Balandžio 27 d., šeštadienis | 24

Trakų rajono respondentinių ūkių 2013 m. veiklos apžvalga

Rita Zajankauskienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Trakų r. biuro vyresnioji buhalterinės apskaitos konsultantė
2014-12-01

ES šalyse, įgyvendinant bendrąją žemės ūkio politiką, nuolat stebima žemės ūkio padėtis, t. y. ūkininkų veiklos ekonominė ir finansinė būklė.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojų, įtrauktų į Ūkių apskaitos duomenų tinklą (ŪADT), veiklos apskaitos rezultatų tyrimo duomenys skelbiami nuo 1996 metų. Respondentiniai ūkiai apima beveik visus šalies rajonus. Pagal jų duomenis atliekama ūkininkų ūkių ekonominė analizė. Ūkiai atrenkami statistinės atrankos metodu.

Trakų rajone 2013 m. buvo atrinkti 32 ūkiai, Elektrėnų savivaldybėje – 6 ūkiai. Jie grupuoti pagal ekonominį dydį, ūkininkavimo tipą, turimos žemės plotus. Rajono ūkiai mišrūs, nedideli. Juose daugiausia plėtojamas ekologinis ūkininkavimas, nenaudojami cheminiai augalų apsaugos produktai ir trąšos. Derlius didinamas agrotechninėmis priemonėmis.

Trakų rajone ir Elektrėnų savivaldybėje vyravo mišrūs respondentiniai ūkiai. Iš visų 38 ūkių tik 11 buvo augalininkystės. Didžiausias žemės plotas buvo Elektrėnų savivaldybėje – 484,66 ha, mažiausias taip pat Elektrėnų savivaldybėje – 3,01 hektaro.

Analizuodami mūsų ūkių derlingumą 2013 m. ir lygindami jį su Lietuvos vidurkiu 2012 m., pastebėjome, kad rajone derlingumas mažesnis. Populiariausi augalai Trakų r. ir Elektrėnų savivaldybėse – grikiai, avižos, rugiai ir kvietrugiai.

Analizuoti gyvulininkystės respondentiniai ūkiai buvo smulkūs ir mišrūs. Pačiame didžiausiame pienininkystės ūkyje augintos 23 melžiamos karvės. Didžiausias primilžis iš karvės – 8808 l pieno. Lyginant su Lietuvos vidurkiu, pieno primilžis mūsų rajone irgi mažesnis.

Kiekvieno ūkio tikslas yra ūkininkauti pelningai, tačiau ne visada tai sekasi įgyvendinti. Iš 38 ūkių tik 6 pelningai baigė 2013 metus. Nors respondentinių ūkių bendroji produkcija nėra maža, bet pastoviosios ir kintamosios sąnaudos taip pat nemažos.

Analizuojamų Trakų rajono ūkių kapitalo pakankamumas yra labai geras – 94,96 proc., Elektrėnų savivaldybėje mažesnis – 70,06 procento. Ūkių bendrojo įsiskolinimo rodiklis irgi neblogas – 0,09 procento. Galima teigti, kad ūkiai nepalankiai žiūri į banko paskolas ir todėl jų įsiskolinimas nedidelis.

Trakų ir Elektrėnų savivaldybių respondentinių ūkių pelningumas– 0,87, o subsidijų dalis pajamuose – 52,28. Tai rodo, kad beveik visi respondentiniai ūkiai yra priklausomi nuo gaunamų subsidijų. Nes produkcijos supirkimo kainos mūsų šalyje yra žemos, o kuro, sėklų ir kt. – labai aukštos. Dėl šios priežasties ne visi ūkiai išgali išsilaikyti gaudami pajamas už parduotą produkciją.