Gegužės 02 d., ketvirtadienis | 24

Ką reikia žinoti, norint įvežti sodinukus iš trečiųjų šalių

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2019-03-14

©LŽŪKT

Atėjus pavasariui Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) vis dažniau gauna užklausų dėl sodmenų iš trečiųjų šalių įvežimo savo reikmėms, pvz., asmenys nori įveisti uogyną ar užsisodinti sodą uogoms ar vaisiams auginti.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Informuojame, kad sodo, dekoratyvinių augalų ir daržovių, išskyrus sėklą, sodinukus iš trečiųjų šalių galima įvežti savo reikmėms, tačiau jei sodinamąją medžiagą norėsite įsivežti iš trečiųjų šalių ne tik savo reikmėms, bet ir tiekti rinkai, jums reikės gauti vienkartinį leidimą įvežti į Lietuvos Respubliką ne Europos Sąjungos valstybėse išaugintą dauginamąją medžiagą ar Augalininkystės tarnybos raštą, patvirtinantį, kad leidžiama įvežti iš ne ES ir (ar) ne EEE valstybių dauginamąją ir (ar) sodinamąją medžiagą, kuri pripažinta lygiaverte bent vienoje ES valstybėje. Šiuos dokumentus išduoda Augalininkystės tarnyba. Atsižvelgiant į tai, kad dokumentų išdavimas gali užtrukti, siūlome dėl jų gavimo kreiptis kuo anksčiau.

Taip pat informuojame, kad savo reikmėms (galutiniam vartojimui) be fitosanitarinio sertifikato ir registracijos LR fitosanitariniame registre galima įvežti iki 100 pakelių, bet ne daugiau kaip 500 g sėklų, iki 500 g svogūnėlių, gumbasvogūnių bei gumbavaisių bei iki 50 vnt. daigų, vadovaujantis Įvežamų į Lietuvos Respubliką ir Europos Sąjungą bei vežamų per ją tranzitu augalų, augalinių produktų ir kitų objektų fitosanitarinio tikrinimo taisyklių nuostatomis.