Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Lazdijų rajono respondentinių ūkių 2013 metų apžvalga

LŽŪKT informacija
2014-04-13

Ūkio apskaitos duomenų tinklas (ŪADT) – tai vieninga visų ES valstybių ūkių duomenų sistema. Jos informacija naudojama bendrajai žemės ūkio politikai įgyvendinti. Čia galima rasti informaciją apie pajamas, finansinę ir bendrą situaciją žemės ūkyje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Pagrindinės ŪADT duomenų vartotojos yra Europos Komisija, taip pat įvairios institucijos, kurios nagrinėja žemės ūkio produkcijos rinkos, kaimo plėtros problemas.

Duomenis į ŪADT reglamentuose išdėstyta tvarka privalo teikti kiekviena valstybė – ES narė. Konfidencialius duomenis į ŪADT žemės ūkio produkcijos gamintojai teikia savanoriškai. Respondentai atrenkami taikant statistinės atrankos metodus. Informacija, susijusi su atskiro ūkio veikla, neskelbiama.
LŽŪKT, vykdydama LRV nutarimą Nr. 435 „Dėl žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatų ir ūkio apskaitos duomenų tinklo kūrimo“ ir LR žemės ūkio ministro įsakymą Nr. 132 „Dėl Lietuvos žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatų tyrimo tvarkos“, taip pat teikia respondentinių ūkių duomenis į ŪADT.

Analizuoti 8 respondentinių ūkių duomenys

Lazdijų r. biuro konsultantai 2013 m. pateikė 8 respondentinių ūkių duomenis. Iš 8 ūkių 1 buvo augalininkystės, augino javus parduoti. Kiti ūkiai buvo mišrūs. Jų pajamos gautos plėtojant gyvulininkystę, javai auginti pašarams.

Kaip ir kasmet, 2013 m. ūkininkai daugiausia augino kviečių, rugių, avižų, miežių, kvietrugių, bulvių. Atlikus analizę, gauti vidutiniai derlingumo duomenys, kurie lentelėje palyginti su 2012 m. derlingumo duomenimis. Šis palyginimas pateiktas 1 lentelėje.

1 lentelė. Augintų pagrindinių kultūrinių augalų vidutinis derlingumas, t/ha

Palyginę lentelėje pateiktus duomenis, matome, kad 2013 m., palyginus su 2012 m., mažėjo rugių, miežių, kvietrugių derlingumas, tačiau didėjo bulvių ir kviečių derlingumas.

Antroje lentelėje pateikti pagrindiniai respondentinių ūkių veiklos rodikliai, kurie lyginami su 2012 m. rodikliais.

2 lentelė. Pagrindiniai ūkių veiklos rodikliai ir jų palyginimas

Palyginę metų duomenis, matome, kad 2013 m. primilžis iš karvės padidėjo 6 procentais. Lyginant 2012 m. ir 2013 m. rezultatus, bendroji gyvulininkystės produkcija sumažėjo 21 proc., bendroji augalininkystės produkcija buvo mažesnė 75 proc., taip pat 78 proc. sumažėjo gamybinis pelnas. Turto apyvartumas išaugo 6 proc., 38 proc. sumažėjo skolos-nuosavybės koeficientas.