Gegužės 01 d., trečiadienis | 24

Kaip apsaugoti uogakrūmius?

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2019-04-30

Serbentinio amaro pažeidimai

Kai soduose jau išsprogę uogakrūmių pumpurai, bunda ir įvairūs kenkėjai bei ligos, todėl labai svarbu augalus apsaugoti nuo žaladarių jau pavasarį.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Stebėjimo metu juodieji ir raudonieji serbentai yra pasiekę 64–65 BBCH tarpsnį: atsisvėrę apie 40 proc. žiedų iki visiško žydėjimo. Jeigu prieš juodųjų serbentų žydėjimą insekticidai nebuvo naudoti, šiuo metu ant juodųjų serbentų galima pastebėti pirmuosius serbentinio amaro pažeidimus.

Dabar augalų apsaugos produktus bus galima naudoti tik serbentų žydėjimui pasibaigus. Po serbentų žydėjimo purškiama registruotais augalų apsaugos produktais nuo ligų (miltligės, rūdžių, degulių, šviesmargės, kekerinio uogų puvinio, vaisių antraknozės) ir kenkėjų (amarų, voratinklinės erkės ir stiklasparnio ir kitų lapus graužiančių ir čiulpiančių kenkėjų).

Serbentynuose reikia atkreipti dėmesį į serbentinio lapinio gumbauodžio (Dasyneura tetensi) išplitimą. Kenkėjai žiemoja kokonuose dirvoje po krūmais. Suaugėliai pradeda skraidyti žydint serbentams. Suaugę uodeliai – apie 1,5 mm ilgio, gelsvai rudos spalvos. Patelės kiaušinėlius deda į neišsiskleidusius lapus viršūniniuose ūgliuose. Išsiritusios lervos gyvena susisukusiuose lapuose. Per metus išsivysto kelios kenkėjų generacijos. Tai labai žalingas kenkėjas dideliuose derančiuose serbentynuose.

Web-pav1Serbentinio lapinio gumbauodžio pažeisti lapai nustoja augti, deformuojasi, kartais nudžiūsta

Stebėjimo metu vasarinėms avietėms (derančios ant antramečių ūglių) būdingiausias yra 51 BBCH tarpsnis – pirmieji žiedpumpuriai, matomi lapai. Avietėms pasiekus žiedpumpurių tarpsnį (59 BBCH), purškiama insekticidais nuo kenkėjų: avietinuko, amarų, erkių ir kitų lapus graužiančių ir čiulpiančių kenkėjų. Kartu naudojami fungicidai nuo aviečių žievėplaišos, degulių, kekerinio puvinio.

Web-pav2Voratinklinė erkė ant aviečių lapų

Remontantinėms avietėms (derančios ant pirmamečių ūglių) būdingiausias yra 15 BBCH tarpsnis – penktas lapas, vienmečiai ūgliai. Apsaugai nuo stiebo ligų būtina naudoti fungicidus jau aviečių augimo pradžioje, kai jos paauga iki 10–15 cm aukščio. Purškimų skaičius labai priklauso nuo oro sąlygų ir veislės jautrumo ligai. Remontantinėms avietėms būdingas stiebų lūžinėjimas dėl žievėplaišos pažeidimų. Ji pažeidžia jaunus ūglius, pumpurus, lapkočius, kartais lapus. Ryškiausi ligos požymiai matyti ant jaunų stiebų: prie lapų prisegimo vietos atsiranda didelės, rudai violetinės dėmės, apjuosiančios stiebą, jos vėliau plinta į viršų ir žemyn.

Web-pav3Remontantinėms avietėms žievėplaiša padaro nemažai žalos. Ligos pažeidimai ant antramečių stiebų

Parengė dr. Alma Valiuškaitė, LAMMC SDI
Nuotraukos A. Valiuškaitės