Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Prienų rajono respondentinių ūkių 2014 metų duomenų analizė

Mindaugas Norkevičius
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Prienų r. biuro ūkio apskaitos konsultantas
2015-12-27

Europos Sąjungos šalyse, įgyvendinant bendrąją žemės ūkio politiką, nuolat stebima žemės ūkio padėtis. Tam naudojamas Ūkio apskaitos duomenų tinklas (ŪADT). Tai informacinė sistema, atspindinti prekinę produkciją gaminančių ūkių veiklą ir jos rezultatus. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Prienų r. biuro konsultantai į ŪADT duomenų bazę pateikė 23 rajono respondentinių ūkių anketas.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

ŪADT tinklo duomenys renkami visose Europos Sąjungos šalyse. Jie sisteminami, analizuojami, lyginami skirtingų šalių veiklos rodikliai. Duomenis ŪADT tinklui žemės ūkio subjektai teikia savanoriškai. Kiekvienas ūkis turi atskirą savo kodą, todėl duomenys yra konfidencialūs. Apklausos dalyviams taip pat pateikiama išanalizuota informacija apie ūkio veiklos rezultatų efektyvumą, todėl šio tinklo veikla yra naudinga ir respondentams. Matydami vietinę analizę, jie gali palyginti savo situaciją, įvertinti savo ūkių turimą rezultatą. Galutiniuose leidiniuose pateikiama apibendrinta informacija, neišskiriant kurio nors respondento, lyginami vidutiniai Lietuvos ir Europos Sąjungos rodikliai.

Apžvelgsime Prienų r. respondentinių ūkių situaciją 2014 metais. Rajono respondentinių ūkių veikla įvairi. Iš 23 apklaustų ir analizuotų ūkių 20 buvo mišrių. Net 69 proc. jų pagamintos produkcijos sudarė augalininkystės produkcija, o likusi dalis – gyvulininkystės (1 pav.).

Ūkių produkcijos santykis 2013 m. buvo panašus. Pagaminta 64 proc. augalininkystės ir 36 proc. gyvulininkystės produkcijos. Šiam pokyčiui įtakos turėjo sumažėjusios pajamos už gyvulininkystės produkciją, taip pat gyvulininkystės ūkiai sumažino laikomų galvijų skaičių.

1 pav. Prienų r. respondentinių ūkių bendrosios produkcijos struktūra 2014 m.

Analizuojant 2014 m. ŪADT tinklo duomenis, norint tinkamai įvertinti esamą situaciją, reikia vertinti ir vykdomos veiklos mastus. Norint šiuos duomenis atspindėti, pirmiausiai reikia įvertinti, kokio dydžio buvo apklausti ūkiai. Tam tinkami rodikliai yra ūkio dydis pagal valdomą žemės plotą, taip pat laikomų galvijų skaičius.

Prienų r. respondentinių ūkių vidutinis bendras žemės plotas 2014 m. buvo 68,91 ha ir beveik 40 proc. didesnis, negu 2013 m. vidutinis ūkių dydis visoje Lietuvoje (49,34 ha). Didžiausias respondentinis ūkis 2014 m. valdė 443 ha žemės ūkio naudmenų. Vertinant galvijų skaičių, reikia pastebėti, kad vidutinis melžiamų skaičius Prienų r. 2014 m. buvo 18 melžiamų karvių viename ūkyje, o 2013 m. Lietuvoje, ŪADT tinklo duomenimis – 4,3 karvės. Šie duomenys rodo, kad apklausoje dalyvavo didesni ūkiai negu vidutinis Lietuvos respondentinis ūkis.

Analizuojant ŪADT tinklo duomenis, siekiama ne tik palyginti ūkių vykdomos veiklos dydį. Pagrindinis tikslas – įvertinti žemės ūkio subjektų finansinę situaciją.

Analizuojant Prienų r. finansinę situaciją, pastebimas labai svarbus aspektas, kad visų ūkių veiklos efektyvumas labai priklauso nuo reikšmingos subsidijų, kurias moka Europos Sąjunga ir Lietuvos Respublika. Vidutiniškai 2014 m. subsidijos sudarė 39,10 proc., 2013 m. Lietuvos vidurkis – 22,1 procento. Toks aukštas vidurkis yra dėl kelių nedidelių ūkių, kurių beveik visos pajamos, gautos iš žemės ūkio veiklos, buvo subsidijos. Didžiausias subsidijų procentas – 86 proc. nuo visų 2014 m. gautų pajamų. Daug mažesnė subsidijų reikšmė buvo dideliuose prekiniuose ūkiuose. Tai rodo, kad nors subsidijos šiems ūkiams svarbios, bet nėra tokios gyvybiškai svarios, kaip smulkiems ūkiams.

Rajono respondentinių ūkių finansiniai rodikliai analizuojami 1 lentelėje. Analizuojant duomenis matyti, kad 2014 m. vidutinis respondentinių ūkių pelningumas buvo neigiamas, t. y. – 0,73 proc., 2013 m. Lietuvos respondentiniuose ūkiuose grynasis pelningumas buvo 0,06 procento.

Reikia pastebėti, kad 2014 m. respondentinių ūkių įsiskolinimas buvo 0,1 mažesnis negu 2013 m. vidutinis Lietuvos rodiklis. Dėl mažesnių skolų ir rajono ūkio mokumo rodiklis daug aukštesnis negu vidutiniškai Lietuvoje. Prienų r. vidutinis mokumo rodiklis 2014 m. buvo 28,73.

Parengta pagal 2014 m. Prienų r. biuro apskaitos konsultantų atliktą respondentinių ūkių analizę.

Naudinga vaizdo informacija

ŪADT – tvariam Europos žemės ūkio ir kaimo vietovių vystymuisi