Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Mažeikių rajono respondentinių ūkių 2013 m. apžvalga

Lina Tuminienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Mažeikių r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2014-11-18

Kasmet stebint Lietuvos ūkininkų veiklos ekonominę ir finansinę padėtį žemės ūkyje atliekama ūkių veiklos analizė. Visi duomenys yra kaupiami į Ūkių apskaitos duomenų tinklą (ŪADT).

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

ŪADT yra pagrindinis ES ūkių pajamų lygio ir valdymo sprendimų žemės ūkio sektoriuje efektyvumo duomenų šaltinis. Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojų, įtrauktų į ŪADT, veiklos apskaitos rezultatų tyrimo duomenys nuo 1996 m. skelbiami kasmetiniuose leidiniuose „Žemės ūkio respondentinių įmonių duomenys”, „Ūkių veiklos rezultatai”, skirtuose ūkininkams, žemės ūkio valdymo darbuotojams, mokslo ir mokymo įstaigų bendrovių specialistams ir visiems, kas domisi žemės ūkio veikla.

Kintančių ūkio apskaitos duomenų apžvalga leidžia išanalizuoti įvairių ūkių tipų situaciją ir gamybos rezultatus tam tikrose regionuose, apibendrinti šių ūkių gamybos kryptis pagal tam tikrus rodiklius (pajamas, gamybos išlaidas, pelną ir kt.), apskaičiuoti hektaro savikainą, subsidijų santykį su pajamomis ir kt.

Analizuoti rajono respondentinių ūkių duomenys

Mažeikių rajone duomenys už 2013 m. surinkti iš 23 respondentinių ūkių. Išanalizuota 16 mišrių (gyvulininkystės) ir 7 augalininkystės ūkių veikla. Pagal gautus duomenis atlikta 2013 m. analizė ir palyginta su 2011 m. bei 2012 m. duomenimis. Rezultatai pateikti 1 lentelėje.

1 lentelė. 2013 m. respondentinių ūkių duomenų palyginimas su 2011 m. ir 2012 m. duomenimis

Bendras analizuotų ūkių valdomas žemės plotas 2013 m. buvo 3031,25 ha, vidutinis žemės plotas –131,79 hektaro. Populiariausi 2013 m. Mažeikių r. auginti žemės ūkio augalai buvo vasariniai miežiai ir kviečiai. Analizuodami pateiktos lentelės duomenis matome, kad bendras augintų žemės ūkio augalų derlingumas, lyginant trijų metų duomenis, išliko stabilus. 2013 m. mažesnį kviečių derlingumą lėmė prastos oro sąlygos.

Rajono žemė nėra derlinga, todėl vyrauja mišrūs ūkiai. Analizuodami pateiktos lentelės duomenis matome, kad vidutinis karvių skaičius 2013 m. nežymiai padidėjo, todėl šiek tiek padidėjo ir bendroji gyvulininkystės produkcija.

Gilindamiesi į 2 lentelės duomenis matome, kad 2013 m. Mažeikių r. vidutinės augalininkystės, gyvulininkystės ir kitos pajamos buvo didesnės negu vidutinės Lietuvoje 2012 metais.

2 lentelė. Respondentinių ūkių pajamų palyginimas su Lietuvos vidurkiu, Lt

Bendroji produkcija skaičiuojama prie parduotos produkcijos vertės pridedant atlyginimo natūra vertę; suvartotą maistui, perdirbimui, sėklai produkto vertę; sunaudotų pašarų vertę; augalininkystės ir gyvulininkystės atsargų bei gyvulių vertės pokyčių nuo metų pradžios iki pabaigos vertę; pajamas už nuomą ir už kitą veiklą.

1 pav. Respondentinių ūkių bendrosios produkcijos sudėtis, proc.

Iš 1 paveiksle pateiktų duomenų matome, kad 2013 m. Mažeikių r. respondentinių ūkių bendrąją produkciją sudarė : augalininkystė –35 proc., gyvulininkystė – 48 proc., kita veikla – 10 proc., paslaugos – 6 proc., nuoma – 1 procentą.

2 pav. Gamybinės komercinės veiklos pelnas, Lt

Apžvelgdami Mažeikių rajono respondentinių ūkių analizę, iš 2 paveikslo matome, kad pelningai per 2013 m. dirbo 18 ūkių, o nuostolingai – 5 ūkiai.

3 pav. Subsidijų dalis pajamose, proc.

Subsidijų dalis pajamose Lietuvoje 2012 m. sudarė vidutiniškai 19,75 proc., o Mažeikių rajono respondentiniuose ūkiuose 2013 m. – 24,21 procento.

4 pav. Pieno savikaina iš kintamųjų išlaidų, Lt/kg

Pieno savikaina iš kintamųjų sąnaudų Mažeikių rajone 2013 m. buvo 0,34 Lt, t. y. tik 1 centu mažiau nei 2012 m. Lietuvoje

Parengta pagal 2013 m. biure ūkio apskaitos konsultančių atliktą respondentinių ūkių analizę.