Kovo 29 d., penktadienis | 24

Tauragės rajono respondentinių ūkių 2010 metų veiklos apžvalga

Gintarė Ciganė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Tauragės r. biuro ekonomikos konsultantė
2011-11-22

Siekiant įvertinti, kokia yra žemės ūkio padėtis, reikia stebėti ūkininkų veiklos ekonominę ir finansinę būklę, todėl kasmet pagal Europos Tarybos reglamente išdėstytą metodologiją atrankiniai tyrimai atliekami visose ES šalyse narėse ir užtikrina palyginamosios informacijos, kuri yra ŪADT sistemos pagrindas, surinkimą. Respondentiniai ūkiai apima beveik visus šalies rajonus, skirtingas gamtines zonas ir atspindi įvairias ūkininkavimo sąlygas.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

LŽŪKT Tauragės rajono konsultavimo biuro darbuotojos 2010 m. ŪADT duomenis rinko iš 17 ūkių, kurių buhalterinė apskaita tvarkoma biure. Jie buvo grupuojami pagal ekonominį dydį, ūkininkavimo tipą, turimos žemės plotus. Iš anketų matosi, kad rajone vyrauja smulkūs ir vidutiniai ūkiai, nuo 28,72 ha iki 244,87 ha (vidutinis ūkio dydis yra 73,02 hektaro). Iš visų tyrime dalyvavusių ūkininkų ūkių 2 yra augalininkystės ir 15 mišrių. Išnagrinėję auginamų kultūrų derlingumus, matome, kad visuose ūkiuose jie skirtingi ir nedideli. Daugiausia paplitusios auginamos kultūros – miežiai bei kvietrugiai. Duomenys apie vidutinį 2010 m. augalų derlingumą Tauragės rajone pateikiami lentelėje.

Mišriuose ūkiuose laikoma nuo 2 iki 45 melžiamų karvių. Vidutinis pieno primilžis Tauragės rajono respondentiniuose ūkiuose buvo 4,19 t iš vienos melžiamos karvės, o didžiausias – 7,36 t. Palyginti su 2009 m., karvių produktyvumas padidėjo 0,49 t iš vienos melžiamos karvės. Bene svarbiausias ūkių veiklos tikslas yra ūkininkauti pelningai, tačiau 10 ūkių dirbo nuostolingai, o bendras komercinės veiklos pelnas vienam ūkiui sudarė vidutiniškai 34639,00 Lt. Bendrosios produkcijos struktūroje augalininkystės produkcija sudarė 43,90 proc., o gyvulininkystės – 54,20 procento. Rajono bendroji produkcija vienam respondentiniam ūkiui sudarė vidutiniškai 321937 litus.

Vidutinis turto apyvartumo rodiklis, parodantis, kiek litas sukuria pajamų, Tauragės rajono respondentiniuose ūkiuose yra 0,339 litai. Kuo aukštesnė šio rodiklio reikšmė, tuo didesnis efektyvumo laipsnis.

Vidutinis skolos nuosavybės koeficientas – 0,403 lito. Tai reiškia, kad 1 nuosavybės litui tenka vidutiniškai 0,403 lito skolintų lėšų. Minėtas rodiklis, palyginti su 2009 m., sumažėjo net 3,5 karto. Tai reiškia, kad respondentiniuose ūkiuose skolintų lėšų mažėja.

Taigi, paskaičiavus ūkių gamybinius ir finansinius rodiklius, galima palyginti atskirų ūkių grupių ūkinės veiklos rezultatus, numatyti jų plėtros tendencijas bei priimti sprendimus.