Gegužės 01 d., trečiadienis | 24

Mažeikių rajono respondentinių ūkių 2012 m. veiklos apžvalga

Jolanta Beniušienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Mažeikių r. biuro vyresnioji buhalterinės apskaitos konsultantė
2013-10-10

Kasmet stebint Lietuvos ūkininkų veiklos ekonominę ir finansinę padėtį, atliekama ūkių veiklos analizė. Visi duomenys kaupiami Ūkių apskaitos duomenų tinkle (ŪADT). Tai pagrindinis duomenų šaltinis ES ūkių pajamų lygiui ir valdymo sprendimų efektyvumui nustatyti žemės ūkio sektoriuje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojų, įtrauktų į ŪADT, veiklos apskaitos rezultatų tyrimo duomenys nuo 1996 m. skelbiami kasmetiniuose leidiniuose „Žemės ūkio respondentinių įmonių duomenys”, „Ūkių veiklos rezultatai”. Jie skirti ūkininkams, žemės ūkio valdymo darbuotojams, mokslo ir mokymo įstaigų, bendrovių specialistams ir visiems, kas domisi žemės ūkio veikla.

Kintančių ūkio apskaitos duomenų apžvalga leidžia išanalizuoti įvairių ūkių tipų situaciją ir gamybos rezultatus tam tikrose regionuose, šių ūkių gamybos kryptis pagal tam tikrus rodiklius (pajamas, gamybos išlaidas, pelną ir kt.), apskaičiuoti hektaro savikainą, subsidijų santykį su pajamomis ir kt.

Mažeikių rajone duomenys už 2012 m. surinkti iš 21 respondentinio ūkio, iš jų 14 mišrių (gyvulininkystės) ir 7 augalininkystės ūkiai. Pagal gautus duomenis atlikta analizė palyginta su 2010 m. ir 2011 m. duomenimis. Rezultatai pateikti 1 lentelėje.

1 lentelė.Respondentinių ūkių duomenų palyginimas

Bendras analizuotų ūkių valdomas žemės plotas 2012 m. – 2961,5 ha, vidutinis žemės plotas –141,02 hektaro. Populiariausi Mažeikių r. auginti žemės ūkio augalai – vasariniai miežiai ir kviečiai. Analizuodami lentelės duomenis, matome, kad bendras augintų žemės ūkio augalų derlingumas, palyginti trejų metų duomenis, išlieka stabilus. 2012 m. didesnį kviečių derlingumą lėmė palankios oro sąlygos, augintos geriausiai rajono žemėse derančios veislės ir atnaujinta žemės ūkio technika.

Rajono žemė nėra derlinga, todėl vyrauja mišrūs ūkiai. Tačiau analizuodami lentelės duomenis matome, kad vidutinis karvių skaičius 2012 m. sparčiai sumažėjo, todėl mažėjo ir bendroji gyvulininkystės produkcija. To priežastis – sumažėjusios pieno supirkimo kainos. Daugelis ūkininkų mažina gyvulių bandas, vyresnieji traukiasi iš žemės ūkio veiklos.

Analizuodami 2 lentelės duomenis matome, kad vidutinės augalininkystės pajamos Mažeikių rajone 2012 m. didesnės už vidutines Lietuvoje 2011 metais. Tai lėmė padidėjęs 2012 m. derlingumas ir aukštesnės produkcijos supirkimo kainos.

2 lentelė.Vidutinių pajamų palyginimas

Bendroji produkcija – tai parduotos produkcijos, atlyginimo natūra, suvartotų maistui, perdirbimui, sėklai produktų ir produkcijos verčių; sunaudotų pašarams, augalininkystės ir gyvulininkystės atsargų bei gyvulių vertės pokyčių nuo metų pradžios iki pabaigos; pajamų už nuomą ir iš kitos veiklos suma. Analizuodami 1 pav. pateiktus duomenis matome, kad 2012 m. Mažeikių rajone bendrąją produkciją sudarė: augalininkystė – 67 proc., gyvulininkystė – 32 proc., kita veikla – tik 1 procentas.

1 pav.Bendroji produkcija.

Turto apyvartumo rodiklis rodo, kiek 1 turto litas uždirbo pajamų. Lyginant 2010–2012 m. duomenis, daugiausia pajamų 1 litas sukūrė 2010 m., t. y. turimas turtas valdytas efektyviau. Skolos nuosavybės koeficientas parodo, kokia turimo turto dalis finansuojama skolomis. Analizuojamų metų rodikliai parodė, kad finansinė rizika yra normos ribose – 0,4–0,6.

2 pav.Rajono respondentinių ūkių gamybinės ir komercinės veiklos pelnas, Lt.

Apžvelgdami Mažeikių rajono respondentinių ūkių analizę (2 pav.) matome, kad pelningai per 2012 m. dirbo 71 proc. (15 ūkių), o nuostolingai – 29 proc.(6 ūkiai).

Apibendrinant galima teigti, kad Mažeikių rajono ūkininkams 2012 m. buvo pakankamai pelningi, nes duomenys parodė, kad visi analizuojami rodikliai didėjo, išskyrus pienininkystės sektorių.

Parengta pagal Mažeikių r. 2012 metų respondentinių ūkių analizę ir informaciją iš leidinio „Ūkių veiklos rezultatai“.