Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Šalčininkų rajono respondentinių ūkių apžvalga

Janina Savel
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šalčininkų r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2011-12-06

Ūkio apskaitos duomenų tinklas (ŪADT) – tai tinklas, kuriuo disponuoja Europos Sąjungos komisija, vertindama žemės ūkio ekonomiką ES teritorijoje. Duomenys, surinkti į ŪADT – patikimi ir reprezentatyvūs, sudaro ataskaitų apie žemės ūkį pagrindą, nurodo rinkos situaciją ir ūkininkų pajamas ES. Pagrindiniai principai, galiojantys tinkle – ūkininko savanoriškumas, duomenų konfidencialumas.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Lietuvoje už šių duomenų surinkimą, įtraukimą į ŪADT tyrimus ir jų pateikimą Agrarinės ekonomikos institutui, atsakinga Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba. Į ŪADT surinkti duomenys yra naudingi ir ES valstybių narių atstovams, dalyvaujantiems derybose dėl paramos ūkininkams. 2010 m. Šalčininkų rajone ŪADT tyrimuose dalyvavo 18 ūkininkų.

Išanalizavus 1 lentelės duomenis, matome, kad 2010 m. daugumos auginamų kultūrų derlius sumažėjo lyginant su 2009 m., padidėjo tik bulvių, grikių ir kviečių derlingumas.

1 lentelė. Respondentinių ūkių vidutiniai duomenys Šalčininkų rajone

Iš analizuojamų ūkių, karvės buvo laikomos dešimtyje ūkių. Vidutinis karvių skaičius ūkiuose 2010 m. buvo 29 vnt. 2009 m. iš karvės primelžta 3856 kg, o 2010 m. – 4416 kg, pieno primilžis iš vienos karvės padidėjo 560 kg.

Iš duomenų, pateiktų antroje lentelėje bei grafiko, matome, kad bendroji augalininkystės produkcija 2010 m. padidėjo 1,67 karto, lyginant su 2009 m. Bendroji gyvulininkystės produkcija 2010 m. padidėjo 1,44 karto, o bendrasis gamybinis pelnas išaugo dvigubai. Galime daryti išvada, kad bendrojo gamybinio pelno padidėjimą lėmė aukštos augalininkystės produkcijos supirkimo kainos.

2 lentelė. Ūkių veiklos ekonominiai rodikliai (Litais)

Lietuvos Agrarinės ekonomikos institutas kasmet išleidžia leidinį „Žemės ūkio respondentinių ūkių duomenys“, kuriame duomenys pateikiami pagal ūkininkavimo tipą, ekonominį dydį, žemės plotą ir žemės našumo balą.