Gegužės 02 d., ketvirtadienis | 24

Butrimonių žemės ūkio bendrovė

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija
2018-01-21

Butrimonių žemės ūkio bendrovė įsteigta 1992 m. Šalčininkų rajone. Tuometinio ministro pirmininko Gedimino Vagnoriaus potvarkiu, kaip ir visi Lietuvos ūkiai, Butrimonių daržininkystės kolūkis buvo reorganizuotas į bendrovę. Tuometinis bendrovės administracinis centras buvo Butrimonių gyvenvietėje, vėliau perkeltas į technikos kiemo pastatus. Iki bendrovės įsteigimo pagrindinė ūkio specializacija buvo daržininkystė. Apie 50 rūšių daržovių auginta 250 ha plote, visus darbus nudirbdavo daugiau nei 500 darbuotojų.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Web-kortele

Web-pav4_1Žemės ūkio bendrovė įsikūrusi Naujųjų Rakliškių gyvenvietėje, pusiaukelėje tarp rajono centro, Šalčininkų ir Eišiškių. Ūkio valdos ribojasi su kaimynine Baltarusija.

Ūkio specializacija mišri. Šiuo metu Butrimonių žemės ūkio bendrovės valdos užima 950 ha žemės ūkio naudmenų, nuosavos žemės – 44 ha. Iš gyventojų nuomojama apie 600 ha ir dar apie 300 ha iš valstybės. Sėjami grūdiniai žemės ūkio augalai: avižos, rugiai, grikiai, lubinai. Daržovių auginimo atsisakyta, kadangi tai reikalauja daug darbo jėgos, o realizacija nėra stabili. Per metus užauginama 2500–2800 t grūdų, apie 2000 t parduodama, o likusi dalis lieka sėklai ir gyvuliams.

Bendrovėje laikoma apie 230–250 mėsinių buliukų. Mėnesio amžiaus buliukai superkami iš vietos gyventojų, jie penimi iki 600–700 kg svorio ir parduodami perdirbėjams. Gyvulių šėrimo būdas tradicinis, augimo stimuliatoriai nenaudojami. Kasmet realizuojama 80–100 t galvijienos. Užauginta produkcija geros kokybės, todėl ją renkasi net „McDonad‘s“ tinklas.

Web-pav1

Metinės ūkio veiklos pajamos sudaro 700000 eurų. Ūkis pelningas, nors ir pelnas nėra labai didelis (2016 m. – 72500 Eur). Dėl sumažėjusių grūdų ir mėsos supirkimo kainų, nuolat didėjančių atsarginių dalių, pesticidų ir kitų reikalingų medžiagų kainų pelnas šiek tiek mažėja.

Ūkyje dirba 30 nuolatinių darbuotojų, iš jų 6 specialistai. Vidutinis dirbančiųjų amžius – 47 metai.

Per paskutinius metus daugiausia investuota į darbo sąlygų gerinimą ir darbo užmokesčio didinimą. Į darbą ir iš jo ūkio darbuotojai vežami bendrovės transportu, jų maitinimas organizuojamas darbo vietoje. Per visą Butrimonių žemės ūkio bendrovės gyvavimo laikotarpį nėra buvę situacijos, kad vėluotų darbuotojų atlyginimai, o ir emigravusių ūkio darbuotojų ar jų šeimos narių nėra. Ūkio darbuotojų vaikai noriai ateina dirbti į bendrovę, todėl nejaučiama darbuotojų trūkumo.

Web-pav3

Web-pav2

„Mūsų tikslas – ne didelis pelnas, ne aukštos gamybos technologijos, o darbo vietų išsaugojimas tam, kad mūsų žmonės ne keliautų po pasaulį be vietos, o savo darbais puoselėtų tas Lietuvos vietas, kuriose gimė ir užaugo“, – mintimis dalijosi Butrimonių žemės ūkio bendrovės vadovas Voitechas Šilka.