Balandžio 27 d., šeštadienis | 24

Cukinijų, moliūgų, baklažanų ir porų sandėliavimas

Daiva Gaulienė
www.delfi.lt
2018-09-12

© LŽŪKT nuotr.

Skirtingos daržovės reikalauja skirtingo pasiruošimo žiemai ar bent ilgesniam rudeniui. Tačiau visoms be išimčių reikės sauso ir vėsaus rūsio bei šiek tiek pastangų. Cukinijos. Norėdami turėti ilgiau besilaikančių ir geresnio skonio cukinijų, rinkite iš daržo dar nesumedėjusias ir gana nedideles – 20–30 cm ilgio. Nuskindami palikite 5–6 cm ilgio kotelį, o sandėliuokite švelniai vėsioje vietoje – jaunas cukinijas 6–10 laipsnių, subrendusias – 5–7 laipsnių temperatūroje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Svarbu, kad daržovės nebūtų pažeistos, o jų žievė nepažeista – be įtrūkimų, drožlių ir netgi įbrėžimų. Taip pat būtina sandėliuoti apdžiūvusiais koteliais, nes žali gali tapti plačiais vartais infekcijų plitimui.

Saugokite cukinijas nuo šviesos, ypač saulės spindulių. Esant ryškiam apšvietimui, nokimo procesas vyksta toliau, naudojamos maisto medžiagos, todėl galiausiai cukinija praranda savo elastingumą, prastėja jos kokybė. Kitų daržovių draugija – taip pat ne geriausia išeitis. Stenkitės, kad saugomos cukinijos tarpusavyje taip pat nesiliestų ir kartkartėmis patikrinkite, ar tarp sandėliuojamų daržovių neįsimetė puvinys, ir iškart pašalinkite jas iš saugyklos.

Moliūgai. Šiuos rekomenduojama skinti kiek vėliau, tačiau skubėkite tai padaryti iki pirmųjų šalnų. Jau subrendusių moliūgų koteliai turi lengvai atsiskirti nuo stiebo. Nuskintus moliūgus keletą dienų padžiovinkite saulėje. Stambiavaisių veislių moliūgus palikite saulėje bent savaitei, kad sukietėtų žievė. Esant prastesniems orams, suneškite porai savaičių į šiltnamį. Net ir nuskynus ne visiškai sunokusius moliūgus ir sunešus į gerai vėdinamą patalpą, kur 3–10 laipsnių temperatūra ir 60–75 proc. santykinė oro drėgmė, vaisiai visiškai sunoksta ir gerai laikosi. Sunokusių moliūgų skonis gerėja, nes laikymo metu krakmolas pamažu virsta į cukrų.

Geriausia temperatūra sandėliavimui – iki 10 laipsnių šilumos. Pastovioje vietoje patartina juos sudėti ant lentos ar kartono. Tokiomis sąlygomis moliūgai išsilaikys iki 3 mėnesių. Porai. Nuvalytus porus nuplaukite šaltu vandeniu nupurtę lašus, sukraukite ant lentynų vėsioje patalpoje, kad apdžiūtų, bet nesuvystų lapai. Lapai turėtų būti trečdaliu patrumpinti, o daržovės laikomos vėsiame rūsyje, sudėtos į sausas, švarias medines ar kartono dėžes.

Galima po keletą (5–6 vnt.) susukti į maistui skirtą plėvelę, o jos kraštus užlankstyti, kad į vidų nepatektų oro ir taip greitai neišgaruotų drėgmė. Porai gerai laikosi ir gana šaltoje temperatūroje – -1–0 laipsnių, drėgname rūsyje apiberti smėliu. Juos taip pat galite sustatyti į švarius kibirus, užpilti smėliu iki žaliosios dalies ir laikyti rūsyje 0 laipsnių temperatūroje.

Baklažanai. Sandėliuoti patariama tik sunokusius baklažanus – violetinės, tamsios spalvos. Vaisiai turėtų būti nepažeisti, neapšalę. Laikykite vaisius dėžėse, po vieną įsuktus į popierių, pabarstytus medžio pelenais ar anglimi. Kambario temperatūroje baklažanai gali būti saugomi ilgiau nei tris savaites. Optimali temperatūra baklažanų laikymui rūsyje turėtų būti 3–5 laipsniai ir 75–85 % drėgmė

Naudinga vaizdo informacija

Daržovių sandėliavimo aktualijos