Balandžio 27 d., šeštadienis | 24

Plungės rajono respondentinių ūkių 2013 m. duomenų analizė

Rita Bitarienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Plungės r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2014-10-21

Ūkių apskaitos rezultatų tyrimai atliekami nuo 1996 metų. Respondentinės analizės atliekamos visuose rajonuose, nes siekiama palyginti duomenis, gautus ūkininkaujant skirtingose zonose, esant įvairioms ūkininkavimo sąlygoms. Respondentiniai ūkiai atrenkami pagal ūkininkavimo tipą, ekonominį dydį. Plungės rajone ir Rietavo savivaldybėje duomenys buvo renkami iš 32 ūkių.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Plungės rajono žemės nepalankios ūkininkauti, todėl daugiausia deklaruojamų žemės ūkio duomenų sudaro pievos ir ganyklos. Dėl šios priežasties rajone labiausiai išplėtota pienininkystė ir gyvulininkystė. Grūdiniai augalai dažniausiai auginami pašarams. Patys populiariausi – miežiai ir avižos.

1 pav. Grūdinių augalų derlingumas, t/ha

Kaip matome iš grafiko derlingumai nėra dideli – nuo 1,5 iki 3,71 t/ha.

Melžiamų karvių vidurkis Plungės rajono respondentiniuose ūkiuose – 25 vnt. Iš vienos karvės 2013 m. primelžta 4854 kg, kai Lietuvoje 2012 m. primilžis iš vienos karvės – 5209 kilogramai.

Tik vienas ūkis laikė kiaules asmeniniams poreikiams. Deklaruoti auginamas kiaules – ne naujovė, o sugriežtėjus reikalavimui jas deklaruoti dėl kiaulių maro laikytojų turėtų padaugėti.

Bendrasis rajono respondentinių ūkių mokumo koeficientas – 16,40. Jis apskaičiuojamas visas ūkio skolas padalijant iš žemės ūkio turto.

Turto apyvartumo koeficientas rodo, kiek vienas turto litas sukuria pajamų. 2013 m. Plungės rajono respondentinių ūkių turto apyvartumas – 0,24, t. y. panašus kaip ir 2012 m. Lietuvoje – 0,27.

Parengta pagal Plungės rajono 2013 metų respondetinių ūkių analizę