Gegužės 05 d., sekmadienis | 24

ES vykdoma tiksliojo ūkininkavimo apklausa. Kviečiame dalyvauti

Nacionalinė mokėjimo agentūra
2019-01-28
Siekiant išsiaiškinti, kiek yra žinomos, diegiamos ir naudojamos tiksliojo ūkininkavimo technologijos, visose 28 Europos Sąjungos valstybėse narėse vykdoma tiksliojo ūkininkavimo apklausa. Kviečiame dalyvauti ir Lietuvos ūkininkus.
Tikslusis ūkininkavimas apibūdinamas kaip integruota informacija ir gamyba pagrįsta ūkininkavimo sistema, kuria siekiama padidinti viso ūkio gamybos našumą, efektyvumą ir pelningumą bei kuo labiau sumažinti nenumatytą poveikį aplinkai. Informacinių technologijų ir palydovinio padėties nustatymo duomenų naudojimas, nuotolinis stebėjimas ir proksimalių duomenų rinkimas – dalis technologijų, naudojamų tiksliajame ūkininkavime.
Taikant aukščiau įvardintas ūkininkavimo technologijas galimos įvairios naudos: didesnės ūkininkų pajamos, optimizuotas gamybos efektyvumas, mažesnė aplinkos tarša, geresnis prisitaikymas ir atsparumas nepalankioms oro sąlygoms, efektyvesnis darbas, mažiau varginančių darbo sąlygų.
Apklausoje kviečiami dalyvauti tiksliojo ūkininkavimo technologijų naudotojai ir tie, kurie jomis nesinaudoja.
Apklausa organizuojama bendradarbiaujant su Europos ūkininkų asociacija „Copa-Cogeca“, Europos nacionalinių žemės ūkio technikos asociacijų tinklu CEMA, Europos Komisijos tarnybomis – Žemės ūkio ir kaimo plėtros generaliniu direktoratu, Jungtiniu tyrimų centru ir Eurostatu – bei Europos aplinkos agentūra.
Apklausą rasite: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Survey-PAT-EU-2018?surveylanguage=LT
Jūsų nuomonės laukiama iki š. m. vasario 10 dienos.