Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Kupiškio rajono respondentinių ūkių analizė

Dalia Mulokienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kupiškio r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2011-11-16

Tiek ES šalyse, tiek ir mūsų respublikoje, vykdant bendrąją žemės ūkio politiką, kiekvienais metais yra stebima padėtis žemės ūkyje ir tam pasitarnauja ŪADT– informacinė sistema, atspindinti prekinę produkciją gaminančių ūkių veiklą. Šioje sistemoje kaupiama ir kasmet atnaujinama daugiau nei 80 tūkst. respondentinių ūkių informacija. Į ES ŪADT atrenkami ūkiai, pagal tam tikrus požymius atspindintys atskirų šalių visumą, ir pagrindinis dėmesys, atrenkant ūkininkų ūkius, skiriamas ekonominiam dydžiui bei ūkio tipui. Reikia pasakyti, kad žemės ūkio produkcijos gamintojai duomenis į ŪADT teikia savanoriškai.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Kupiškio rajono konsultantės 2011m. apklausė ir pateikė 41respondentinio ūkio anketą. Iš anketų matosi, kad rajone vyrauja smulkūs ir vidutiniai ūkiai. Vidutinis ūkio dydis yra 133,2 hektaro. Rajone augintų kultūrų derlingumą atspindi diagrama, kurioje pavaizduota, koks buvo įvairių kultūrų derlius tonomis iš hektaro.

2010 m. Kupiškio r. augintų kultūrų derlingumas.

Kadangi rajono žemė nėra labai derlinga, augalininkystės kultūrų derlingumas nedidelis. Palyginimui pateikiu praėjusių ir ankstesnių metų derlingumo duomenis tonomis iš hektaro.

Dėl nepalankių žiemojimo sąlygų pastebimai mažėja kviečių derlingumas.

Kalbant apie gyvulininkystę, vidutinis melžiamų karvių skaičius ūkyje buvo 20 vnt., o iš karvės per metus primelžta vidutiniškai po 4522 kg pieno.

Skaičiuojant bendrąją produkciją, vidutiniškai ūkiui ji sudarė 205,35 tūkst. Lt. Pastoviųjų sąnaudų ūkiui tenka vidutiniškai po 91,128 tūkst. Lt, o kintamųjų sąnaudų – po 59,953 tūkst. Lt.

Ūkiuose labai skirtingi tiek turto apyvartumo, tiek skolos nuosavybės koeficientai. Pirmasis rodo, kiek turto litas sukuria pajamų. Mūsų rajone jis buvo vidutiniškai 0,315. Kuo rodiklio vertė aukštesnė, tuo efektyviau panaudojamas turimas ūkio turtas. Atskiruose ūkiuose jis buvo nuo 0,105 iki 0,991.

Vidutinis skolos nuosavybės koeficientas pas mus buvo 0,143. Jis rodo, kiek nuosavybės litui tenka skolintų lėšų. Atskiruose ūkiuose jis buvo nuo 0,001 iki 0,991. Skolų neturėjo 8 ūkiai.

Paskaičiavus ūkių gamybinius ir finansinius rodiklius, galima daryti atitinkamas išvadas ir numatyti tolimesnes ūkio plėtros tendencijas.

Parengta pagal 2010 m. Kupiškio r. respondentinių ūkių duomenis.