Gegužės 03 d., penktadienis | 24

Išduotas leidimas laikinai tiekti rinkai defoliantą Reglone 200 SL

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2020-05-22

© LŽŪKT nuotr.

2020 m. gegužės 4 d. Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) Lietuvos augalų apsaugos asociacijai, kuri pateikė prašymą, Lietuvos ūkininkų sąjungos vardu, išdavė leidimą išimties tvarka 120 dienų laikotarpiui tiekti rinkai defoliantą Reglone 200 SL rapsų ir sėklinių dobilų defoliavimui prieš derliaus nuėmimą.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Leidimas tiekti rinkai ir naudoti išduotas, kadangi 2018 m. panaikinus veikliosios medžiagos dikvato patvirtinimą Europos Sąjungoje, Lietuvoje nebeliko registruotų augalų apsaugos produktų rapsų ir dobilų defoliavimui. Leidimas galioja nuo 2020 m. birželio 17 d. iki 2020 m. spalio 14 d.

Naudojant Reglone 200 SL turi būti taikomi šie apribojimai:

  • Iš anksto prieš purškimą, purškimo dieną ir bent 1 dieną po purškimo Reglone 200 SL defoliantu nupurkšti laukai turi būti paženklinti įspėjamąja informacija – draudžiamuoju ženklu „Pašaliniams įeiti draudžiama“, užtikrinant, kad pašalietis ir gyventojas nepatektų į laukus.
  • Ne vėliau kaip prieš 1 darbo dieną iki Reglone 200 SL panaudojimo elektroniniu paštu [email protected] ūkininkas privalo informuoti Augalininkystės tarnybą apie planuojamo apdorojimo datą ir kontrolinio žemės sklypo ir lauko numerį;
  • Operatoriai, purkšdami laukus, kurie ribojasi su keliais, gyvenamųjų, visuomeninės paskirties, rekreacinių ir bendro naudojimo teritorijomis, privalo laikytis ne mažesnės kaip 10 metrų apsaugos zonos iki kelių kelkraščių ribos, gyvenamųjų, visuomeninės paskirties, rekreacinių ir bendro naudojimo teritorijų ribos ir privalo naudoti įrangą, mažinančią dulksną bent 50 proc.
  • Jei purškiami laukai ribojasi su vandens telkiniais, būtina naudoti purškimo įrangą, mažinančią purškimo dulksną 95 proc.

Augalininkystės tarnyba stebės, kaip ūkininkai laikosi apribojimų naudodami defoliantą Reglone 200 SL.