Laiko daržovių ligų ir kenkėjų kontrolė vis dažniau vykdoma laikantis integruotos augalų apsaugos principų. Jais vadovaujantis, sveiki augalai auginami kuo mažiau pažeidžiant agroekosistemas ir skatinant natūralius žalingų organizmų kontrolės būdus.
Daržovių apsaugai draudžiama naudoti labai nuodingus (etiketėje ženklinamus „Labai toksiškas“ ir/arba simboliu „T+“) ir nuodingus (etiketėje ženklinamus „Toksiškas“ ir/arba simboliu „T“) pesticidus. Be to, pesticidus, kurių sudėtyje yra tokios pat veikliosios medžiagos, galima naudoti ne dažniau kaip 2 kartus per vegetacijos periodą, išskyrus ekologiniuose ūkiuose nustatyta tvarka leidžiamus naudoti augalų apsaugos produktus.
Panaudojus pesticidus, nuimti derlių ir tiekti daržoves rinkai galima tik praėjus ne mažiau kaip 1,5 karto ilgesniam nei pesticidų techninėje dokumentacijoje numatytam laikui, reikalingam jiems suskilti.
Cheminiai augalų apsaugos produktai turėtų būti tinkamai parenkami ir naudojami. Pirmenybę reikėtų teikti sėklų apdorojimui, nes sunaikinami su sėklomis plintantys patogenai ir dirvos kenkėjai. Augalų apsaugos produktus naudojant, kai augalai daigų tarpsnio, apsaugoma nuo ankstyvo žalingų organizmų pasirodymo. Purškimus galima sumažinti reguliariai stebint augalus, prognozuojant ligų ir kenkėjų plitimą, įvertinus jų ekonominio žalingumo ribas.
Lauko daržovių fungicidai
Burokėliams registruotų fungicidų nėra.
Pastaruoju metu vis labiau didėja susidomėjimas biologinės kilmės augalų priežiūrai ir apsaugai skirtais produktais kaip alternatyviomis priemonėmis siekiant ne tik sumažinti pesticidų naudojimą, mažiau teršti aplinką, bet ir mažinti vis didėjančią kenksmingų organizmų atsparumo problemą. Vieni iš jų – augaliniai ekstraktai. Tam tinka augalai, kuriuose yra specifinių medžiagų, turinčių poveikį kenksmingiems organizmams. Iš augalinės žaliavos ruošiamos ištraukos, užpilai, tirpalai fermentuojami, ekstrahuojami.
Sėkloms beicuoti tinka valerijono ekstraktas, vaistinių ramunėlių arbata, asiūklių, krienų, česnakų, tagečių (serenčių), dirvinių pentinių ištraukos, alijošiaus sulčių tirpalas, paprastosios ievos šakučių nuoviras, medžio pelenai ir kt.
Augalų ligoms įveikti naudojami asiūklių, svogūnų nuovirai, česnakų, krienų, dirvinių pentinių, cinamono, citrusinių augalų, mimozos ir kt. ekstraktai.
Kenkėjams plisti ir kenkti neleidžia pelynų, bitkrėslių, sėjamųjų kanapių, karčiųjų paprikų vaisių nuovirai, dilgėlių, varnalėšų, rūgštynių šaknų, didžiųjų pentinių, šalavijų ištraukos, plačialapių paparčių ištrauka ir nuoviras, paprastojo tabako ištrauka ir nuoviras, dulkės ir dūmai, pušies spyglių koncentratas, Neem medžių, karčiųjų musmedžių, saldymedžių, cinamono lapų ir žievės, citrusinių ir kt. augalų vaisių žievelės, sėklų ekstraktai.
Naudojant augalinius produktus, nebūna staigaus, greito ir labai didelio efekto, lyginant su pesticidais. Tačiau reguliariai juos naudojant profilaktiniais tikslais, sustiprėja augalų natūralus atsparumas ligų sukėlėjams ir kenkėjams. Tai gi tai puiki prevencinė ligų ir kenkėjų kontroles priemonė
Ispanijos bendrovės „Atlantica Agricola“ (platintojas – UAB „Vitera Baltic“) augalinės kilmės produktai – trąšos ir dirvos gerintojai yra unikalūs tuo, kad sudėtyje turi organinių medžiagų, stiprinančių augalo imunitetą ir tuo pačiu didinančių atsparumą nepalankioms augimo sąlygoms. Produktai yra saugūs naudoti, aplinkoje nelieka kenksmingų likučių, nėra karencijos laiko, tinkami naudoti ūkininkaujant ekologiškai, yra patvirtinti ES sertifikavimo įstaigų Annex II of the Regulation CE No834/2007.
Auginant ekologiškas ir išskirtinės kokybės daržoves, rekomenduojama naudoti biologinius produktus – organines trąšas, kurias reguliariai naudojant stiprinamas augalų atsparumas nepalankiems aplinkos veiksniams, kenkėjams ir ligoms.
Šie produktai pagaminti iš natūralių augalinių žaliavų, nekenkia aplinkai, nelieka nepageidaujamų likučių, saugūs naudoti. Bioproduktuose esančios organinės medžiagos teigiamai veikia bendrą augalų augimą ir vystymąsi, skatina maisto medžiagų pasisavinimo procesą, audinių regeneraciją. Augaliniuose ekstraktuose esantys bioflavonoidai – rutozidas, kvercitolis, ramnitolis ir eskulocidas, kaip ir kiti biologiškai aktyvūs elementai – taninai, saponinai, dekstrinai, alkaloidai, salicilo rūgštis, eteriniai aliejai, augaliniai riebalai, aminorūgštys, oligosacharidai, polifenoliniai junginiai, maistiniai elementai – magnis, geležis ir kalcis ir kt. didina augalo natūralų atsparumą nepalankiems aplinkos veiksniams, veikia kaip antioksidantai, biostimuliatoriai, stiprinantys augalo natūralų imunitetą.
Bioproduktus galima naudoti visos augalų vegetacijos metu ir prieš pat derliaus nuėmimą. Bioproduktų naudojimo privalumas – 0 dienų karencija. Geresnis rezultatas pasiekiamas juos naudojant profilaktiškai ir reguliariai.
Natūralios kilmės augalų atsparumą stiprinančios trąšos–augaliniai ekstraktai prevencijai nuo kenkėjų ir ligų
Burnotinių (Amaranthaceae) šeimos daržovės
Salierinių (Apiaceae) šeimos daržovės
Bastutinių (Brassicaceae) šeimos daržovės
Česnakinių (Alliaceae) šeimos daržovės
Morkų apsaugos nuo ligų schema
Kopūstų apsaugos nuo ligų schema
Svogūnų apsaugos nuo ligų schema