Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Į kuriuos išmaniuosius įrankius išmintinga investuoti?

LŽŪKT informacija
2021-08-30

Pradedant didelėmis ir seniai įsitvirtinusiomis platformomis ir baigiant naujais startuoliais, skaitmeninių ūkio valdymo įrankių skaičius ir įvairovė yra gana plati. Juose gausu gražių paveikslėlių, žadama „veiksmus skatinančių įžvalgų“, ir galiausiai – pelningesnių hektarų. Taigi – kam skirti savo pinigus? – klausia portalas futurefarming.com.

Akivaizdu, kad nėra vieno atsakymo. Ūkininkaujantiems atsakymas į investicijų klausimą pradedamas nustatant, kur reikia patobulinimų, ir išsirenkant geriausiai tam tinkamą variantą.

Įvairios programos

Išvengti vargo su netinkama programa ar skaitmenine paslauga pirmiausia galima suprantant, kad kiekviena iš jų turi savo ypatumus, sako Marty Vermey, Ontarijo (daugiausiai gyventojų turinčios Kanados provincijos) grūdų gamintojų organizacijos vyresnysis agronomas.

Kai kuriose naudojami palydoviniai vaizdai. Kai kurios yra skirtos duomenims sisteminti. Vienos teikia įžvalgas realiuoju laiku, o kitos orientuotos į masinę duomenų analizę. Daugelis skaitmeninių platformų atlieka įvairias užduotis, tačiau sunku rasti viską atliekančią platformą. Taigi augintojai neturėtų tikėtis, kad visos programos duos vienodų rezultatų.

Duomenų galia

Pavyzdžiui, vien derliaus stebėjimo įrankiai nurodo tuo metu esamą derlių ir drėgmę arba nustatyto ploto vidurkius. Pradžiai tai nėra blogai, sako M. Vermey, tačiau duomenų galia siejama su derlingumo žemėlapio sukūrimu ir daugybinių duomenų taškų, tokių kaip topografija, dirvožemis ir derlingumas, kad būtų galima sukurti valdymo zonas.Paskutinis žingsnis yra ekonominė analizė ir pelningumo planavimas.

„Pirmiausia nuspręskite, ko norite, pavyzdžiui, pelningumo žemėlapių, tada išsirinkite geriausias priemones tikslams pasiekti ir venkite blaškymosi“, – pataria specialistas.

Sąveikos klausimas

Kitas aspektas – reikia nustatyti, kurios sistemos suderinamos su jau turima ar planuojama įsigyti įranga. Ypač tikslingos yra tiksliosios žemės ūkio analizės priemonės, galinčios pritaikyti įvairius ir universalius failų tipus.

Iš tikrųjų sąveikumo klausimas ir toliau yra svarbus aspektas tiems, kurie bando prasibrauti į skaitmeninę sferą, taip pat tiems, kurie bando atsiplėšti nuo kurio nors vieno konkretaus įrangos prekybinio ženklo.

Tokios pat nuomonės ir žemės ūkio paslaugų teikėjai, kuriems neretai reikia daug laiko ir pastangų, bandant vienu metu nustatyti naudingą informaciją daugialypėse sistemose.

Esamų ūkio įrašų kokybė

Taigi esamų ūkio įrašų kokybė pati savaime yra veiksnys.Visų pirma, jei įrankiui reikalingi svarbūs duomenys arba bendra verslo informacija, kad programa veiktų, tačiau tų įrašų nėra arba jie yra nepraktiško formato, vertėtų persvarstyti pradinius prioritetus.Būtų protinga nukreipti pradines investicijas į apskaitos tvarkymo priemones.

„Įrašai dažnai reikalingi dėl su atsakomybe susijusių situacijų. Visi ūkininkai turėtų stebėti šiuos dalykus, nes kažkas gali ateiti, pasibelsti į jūsų duris ir apkaltinti jus neteisėtais veiksmais.Tvarkingi įrašai jus apsaugo“, – įsitikinęs M. Vermey.

Tikslai veda į tikslus

Tikslų nustatymas yra svarbus, tačiau numatyti šių tikslų pokyčius ir nustatyti naujus taip pat yra skaitmeninių įrankių įsisavinimo dalis. Paulo Hermanso, Pioneer agronomo nuomone, tokie produktai, kaip jo įmonės „Granular“ prekės ženklo, yra skirti padėti augintojams nustatyti, į ką jiems reikėtų gilintis, ir kam jie turėtų skirti daugiau ar mažiau išteklių.Net neturint GPS ir kitų tikslumo lauke galimybių, tai yra, gebėjimas išplėsti savo žvalgymo galimybes gali padėti pastebėti plika akimi nematomas problemas (pvz., maistinių medžiagų trūkumą). Tada galima nustatyti korekcinius tikslus.

„Kokią informaciją reikėtų turėti prieš pradedant? Lauko ribos, ūkio ir laukų pavadinimai. Bet kuris augintojas tai turi “, – sako P. Hermansas. „Mes galime užsirašyti, nufotografuoti bei dalytis šia informacija visomis kryptimis – su „Pioneer Seed“ atstovais, augalininkystės konsultantais, trąšų mažmenininkais ir kitais... Tada augintojai gali nustatyti, kurį lauką reikia išžvalgyti einant pėsčiomis, arba jie gali dirbti su tokiomis programomis kaip „DroneDeploy“, prisijungti prie palydovo ir išsamiau sužinoti, kas vyksta lauke.”

Apskritai P. Hermansas apibūdina kombinuotą požiūrį kaip „pirštinę ir ranką“. Grubesniam darbui naudojami palydoviniai vaizdai. Dronų žvalgyba, NVDI (normalizuotas augmenijos skirtumo indeksas) žemėlapiai ir kitos technologijos sudaro išsamesnę informaciją. Iš esmės, kuo toliau keliaujama skaitmeninimo spektru, tuo lengviau išsiaiškinti, ką gali atlikti kitos priemonės.

Nauja įranga įsisavinama palaipsniui. Suprantama, skaimenizacijos greitis ūkiuose priklauso ir nuo kiekvienos šalies pasirinktos žemės ūkio plėtros politikos. Tose šalyse, kur vyriausybės randa būdų, kaip paskatinti ar finansiškai paremti šiuolaikinių technologijų įsisavinimą, šis rodiklis yra didesnis.

Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT