Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Vilkaviškio rajono respondentinių ūkių 2014 metų duomenų apžvalga

Žydrūnė Stočkienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Vilkaviškio r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2015-12-15

Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojų, įtrauktų į Ūkio apskaitos duomenų tinklą (ŪADT), veiklos apskaitos rezultatų tyrimo duomenys skelbiami nuo 1996 metų. Respondentai užsiima žemės ūkio veikla, tvarko buhalterinę apskaitą ir teikia informaciją apie savo ūkio duomenis. Respondentiniai ūkiai apima visus rajonus, todėl yra skirtingose gamtinėse zonose, kuriose vyrauja įvairios ūkininkavimo sąlygos.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Vilkaviškio r. 2014 m. užpildytos 49 respondentinių ūkių anketos. Ūkiuose auginti kviečiai, kvietrugiai, miežiai, rapsai, cukriniai runkeliai, bulvės ir kiti žemės ūkio augalai.

Analizuota informacija apie respondentiniuose ūkiuose augintus galvijus – melžiamas karves ir iš jų gautą produkciją – pieną. Diagramoje (1 pav.) pateikti duomenys, kiek Vilkaviškio r. respondentiniuose ūkiuose laikyta karvių.

1 pav. Melžiamų karvių skaičius Vilkaviškio r. respondentiniuose ūkiuose 2014 m.

Pagal pateiktą diagramą matome, kad daugiausia laikyta 81 karvė, o mažiausiai – 1 karvė. Pagal pateiktus duomenis Vilkaviškio r. respondentiniuose ūkiuose laikytos vidutiniškai 35 karvės. Lyginant su 2013 m. vidutinišku Lietuvoje karvių skaičiumi, kuris yra vos 4,1, galime teigti, kad Vilkaviškio r. tarp respondentų daug ūkių, auginančių nemažai karvių.

Išanalizavę pieno primilžio duomenis, pastebime, kad didžiausias primilžis iš vienos karvės yra 7,172 tonos. Primilžiai geri, todėl galime teigti, kad karvės pakankamai gauna pašarų, mineralų, vitaminų ir kitų priedų.

Mažiausias primilžis ūkyje – 2,941 t iš karvės. Vidutiniškas Vilkaviškio rajone – 5 t iš karvės, o Lietuvoje 2013 m. yra 5,15 t iš karvės.

Analizuojant pateiktas respondentines ūkių anketas pastebėta, kad vyravo augalininkystės ūkiai. Jų buvo 69 proc., o gyvulininkystės – 31 procentas.

Pagal pateiktus duomenis matome, kad didžiausias buvo 724,49 ha ūkis, o mažiausias – 25,81 hektaro. Vilkaviškio r. vienam respondentiniam ūkiui tenka vidutiniškai 182,07 ha žemės ploto, o Lietuvoje 2013 m. vienam ūkiui teko vidutiniškai 49,34 ha žemės ploto. Iš pateiktų duomenų galime teigti, kad Vilkaviškio r. yra dideli plotai dirbamos žemės.

Lentelė. Vilkaviškio r. respondentinių ūkių veiklos efektyvumo rodikliai

Vilkaviškio r. ūkio veiklos efektyvumo rodikliai, lyginant 2013 m. su 2014 m., keitėsi nežymiai. Kapitalo pakankamumas sumažėjo 1,77 proc., bendrasis įsiskolinimas, galima sakyti, nesikeitė, bendrasis mokumas padidėjo 6,74 procento. Rajono respondentiniams ūkiams 2014 m. buvo pelningesni. Turto apyvartumas, kaip matome, pakito labai neženkliai – vos 0,01, o subsidijų gamybai dalis pajamose sumažėjo 1,23 procento.

Naudinga vaizdo informacija

ŪADT – tvariam Europos žemės ūkio ir kaimo vietovių vystymuisi