Gegužės 03 d., penktadienis | 24

Apie sėklų tiekimą rinkai internetu

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2020-03-01

© LŽŪKT nuotr.

Atėjus pavasariui internete (skelbiu.lt, Facebook, rajoninių laikraščių ar respublikinių dienraščių interneto svetainėse ir kt.) pasipila skelbimai apie parduodamas sėklas ar sėklines bulves. Tačiau ne vienam yra pasitaikę nusivilti čia įsigytomis sėklomis – jos tiesiog nesudygsta. Dauguma besiskelbiančiųjų yra atestuoti dauginamosios medžiagos tiekėjai, prekiaujantys pačių paruošta ir paženklinta sėkla ar sėklinėmis bulvėmis bei laikosi teisės aktais nustatytų reikalavimų, tačiau yra kitokių „verslo“ atstovų, kurie negali pasigirti legalia ir sąžininga veikla.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Tikrina skelbimus

Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) tikslas – užtikrinti, kad rinkoje pirkėjai įsigytų kokybišką sėklą, todėl darbuotojai nuolat tikrina prekiaujančius sėkla tiek prekybos vietose, tiek interneto erdvėje pasirodančius skelbimus. Jei kyla įtarimas, susisiekia su pardavėju, išsiaiškina aplinkybes ir, jei reikia, telefonu, elektroniniu paštu ar tiesiogiai skelbimo komentaruose konsultuoja / informuoja apie galiojančius teisės aktų reikalavimus ir administracinę atsakomybę, jei pardavėjas pažeidžia tvarką.

Augalininkystės tarnybos direktoriaus Sergejaus Fedotovo teigimu, internete ir nuolatinėse ar laikinose prekybos vietose rinkai tiekiamos sėklos ar sėklinių bulvių fasuotės, jų ženklinimas bei uždarymo sistema turi atitikti Žemės ūkio ministro įsakymais nustatytus privalomuosius reikalavimus (su jais galite susipažinti čia). „Ūkio subjektams primename, kad draudžiama prekiauti nekokybiška javų, pašarinių augalų, runkelių, aliejinių ir pluoštinių augalų, grikių, sėklinių bulvių, daržovių sėkla, kuri nepraėjo sertifikavimo proceso arba nepatvirtinta kaip standartinės kategorijos daržovių sėkla, iš atvirų, nepaženklintų fasuočių, be oficialių dokumentų, – pabrėžė Augalininkystės tarnybos vadovas. – Prekybai teikiamos javų, pašarinių augalų, runkelių, aliejinių ir pluoštinių augalų, grikių, sėklinių bulvių veislės turi būti registruotos Europos Sąjungos Bendrajame žemės ūkio augalų veislių kataloge, o daržovių – Bendrajame daržovių rūšių veislių kataloge ar Lietuvos nacionaliniame augalų veislių sąraše“.

Prekybos taisyklės

Jei veislei suteikta teisinė apsauga, jos sėkla prekiauti galima tik tada, jei pardavėjas yra sudaręs licencinę sutartį su selekcininku ar veislės palaikytoju (Lietuvoje šias sutartis registruoja Augalininkystės tarnybos Augalų veislių skyrius). Pasitikrinti, ar tam tikros veislės sėkla gali būti prekyboje, galima atsivertus Augalininkystės tarnybos svetainėje Augalų veislių skyriaus skiltyje esančius katalogus ar sąrašus.

Atkreipiame pardavėjų dėmesį, kad internete galima prekiauti tik Europos Sąjungos valstybės narės ar kitos Europos ekonominės erdvės valstybės paruošta ar paženklinta sėkla arba tokia, kuri pripažinta lygiaverte išaugintai Europos Sąjungoje ir tik iš tų šalių, kurios nurodytos 2002-12-16 Tarybos sprendimo 2003/17/EB 1 priede. Internetu, prekyvietėse, mugėse draudžiama prekiauti sėkla ir dauginamąja medžiaga iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir pan. Augalininkystės tarnybos darbuotojai pažymi, kad jei prekeivis nori prekiauti iš kitų šalių įvežta javų, pašarinių augalų, runkelių, aliejinių ir pluoštinių augalų, grikių, daržovių sėkla, jam reikia gauti atitinkamą pažymėjimą (plačiau apie atestavimą čia), o jei prekiauja pašarinių augalų sėkla ir jų mišiniais – pagal Žemės ūkio ministro 2019 m. birželio 6 d. patvirtintą naują Privalomųjų rinkai tiekiamos pašarinių augalų sėklos kokybės reikalavimų aprašą (čia) skelbime privalo nurodyti pašarinių augalų sėklos ir (ar) jos mišinių sėklos sertifikato numerį.

Informacija apie EK reglamentus

Augalininkystės tarnybos darbuotojai informuoja pardavėjus, kad 2019 m. gruodžio 14 d. įsigaliojo Komisijos įgyvendinimo reglamentai (ES) 2017/2313 ir 2019/2072. Komisijos įgyvendinimo reglamento (ES) 2019/2072 (čia) XIII priede yra nurodytos augalų rūšys, kurių superelitinės, elitinės, sertifikuotos kategorijos sėjamųjų ryžių, mėlynžiedžių liucernų, rapsų, rapsukų, sojų, tikrųjų saulėgrąžų, sėmeninių ir pluoštinių linų, baltųjų garstyčių bei daržovių – valgomųjų svogūnų ir Aggregatum grupės valgomųjų svogūnų smulkiojo varieteto, daržinių porų, vienamečių paprikų, raudonžiedžių, žemaūgių daržinių ar vijoklinių daržinių pupelių, raukšlėtųjų, apvaliųjų ar cukrinių žirnių, valgomųjų pomidorų, daržo pupų – sėkla arba sėklinės bulvės, o sojų ir baltųjų garstyčių komercinės bei daržovių standartinės kategorijos sėkla su gali būti tiekiamos rinkai tik su augalo pasais.

Jei vis dėlto paaiškėja, kad pardavėjo veikla nelegali – Augalininkystės tarnybos darbuotojai paprašo nutraukti prekybą ir nedelsiant išimti elektroninį skelbimą, o to neįvykdžius – patraukia atsakingą asmenį administracinėn atsakomybėn.

Džiugu, kad daugėja prekeivių, kurie geranoriškai sureaguoja į konsultacijas ir koreguoja ar pašalina skelbimus iš interneto svetainių ar socialinių tinklų. Štai 2018 m. iš patikrintų 124 skelbimų buvo pašalinti 3 proc., o 2019 m. iš patikrinto 81 – 38 proc. pranešimų. Panaši tendencija vyrauja ir šiemet – iki vasario 12 d. iš patikrintų 26 skelbimų jau pašalinti keturi, o pakoreguoti du.

Augalininkystės tarnybos darbuotojai neturi galimybių patikrinti visų internete atsirandančių skelbimų, todėl jei pastebėjote tokį, kuriame nurodyta veikla pažeidžia teisės aktų reikalavimus, prašome apie tai pranešti Augalininkystės tarnybos regioniniam padaliniui pagal besiskelbiančiojo nurodytą adresą (jų kontaktai yra čia) arba bendruoju Augalininkystės tarnybos „Pasitikėjimo linijos“ telefonu (8 5) 270 80 80, arba parašyti žinutę į elektroninį paštą [email protected].