirtingų regionų vieną kartą per savaitę rengiami videoreportažai ir skelbiami portale www.agroakademija.lt.

IKMIS sistemoje taip pat pateikiami agrometerologinių stočių duomenys, augalų ligų ir kenkėjų prognozavimo modeliai, stichiniai meteorologiniai reiškiniai, skelbiami augalų ligų, kenkėjų ir piktžolių katalogai, padedantys greičiau atpažinti ligą ar kenkėją ir lengviau pasirinkti juos naikinančius Lietuvoje registruotus augalų apsaugos produktus.

Jei reikia patarimo, interaktyviu būdu galima susisiekti su Konsultavimo tarnybos konsultantais ar Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais. Informacinė sistema IKMIS – tai Jūsų patarėjas, kuris padės priimti ekonomiškai pagristus sprendimus dėl integruotos kenksmingų organizmų kontrolės.

Be to, IKMIS sistemoje galite tobulinti žinias ir pažymėjimus gauti tiesiai į namus pagal įvairias žemės ūkio srities mokymo programas, kurios nuolat atnaujinamos ir papildomos. Kviečiame išbandyti.

Jei jums įdomu ir svarbu žengti tvariu ūkininkavimo keliu, balandžio penkioliktąją kviečiame į trečią internetinį seminarą-diskusiją IŠMANUSIS PAVASARIS.

Dalyvaus Konsultavimo tarnybos specialistų komanda ir išmaniąja technika prekiaujančios įmonės. Stebėkite informaciją Konsultavimo tarnybos feisbukopaskyroje arba susisiekite su savo rajono Konsultavimo tarnybos biuro konsultantais.

Esate miško savininkas ir norite kokybiško miško?

Kad jums būtų paprasčiau, aiškiau ir galėtumėte kompleksiškai gauti daugelį paslaugų, susijusių tiek su trumpalaike, tiek ilgalaike miško priežiūra, Konsultavimo tarnyba pasirašė bendradarbiavimo sutartį su UAB „Skogran“. Apjungę profesines žinias, patirtį ir įgūdžius, ekspertų komanda suteiks kompleksinę miško įveisimo paslaugą, kad galėtumėte įveisti, atkurti, prižiūrėti ir tvariai mišką naudoti, kad jis ateityje džiugintų savo grožiu, medienos kokybe ir užtikrintų, kad gautumėte didžiausią įmanomą naudą. Taip pat numatoma organizuoti bendrus renginius ir kitą šviečiamąją veiklą.

Primename, nuo kovo 29 d. jau galite teikti paraiškas ES paramai gauti ir įveisti mišką. Jei reikia, visus su paramos reikalavimais susijusius dokumentus padės parengti akredituoti Konsultavimo tarnybos Miškininkystės paslaugų biuro specialistai, kurie su jumis bendradarbiaus nuo pirmo susitikimo iki paskutinio mokėjimo prašymo pateikimo.

O galbūt jūsų miškas brandus ir jau planuojate vykdyti kirtimus? Kad gautumėte tam leidimą, specialistai parengs biržės atrėžimo ir tūrio nustatymo dokumentaciją, o jums nusprendus savo miškuose vykdyti kitą ūkinę veiklą, atliks visus darbus ir geodezinius matavimus.

ES parama ūkių plėtrai ir smulkiems ūkiams

Sukluskite ketinantys atnaujinti žemės ūkio valdas ar investuoti į ūkio plėtrą. Jau nuo gegužės 3 d.vėl startuos parama ūkiams modernizuoti. Galėsite įsigyti žemės ūkio technikos, transporto priemonių; įsirengti reikiamą infrastruktūrą ar ją rekonstruoti; kompensuoti statybos, rekonstravimo, kapitalinio remonto išlaidas. Žemės ūkio produktų gamintojai ir perdirbėjai galės gauti ne tik investicinę paramą, bet ir lengvatinę paskolą.

Tokiu pat metu bus renkamos paraiškos ir pagal veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“. Laiko dar yra, tad kviečiame apsvarstyti ūkio galimybes, o jei reikia – pasikonsultuoti su jums artimiausio Konsultavimo tarnybos rajono biuro ekonomikos paslaugas teikiančiais konsultantais. Jie susipažins su taisyklėmis, įsipareigojimais, tiksliai apskaičiuos paramos paraiškos atrankos kriterijus, drauge įvertinsite kylančias rizikas. Jei sutiksite bendradarbiauti, užpildys paraišką, sukomplektuos dokumentų bylą ir dirbs su jumis per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį.

Gyvulininkystės ūkyje

Gyvulininkystės ūkių šeimininkams būtina įsivertinti, kaip peržiemojo ganyklos, kokia žolynų būklė. Kiekvieną pavasarį ganymo pradžia priklauso nuo žolės atsinaujinimo. Nustatyta, kad sėtinėse ganyklose žolės pradeda vegetuoti, kai vidutinė oro temperatūra siekia 5 oC ir žemiau šios ribos nenukrenta penkias dienas iš eilės.

Kultūrinėse ganyklose vidutinio ankstyvumo varpinės žolės, patręšus NPK trąšomis, 5–10 cm aukštį pasiekia maždaug po trijų savaičių nuo vegetacijos pradžios. Tuomet galima pradėti ganyti.

Norint kaip galima geriau panaudoti ganyklų išteklius, daugelyje ūkių pravartu derinti kelias ganymo sistemas. Suprantama, kad jų parinkimas ūkyje individualus, tačiau norime priminti pagrindinius ganymo tvarkymo reikalavimus:

  • pasirinkite ganymo sistemą pagal individualius poreikius;
  • suplanuokite visą sistemą prieš ganymo sezoną;
  • sudarykite aptvarų planą, tai padės kontroliuoti gyvulius;
  • pasirūpinkite vandens atsargomis;
  • naudokitės patarimais, koks turi būti žolyno aukštis, kad žolės užtektų norimam gyvulių skaičiui išganyti;
  • norėdami gauti didžiausią efektą, sezono pradžioje? derinkite ganomus ir šienui ar silosui šienaujamus plotus;
  • kad žolynas būtų vešlus ir didelės maistinės vertės, gerai jį nuganykite sezono pradžioje?;
  • kad žolės neperaugtų, geriausia jas šienauti plaukėjančias, o jų perteklių vasarą konservuokite;
  • kad greičiau želtų ir krūmytųsi atolas, nuganę žolyną, nušienaukite kupstus;
  • visada stenkitės išlaikyti tankų, žemą žolyną.

Nemažiau svarbu prieš ganant pasirūpinti bandos sveikata. Į ūkį mobilia laboratorija atvykę Konsultavimo tarnybos gyvulininkystės specialistai ištirs gyvulių sveikatingumą, pieno kokybės rodiklius, pašarų bazę, nustatys ankstyvą veršingumą ir patars reprodukcijos gerinimo klausimais.

Kad darbymetis būtų saugus

Prasidedantis ūkiuose darbymetis bus saugus, jei darbo vietose tinkamai įvertinsite profesinę riziką ir skirsite pakankamai dėmesio nepatyrusiems darbuotojams juos apmokydami dirbti bei įsitikindami, jog jie žino ir darbo vietose laikosi saugos reikalavimų. Jei turite klausimų, kreipkitės į Konsultavimo tarnybos darbų saugos specialistus, kurie, įvertindami žemės ūkyje įvykusius nelaimingus atsitikimus, jų priežastis, konsultuoja darbų saugos ir priešgaisrinės saugos klausimais, vyksta į ūkius ir įvertina situaciją, pagal galiojančius norminius teisės aktus paruošia darbų saugos dokumentaciją, pagal poreikį instruktuoja darbuotojus.

Kad Jums būtų patogiau, reikalingas Konsultavimo tarnybos teikiamas paslaugas jau galite užsisakyti ar įvertinti jų atlikimo kokybę interneto svetainėje www.lzukt.lt. Tereikia norimą paslaugą pasirinkti į krepšelį, užpildyti minimalius kontaktinius duomenis ir pateikti užsakymą.

Turite klausimų? Kreipkitės. Svarbiausius savo, ūkio ir aplinkos gerovę liečiančius sprendimus priimkite remdamiesi faktais, o ne nuojauta! Daugiau informacijos ieškokite Konsultavimo tarnybos interneto svetainėse: www.lzukt.lt; www.agroakademija.lt, www.ikmis.lt.