Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Vilniaus rajono respondentinių ūkių 2013 metų duomenų analizė

Gelena Kaghdo
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Vilniaus r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2014-10-11

Ūkių apskaitos duomenų tinklas (toliau ŪADT) teikia duomenis į ES informacinę sistemą. Šie duomenys atspindinti prekinę produkciją gaminančių ūkių veiklą ES šalyse. Pateikiama informacija apie ūkių pajamas, finansinę ir bendrąją situaciją žemės ūkyje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Į Lietuvos ŪADT patenka ūkiai iš visų rajonų. Analizuojama skirtingo dydžio ūkių veikla: ne tik stambių, bet ir smulkesnių (iki 2 EDV).

Vilniaus rajono biuras 2014 m. analizavo 15 respondentinių ūkių gamybinę ir finansinę būklę. Visi duomenys buvo surinkti remiantis ūkių buhalterine apskaita.

Vienas respondentinis ūkis 2013 m. buvo vidutiniškai 196,18 hektaro.

1 lentelė. Pagrindinių gamybinės ir finansinės veiklos rodiklių Vilniaus r. palyginimas su vidutiniais visos Lietuvos rodikliais

Lygindami rajono ir Lietuvos rodiklius, matome, kad 2013 m. ūkiuose visų, išskyrus grikius, žemės ūkio augalų derlius buvo mažesnis.

Nagrinėjant bendrosios produkcijos rodiklį (vienam respondentiniam ūkiui teko 402847 Lt) reikia atkreipti dėmesį, kad didžiausios įtakos turėjo ūkis, kurio bendra produkcija sudarė 2810241 Lt.

Gamybinės-komercinės veiklos pelnas rajono respondentiniuose ūkiuose, palyginus su Lietuvos rodikliu, buvo dvigubai žemesnis, sudarė 16040 Lt vienam ūkiui. Nuostoliai padengti gavus subsidijas, kurios sudarė 37,55 proc. pajamų vienam ūkiui.