Birželio 16 d., sekmadienis | 24

Brandinti Vilmanto ūkio sūriai: nuo idėjos iki realybės

„Norėjau turėti skanaus sūrio. Pradžia – namų virtuvėje. Paskui gi reikia juos kažkur padėti, kad brandintųsi. Tada reikia patalpos. Na, taip viskas ir prasidėjo. Į pirmą turgų net neišėjau. Kaip į mokyklą, nes buvo nedrąsu. Paskui reikėjo priprasti“, – prekiautojo pradžią pamena Vilmantas Navickas, ūkininkaujantis Vilkaviškio rajone.

Gerą dešimtmetį Vilmantas gamina kieto tipo sūrius iš savo ūkio 30 melžiamų Holšteinų veislės karvių pieno: su levandomis ir dilgėlėmis, su džiovintais pomidorais ir bazilikais, su kmynais, pipirais ir kitais pagardais – iki 8 skonių fermentinių sūrių. Sulaukė ir pripažinimo!

Sūris tikrai kitoks nei perkamas parduotuvėje: sodrus savo skoniu ir aromatu. „Tai yra kūryba. Visur. Kiekviena diena vis į priekį“, – sako Vilmantas ir eksperimentuoja kurdamas sūrius su baltu ir mėlynu pelėsiu, nors prisipažįsta, kad dėl veiklos abejonių būta.

Beje, Vilmantas pagal išsilavinimą – gyvulininkystės technologas. Baigęs mokslus, jis ne vienus metus darbavosi gyvulininkystės ūkiuose Švedijoje, Norvegijoje, Airijoje.

Na, ką bepridursi – įdomus, sodrus ir paprastas pašnekesys su Vilmantu Navicku, LŽŪKT Vilkaviškio r. biuro klientu, kuris su šeimynykščiais tvarkosi nedideliame pieno ūkyje ir gamina nerealius fermentinius sūrius! Buvome, ragavome ir pirštelius apsilaižėme.

Vyr. red. Ramunė Sutkevičienė, oper. Egidijus Vilkevičius
© www.lzukt.lt; www.agroakademija.lt, 2023 m. lapkritis