Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Autonominis traktorius darbus atliks be vairuotojo

LŽŪKT informacija
2021-05-31

© LŽŪKT nuotr.

Remiantis naujausia rinkos tyrimų bendrovės „Fact.MR“ ataskaita, autonominės žemės ūkio įrangos rinka iki 2031 m. bus verta 150 mlrd. JAV dolerių. Norėdami išsiaiškinti faktus, susijusius su skaičiais, portalas futurefarming.com kalbėjosi su „Fact.MR“ vyresniuoju tyrimų konsultantu ir pagrindiniu ataskaitos autoriumi Shambhu Nath Jha.

Pranešime teigiama, kad didėjant polinkiui orientuotis į iš dalies ir visiškai automatizuotus traktorius, kombainus ir kitą ūkio įrangą, gamintojai, norėdami pasinaudoti artėjančiomis galimybėmis, daugiau investuoja į mokslinius tyrimus ir plėtrą.

Kokios yra pagrindinės priežastys, dėl kurių ateityje ūkininkai investuos į autonominę techniką?

Besikeičiantis pasaulis, besitęsianti technologinė plėtra pakeitė žemės ūkio modelius visame pasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse. Dėl didėjančio gyventojų skaičiaus ir didesnio sąmoningumo aplinkosaugos klausimais, ūkininkai daugiau maisto turi gaminti tvariau, naudodami tą patį žemės plotą. Autonominės technologijos netrukus pakeis visą situaciją.

Ūkininkai turėtų galėti integruoti naujas technologijas į esamus technikos parkus ir jiems turėtų būti suteikta prieiga prie realaus laiko duomenų, nepriklausomai nuo jų buvimo vietos. Be to, ateityje autonominiu traktoriumi bus galima visiškai automatizuoti grūdų tvarkymą derliaus nuėmimo metu. Naudodamas nešiojamuosius sąsajos įrenginius, operatorius galės stebėti visus pagrindinius parametrus ir prireikus juos modifikuoti.

Pagrindiniai veiksniai, lemsiantys daugybę autonominės traktorių rinkos galimybių:

1. Kvalifikuotos darbo jėgos, kurią galima perskirstyti, atlaisvinimas.
2. 24/7 darbinis pajėgumas.
3. Operatoriaus nuovargio pašalinimas.
4. Visiškai interaktyvi sąsaja su greitu ir saugiu ūkio duomenų įrašymu ir perdavimu.
5. Reagavimas į orų duomenis ir automatinis sustojimas, pablogėjus oro sąlygoms.
6. Galimybė dirbti kartu su tradicinėmis mašinomis.
7. Pažangus kliūčių aptikimas.
8. Dažnesnės regioninės valdžios iniciatyvos, skirtos padėti ūkininkams pagerinti gamybą naudojant pažangias technologijas.
9. Įgūdžių atotrūkio mažinimas.
10. Dauguma žemdirbių šiandien norėtų dirbti mažiau valandų, todėl būtų daugiau laisvo laiko.

Traktorių gamintojai teigia, kad dar neprekiauja autonominiais traktoriais visame pasaulyje, nes beveik visose šalyse įstatymai ir kiti teisės aktai to dar neleidžia. Be to, yra ir draudimo klausimų. Koks jūsų požiūris į tai?

Dėl teisinių struktūrų, įstatymų ir kitų teisės aktų gali susidaryti kliūtys, trukdančios priimti tiksliojo ūkininkavimo, naudojant autonomines transporto priemones, valdymą. Tačiau regioninės vyriausybės tokiose šalyse kaip JAV ir Jungtinė Karalystė dabar supranta dirbtinio intelekto ir mašinų mokymosi integravimo svarbą tiksliai ūkininkaujant. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) paskelbė „Žemės ūkio 4.0“ ataskaitą, kurioje remiamas autonominių traktorių ir kitų išmaniųjų mechanizmų naudojimas siekiant padidinti gamybos rezultatus.

Pasak „Fact.MR“ ataskaitos, pažangios autonominės technologijos taikymas išsivysčiusių šalių žemės ūkyje atvers kelią autonominiams traktoriams. Be to, nuolatinės pažangių žemės ūkio technologijų naujovės ir integracija gali atverti daugybę rinkos galimybių visame pasaulyje.

VID

„Case IH“autonominis traktorius egzistuoja jau keletą metų. Kai jis buvo pristatytas 2016 m., atstovai teigė, kad gali prireikti šiek tiek laiko, kol teisės aktai prie jų bus pritaikyti. Tai vis dar tęsiasi ir šiandien. Nuotrauka: Jamesas Andrewsas

Jei autonominės transporto priemonės prasiskintų kelią, kokios bus pasekmės pagrindiniams traktorių ir padargų gamintojams?

Autonominiai traktoriai ir savaeigiai kombainai, be abejo, yra ateitis. Faktas yra tas, kad ūkininkai turi būti aprūpinti priemonėmis, kurios padėtų įgyti supratimo, kaip pagerinti derlių ir priimti pagrįstus sprendimus.Integravus autonominius traktorius į esamus technikos parkus, būtų padidintas efektyvumas ir sumažintos gamybos sąnaudos individualiu lygiu. Pagrindiniai žemės ūkio technikos gamintojai jau turi autonominių traktorių prototipus, kurie tarnautų pasaulinėms ūkininkų bendruomenėms.

Šis traktorius taip pat aprūpintas įvairiomis technologijomis, kurios naudojamos nuotoliniam stebėjimui ir valdymui naudojant asmeninį ar planšetinį kompiuterį. Tai reiškia, kad traktoriui esant lauke, jis gali dirbti visiškai savarankiškai, todėl vairuotojui nereikia stebėti operacijų.

Pagrindiniai traktorių rinkos dalyviai nuolat plėtoja produktų inovacijas ir jutiklių integravimą, taip pat skaičiavimo technologijas, kad ūkininkai galėtų dirbti su labai tiksliomis žemės ūkio technologijomis.

vi

Pasaulinės autonominių traktorių rinkos apžvalga pagal tyrimų bendrovę „Fact.MR“. Šaltinis: Fact.MR

Kokią įtaką autonominiai traktoriai turės ūkininkų konkurencijai visame pasaulyje?

Žemės ūkis yra neatsiejama pasaulio ekonomikos dalis. Dauguma besivystančių šalių priklauso nuo šio sektoriaus. Jis laikomas pagrindiniu užimtumo, pajamų, maisto ir kitų pagrindinių poreikių šaltiniu. FAO duomenimis, žemės ūkiu užimti gyventojai sudaro 67 % visų gyventojų. Jie sukuria 39,4 % bendrojo vidaus produkto (BVP), o 43 % viso pasaulio eksporto yra žemės ūkio prekės.

Technologijų plėtra ir didesnis efektyvumas skatins tiksliąją žemdirbystę. Ūkininkai, naudodamiesi automatinėmis technologijomis, galėtų patenkinti pasaulinę paklausą, tai pakeistų visas žemės ūkio strategijas visame pasaulyje.

Pavyzdžiui, išsivysčiusių šalių ūkininkai pasirinks tiksliąją žemdirbystę ir sumažins savo gamybos išlaidas. Kita vertus, dėl didelių pradinių išlaidų investicijoms ir nepalankių reguliuojančių aktų gali būti prarasta besivystančių ir neišsivysčiusių šalių dalis pasaulinėje žemės ūkio prekyboje.

su kabina

„Kubota“ yra viena iš traktorių gamintojų, daug investavusių į autonominius traktorius. Šis vis dar su kabina. Nuotrauka: Kubota

Šiuo metu prabangios kabinos traktorių gamintojams – būdas išsiskirti. Autonominiams traktoriams kabinos nereikia. Kokią įtaką, jūsų manymu, tai turės žemės ūkio traktorių rinkai?

Kabinos komfortas dabar tikrai yra skiriamasis bruožas, tačiau ateityje bus kitaip. Galimas ateities skiriamasis bruožas bus baterijų efektyvumas, tačiau žemės ūkio įrangos, įskaitant traktorius, gebėjimas integruotis į kitas technologines sistemas taip pat bus pagrindinė plėtros sritis. Pastebėjome, kad viena iš kompanijų siekia į ūkio įrangą integruoti orų duomenis. Pavyzdžiui, jei mašina dirba ūkyje ir ją pasiekia duomenys, kad ateina lietus, ji automatiškai sustabdys darbą ir galbūt net prisiparkuos saugioje vietoje. Tai reiškia, kad didesnis patogumas ir retesnis žmonių įsikišimas taip pat bus skiriamasis prekės ženklų bruožas. Tačiau ar anksčiau minėta technologija iš tikrųjų gali tapti komercinė, priklausys nuo kainos.

tamsus

JAV kompanija „Monarch Tractor“ neseniai išleido visiškai elektrinį autonominį traktorių. Traktorius gali atlikti iš anksto užprogramuotas užduotis be vairuotojo arba operatorius gali naudoti „Monarch“ interaktyvias automatines funkcijas, įskaitant gestų ir šešėlių režimus. Nuotrauka: „Monarch Tractor“

Parengta pagal portalo futurefarming.com informaciją