Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Ukmergės rajono 2010 metų respondentinių ūkių analizė

LŽŪKT informacija
2011-12-05

Žemės ūkio produkcijos gamintojų ūkinės-finansinės veiklos rezultatų tyrimų pagrindu formuojamas ūkių apskaitos duomenų tinklas (ŪADT), kurio paskirtis – kasmet kaupti ir apdoroti informaciją, reikalingą šalies žemės ūkio būklei atspindėti. Tyrimų rezultatai naudojami šalies žemės ūkio ir kaimo plėtros politikai formuoti, taip pat jie tiekiami Europos Komisijai, kaip to reikalauja ES teisės aktai.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Šio duomenų tinklo pagrindinis vartotojas yra Europos Komisija, naudojanti sukauptą informaciją rinkų (javų, mėsos, pieno ir kt.), kaimo plėtros, bendrojo valdymo analizės tikslais. Taip pat šiuo tinklu naudojasi atskirų šalių valstybinės ir nevalstybinės institucijos, žemės ūkio ministerijos, universitetai, mokslo tyrimo institutai, profesinės organizacijos, atstovaujančios žemės ūkio produkcijos gamintojams.

Europos Sąjungos ŪADT sistema veikia jau daugiau nei keturis dešimtmečius, tačiau ji nuolat tobulinama ir kinta priklausomai nuo ES bendrosios žemės ūkio politikos. Kiekviena ES šalis narė privalo teikti savo ūkių duomenis į ŪADT.

Duomenis į Ūkio apskaitos duomenų tinklą žemės ūkio produkcijos gamintojai teikia savanoriškai. ES reglamentuoja jų konfidencialumą. Taikant statistinės atrankos metodus, tyrimui atrenkami ūkiai, kurie reprezentuoja jų visumą. Ūkiai, teikiantys duomenis, įsikūrę skirtingose seniūnijose, yra skirtingi savo gamybiniu potencialu, skirtingos jų ūkininkavimo sąlygos.

Web-schemaKultūrų derlingumo pokyčiai

2010 metais Ukmergės rajone žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatų tyrimuose dalyvavo 14 ūkių, iš jų – 3 gyvulininkystės, 1 – daržininkystės, 1 – bulvininkystės ir 9 augalininkystės ūkiai. Vidutinis kviečių derlingumas 2010 metais buvo 2,74 t/ha, miežių derlingumas siekė 2,63 t/ha, rapsų – 2,86t/ha, bulvių – 30,95 t/ha.

Pagal pateiktus duomenis, matome, kad kultūrų derlingumas, lyginant su 2009 metais –mažesnis, tam turėjo įtakos prastos gamtinės sąlygos, o štai bulvių derlingumas, lyginant su 2009 metais – išaugo. Vidutinis karvių skaičius rajono respondentiniuose ūkiuose 2010 m. buvo 73 vnt. Iš vienos karvės buvo primelžta 5526 kg per metus.

Bendroji produkcija 2010 metais vienam ūkiui sudarė vidutiniškai 201,8 tūkst. Lt ir tai yra 36 proc. mažiau nei 2009 metais. Augalininkystės bendroji produkcija sudarė 61 proc., o gyvulininkystės – 39 proc. visos bendrosios produkcijos.

Gamybinės komercinės veiklos pelnas rajono ūkiuose sudaro apie 39,2 tūkst. Lt. Pelningai 2010 m. veikė 10 respondentinių ūkių, o likusieji 4 – nuostolingai.

Vidutinis turto apyvartumas ūkiuose buvo 0,31. Turto apyvartumo koeficientas rodo, kiek vienas litas turto sukuria pajamų. Šis rodiklis, lyginant su 2009 metais, išliko panašiame lygyje. Vidutinis skolos-nuosavybės koeficientas 2010 m. sudarė 0,21, o 2009 m. – 0,31. Skolos-nuosavybės koeficientas rodo, kiek vienam litui nuosavybės tenka skolintų lėšų. Kadangi rodiklis mažesnis, tai reiškia, kad 2010 m. sumažėjo ūkininkų įsipareigojimai įvairiems verslo ir finansų subjektams.