Balandžio 16 d., antradienis | 24

Gegužė – ES paramos paraiškų teikimo darbymetis

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2021-05-10

© LŽŪKT nuotr.

Pasibaigus pavasario sėjai, prasideda pats Europos Sąjungos paramos paraiškų teikimo darbymetis. Sakoma, kad tiesiai arčiau, bet apgalvotai greičiau. Tad jei ketinate pretenduoti į bet kurią paramos sritį, apsvarstykite, ar idėja yra reali ir įgyvendinama.

Turite miško ar ketinate jį įveisti?
vid

Miško savininkams iškirtus mišką, privaloma jį atkurti per trejus metus. Tačiau galimybę sodinti mišką turi ne tik jų savininkai. Mišką įveisti galima ir žemės ūkio paskirties žemėje. Tam skiriama ir Europos Sąjungos parama: paraiškos priimamos iki birželio 25 dienos.

Paramos gali kreiptis juridiniai ir ne jaunesni kaip 18 metų fiziniai asmenys, kuriems želdintina žemė, planuojama apželdinti mišku, priklauso nuosavybės teise, ir savivaldybės, kurios tokią žemę valdo patikėjimo teise.

Jei stichinės nelaimės pažeidė jūsų mišką ar ketinate sukurti miškų priešgaisrinės apsaugos infrastruktūrą, sukluskite: nuo gegužės 3 d. iki birželio pabaigos numatytas kvietimas teikti paraiškas pagal veiklos sritį „Miškams padarytos žalos prevencija ir atlyginimas“.

Paraiškų rinkimo laikotarpis trumpas, tad naudinga pasikonsultuoti su akredituotais Konsultavimo tarnybos Miškininkystės paslaugų biuro specialistais. Jie patars, kokius darbus atlikti ir dokumentus pasiruošti, kad būtų galima gauti leidimą vykdyti veiklą, įvertins galimybę gauti paramą, konsultuos, parengs miško želdinimo ir žėlimo projektus, kitus reikiamus dokumentus, pateiks paraišką, atsakys į pateiktas užklausas, konsultuos projekto įgyvendinimo klausimais.

Puikios naujienos planuojantiems ūkio plėtrą, modernizavimą ar tik ketinantiems pradėti žemės ūkio verslą.

Modernizuojate ūkį?
vidus

Nuo gegužės 3 d. startavo parama ūkiams modernizuoti. Skirtingai nei ankstesniais metais, šįkart žemės ūkio produktų gamintojai ir perdirbėjai, galės gauti ne tik investicinę Europos Sąjungos paramą, bet ir lengvatinę paskolą. Jas galės gauti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, įregistravę valdą (fizinis asmuo dar ir ūkininko ūkį) ir ne trumpiau kaip 12 mėn. vykdantys žemės ūkio veiklą ir iš jos gaunantys pajamų (VED yra didesnis kaip 8000 eurų. Galėsite įsigyti žemės ūkio technikos, transporto priemonių; įsirengti reikiamą infrastruktūrą ar ją rekonstruoti; kompensuoti statybos, rekonstravimo, kapitalinio remonto išlaidas.

Be to, galite gauti paramą ir lengvatinę paskolą apyvartiniam kapitalui, jeigu du 2014–2020 metais jau esate gavęs paramą pagal šią sritį. Ilgiausias lengvatinės paskolos laikotarpis – 5 metai nuo paskolos sutarties su finansų tarpininku pasirašymo, o metinė palūkanų norma – ne didesnė kaip 1,3 procento. Yra ir kitų sąlygų bei niuansų. Tad rekomenduojame neatidėlioti iki rytojaus tai, ką galima padaryti šiandien: kreipkitės į Konsultavimo tarnybos biurus rajonuose.

Džiaugiamės, kad per 6 metų laikotarpį konsultantai ūkininkams parengė daugiau kaip 2400 paraiškų paramai į žemės ūkio valdas gauti ir įvairaus dydžio ir srities ūkiai gavo per 95 mln. eurų savo pasirinktai krypčiai plėsti ar modernizuoti.

Esate smulkusis ūkininkas?
papr.vidus

Mažieji ūkininkai, gaminantys standartinę produkciją, nuo gegužės 3 d. iki birželio pabaigos gali pretenduoti į paramą smulkiesiems ūkiams. Pagal veiklos sritis bus remiama? žemės ūkio produktų gamybos ar produktų, pagamintų (išaugintų) valdoje, perdirbimo ir teikimo rinkai veikla. Svarbu žinoti, kad jei esate gavęs paramą pagal šią veiklos sritį, pakartotinai ji gali būti skiriama, tik kitai veiklai.

Už skiriamus 15 tūkst. eurų galėsite pirkti viską, ko reikia smulkaus ūkio verslo planui, jo idėjai įgyvendinti. Tai gali būti ne tik ilgalaikis turtas – technika ar pastatai. Galima įsigyti ir sėklų, ir trąšų, ir kuro – visko, ko šiandien reikia jūsų smulkiam ūkiui.

Ši 15 tūkst. eurų parama patogi dar ir tuo, kad, kai priimamas teigiamas sprendimas, jog jūs gausite paramą, jūsų sąskaitą iš karto pasieks 12 tūkst. eurų, tai yra 80 procentų. Likusius pinigus gausite, kai pasieksite užsibrėžtų tikslų, pavyzdžiui padidės ūkis, proporcingai gaunamos numatytos pajamos ar įgyvendintos investicijos.

Nors, paramos galės prašyti visų sektorių smulkieji ūkininkai, vis dėlto, dėmesį turėtų atkreipti pieninės galvijininkystės sektoriaus smulkieji ūkininkai – jiems bus taikomi atskiri reikalavimai bei skiriami papildomi balai už tam tikras investicijas.

Pernai per 2 smulkiųjų ūkininkų paramos priemonės paraiškų teikimo etapus Konsultavimo tarnybos rajonų biuruose ekonomines paslaugas teikiantys konsultantai parengė beveik 300 projektų. Smulkieji ūkininkai gavo daugiau kaip 8,5 mln. eurų paramos. Daugiausia jų investavo į gyvulininkystės, daržininkystės ir uogininkystės sektorius, o už paramos lėšas įsigijo žemės ūkio padargų, traktorių, gyvulių pašarų ruošimo ir šėrimo įrangą, uogininkai – laistymo įrangą.

Kviečiame ir jus pasinaudoti šia galimybe. Gavę paramą, būkite tikri, nebūsite palikti vieni – konsultantai dirbs kartu su jumis per visą projekto įgyvendinimą: padės atlikti pirkimus, teiks mokėjimo prašymus, pildys ataskaitas, stebės, kad būtų pasiekti projekte įsipareigoti rodikliai.

Verslo planai paramai gauti – tai tik viena iš smulkiesiems ar šeimos ūkiams Konsultavimo tarnybos teikiamų paslaugų, o tokių – daugiau kaip 60.

Konsultavimo projektas: nemokamos individualios konsultacijos ir galimybė dalyvauti ūkininkų diskusijų grupėse
vid_1

Ūkininkai, ypač smulkieji, jau gali kreiptis į Konsultavimo tarnybos biurus visoje Lietuvoje ir teikti paraiškas gauti nemokamas individualias konsultacijas ar dalyvauti ūkininkų diskusijų grupėse.

Konsultavimo projektas – puiki galimybė pasinaudoti Žemės ūkio ministerijos iš valstybės biudžeto lėšų skirta parama. Ūkininkams numatyta suteikti per 3 tūkst. individualių konsultacijų, suorganizuoti 60 susitikimų 20 diskusijų grupių. Nemokamos konsultacijos apima 5 sritis – galėsite pasirinkti, kuri jums aktualiausia.

Tiesa, Konsultacijų ir renginių, vykdomų iš projekto lėšų, skaičius ribotas, o prioritetas gauti konsultacijas suteikiamas 2019–2020 metais negavusiems remiamų konsultacijų.Žemdirbiai pripažįsta, kad patirties pasidalijimo grupės labai naudingos. Jų patirtys ir pastebėjimai straipsnyje „Šeimos ūkyje braškės auginamos ketvirtį amžiaus“.

Kreipkitės į artimiausią LŽŪKT biurą. Jei kyla klausimų, skambinkite tel. +370 687 10 593.

Atėjo laikas keisti seną asbestinę dangą?
asb

Turbūt žinote, kad asbestas pavojingas, ypač kai skaidomas. Visada geriau visiškai išvengti rizikos, todėl kviečiame sukrusti kaimo gyventojus, norinčius pakeisti savo namų asbestinę stogo dangą į aplinkai draugišką. Visą gegužės mėnesį galite teikti paraiškas paramai gauti.

Savo gyvenamąją vietą turite būti deklaravę kaimo vietovėje tame name, kurio stogo dangai keisti prašote paramos. Ji skiriama, jei visas namo stogas dengtas asbestine danga.

Paramos gali prašyti ir gyvenamosios paskirties dvibučio arba daugiabučio namo savininkai. Tokiu atveju pareiškėjas turi gauti sutikimą teikti paramos paraišką iš nekilnojamojo turto savininkų ir su jais sudaryti jungtinės veiklos sutartį, patvirtintą notaro.

Vienam paramos gavėjui gali būti skirta iki dviejų tūkstančių eurų (su PVM) paramos. Finansuojama iki 50 procentų visų tinkamų finansuoti išlaidų. Kaip, ką ir kodėl, informaciją jums suteiks konsultantai.

Esate jaunasis ūkininkas? Įgyvendinkite savo verslo idėjas
jaunasis

Jauniesiems ūkininkams, planuojantiems ateitį, savo gyvenimą ir įsikūrimą – kaip tik metas dabar pagalvoti atidžiau, nes nuo birželio 1 d. iki liepos 3 d. priimamos paraiškos jaunųjų ūkininkų įsikūrimui.

Parama skiriama žemės ūkio produktų gamybai bei prekiniams žemės ūkio produktams, pagamintiems (išaugintiems) jūsų valdoje, apdoroti, perdirbti bei tiekti rinkai. Paramos galima prašyti tiek naujai, tiek naudotai technikai, įrangai įsigyti, tačiau investicijas galima įsigyti tik iš nesusijusių asmenų.

Vienas paramos gavėjas gali gauti 40 tūkst. eurų, kompensuojant 100 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, išmokant ją dviem dalinėmis išmokomis.

Sakoma, kad tiesiai arčiau, bet apgalvotai greičiau. Tad jei ketinate pretenduoti į bet kurią paramos sritį, apsvarstykite, ar idėja yra reali ir įgyvendinama. O apgalvotai apsispręsti Jums padės Konsultavimo tarnybos konsultantai. Jie išsamiai susipažins su pasirinktos veiklos srities paramos teikimo schema, taisyklėse numatytais tinkamumo kriterijais ir reikalavimais paramai gauti, tiksliai apskaičiuos paramos paraiškos atrankos kriterijus, drauge įvertinsite kylančias rizikas, aptarsite įsipareigojimus, kuriuos turėsite vykdyti gavę paramą, taip pat parengs verslo projektą.

Suprantama, kad aruodai ne šuliniai, ir savaime neprisipildys, tad svarbiausius ūkio ir aplinkos gerovę liečiančius sprendimus priimkite remdamiesi faktais, o ne nuojauta.