Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Molėtų rajono ūkių 2010 metų ūkių apskaitos duomenų tinklo analizė

Regina Masalienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Molėtų r. biuro ekonomikos konsultantė
2011-11-17

Lietuva, įstojusi į Europos Sąjungą, kasmet Europos Komisijai teikia respondentinių ūkių duomenis. Remiantis ūkio apskaitos duomenimis, į ŪADT (Ūkių apskaitos duomenų tinklas) sukaupiama ir kiekvienais metais atnaujinama daug informacijos. Šis duomenų tinklas yra pagrindinis duomenų šaltinis apie žemės ūkio subjektų pajamas.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Surinkta iš ūkių informacija yra kaupiama ir sisteminama. Kaupiami duomenys yra dviejų rūšių: rodantys žemės naudojimą, gyvulių (paukščių) skaičių ir jų rūšis, augalų ir gyvulių produktyvumą, darbo sąnaudas, ir ekonominiai, apibūdinantys ūkininkų dalyvavimo žemės ūkio produkcijos ir paslaugų rinkoje rezultatus (produkcijos kainos ir vertė, pajamos, išlaidos, kreditai, valstybės parama, kapitalo atsiperkamumas ir kt.).

Todėl galima palyginti atskirų grupių ūkinės veiklos gamybinius ir finansinius rezultatus, numatyti jų vystymosi tendencijas.

LŽŪKT darbuotojai atsakingi už darbą su ūkininkais, respondentinių ūkių atrinkimą pagal pateiktas rekomendacijas, apskaitos tvarkymą bei duomenų apie ūkių ūkinę ir finansinę veiklą pateikimą toliau apdoroti LAEI.

Grįžtamasis ryšys ūkininkams respondentams – individualių rezultatų pagal ūkių duomenis lyginamoji analizė. Respondentiniai ūkiai apima visus respublikos rajonus, todėl atsiranda galimybė ūkių veiklos duomenis palyginti su atitinkamų ūkių duomenimis Respublikos mastu.

Molėtų rajono respondentiniai ūkiai yra Lietuvos ūkių visumos dalis. Tiriant žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatus, mūsų rajone analizuota 12 mišrių augalininkystės ir pienininkystės respondentinių ūkių duomenys. Bendras respondentinių ūkių valdomas žemės plotas –756,29 ha. Apibendrinus rezultatus, matyti, kad vyrauja smulkūs ūkiai. Per 2010 m. rajono respondentinių ūkių vidutiniai derlingumai: rugių – 2,010 t/ha, miežių – 1,95 t/ha, avižų – 2,2 t/ha , kvietrugių – 2,43 t/ha, bulvių – 9,89 t/ha. Praeiti metai nebuvo palankus javams, vidutinis javų derlingumas – 2,16 t/ha, o 2009 m. – 2,5 t/ha. Palyginę matome, kad 2010 m. derlingumas sumažėjo ir tam įtakos turėjo nepalankios oro sąlygos.

Gyvulių skaičius ir produktyvumas

Išanalizavę ir palyginę gyvulių produktyvumo duomenis, matome, kad ūkiuose 2010 m. padidėjo vidutinis karvių skaičius, bet produktyvumas sumažėjo. Šį sumažėjimą lėmė gyvulių priežiūra ir pašarai (dėl nepalankių oro sąlygų – prastesnė šieno ir šienainio kokybė).

Bendroji produkcija vienam respondentiniam ūkiui 2010 m. sudarė 60,091 tūkst. litų. Tarp jų augalininkystės bendroji produkcija sudaro 34,6 proc., gyvulininkystės – 65,4 procento. Kintamosios išlaidos vienam ūkiui sudaro vidutiniškai 23,564 tūkst. Lt, pastoviosios išlaidos – 19,24 tūkst. litų. Vidutinis pelningumas be nusidėvėjimo – 6,96 tūkst. lito. Žemės ūkio produkcijos gamintojai duomenis į ŪADT teikia savanoriškai. Yra garantuojamas respondentinių ūkių duomenų konfidencialumas. Informacija, susijusi su tam tikro ūkio veikla, yra neskelbtina. Skelbiami tik sugrupuoti duomenys, rodantys ūkių grupių vidutinius rezultatus