Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Jonavos rajono 2013 metų respondentinių ūkių apžvalga

Rita Januškevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Jonavos r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2014-10-16

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, vykdydama Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą Nr. 435 ,,Dėl žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatų ir ūkio apskaitos duomenų tinklo kūrimo“, teikia respondentinių ūkių duomenis į Ūkio apskaitos duomenų tinklą (ŪADT).

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

ŪADT – tai ES valstybių respondentinių ūkių duomenų sistema, naudojama bendrajai žemės ūkio politikai įgyvendinti. Ši sistema teikia informaciją apie pajamas, finansinę ir bendrą situaciją žemės ūkyje. Kiekviena valstybė, ES narė, privalo teikti duomenis į ŪADT reglamentuose išdėstyta tvarka. Duomenys teikiami atsižvelgiant į ūkininkavimo formą, ūkio fizinį ir ekonominį dydį, žemės kokybę, ūkininko amžių, palankias ir nepalankias ūkininkauti vietoves. Keičiantis žemės ūkio politikai, tai leidžia palyginti atskirų grupių ūkinės veiklos gamybinius ir finansinius rezultatus, numatyti jų vystymosi tendencijas, priimti atitinkamus sprendimus.

Žemės ūkio gamintojai duomenis į ŪADT teikia savanoriškai. ES reglamentuose akcentuojamas konfidencialumas. Informacija, susijusi su atskiro ūkio veikla, neskelbiama.

Analizuoti 16 ūkių duomenys

Jonavos r. biuro konsultantės 2014 m. pateikė 16 respondentinių ūkių duomenis apie gamybinę ir finansinę veiklą 2013 metais. Iš anketų matyti, kad rajone vyravo smulkūs ir vidutiniai ūkiai: 12 augalininkystės, 1 gyvulininkystės ir 3 mišrūs. Vidutinis ūkio dydis buvo 158,19 ha, mažiausias buvo 22,34 ha augalininkystės ūkis, o didžiausias – 420,21 ha augalininkystės ūkis.

Rajone yra labai derlingų žemių, kuriose ūkininkai augina miežius, kviečius, rapsus. Seniūnijose, kurios priskiriamos prie mažiau palankių vietovių, auginami rugiai, grikiai ir bulvės. Daugumos augalų derlingumas, lyginant su vidutiniu Lietuvoje 2012 m., nėra mažas dėl tręšimo ir augalų apsaugos priemonių naudojimo.

Lentelėje vidutinis 2013 m. Jonavos r. respondentiniuose ūkiuose augintų žemės ūkio augalų derlingumas lyginamas su ankstesnių metų derlingumu.

Augintų žemės ūkio augalų derlingumas Jonavos r., t/ha

Kalbant apie gyvulininkystę, stambiausiame pieno ūkyje buvo 79 melžiamos karvės, kituose (mišriuose) – 6–11 melžiamų karvių. Iš karvės per 2013 m. primelžta vidutiniškai 5395 kg pieno: mažiausias primilžis – 4000 kg, didžiausias – 8321 kg iš karvės. Lyginant su 2012 m., vidutinis primilžis iš karvės sumažėjo 596 kg, bet vis tiek yra didesnis už Lietuvos vidurkį.

Bendroji produkcija ūkiui sudarė vidutiniškai 153 tūkst. Lt, iš jų pastoviosios sąnaudos buvo 95,5 tūkst. Lt, o kintamosios – 237 tūkst. Lt.

Susumavus 16 respondentinių ūkių gamybos rezultatus, nustatyta, kad 2013 m. 7 ūkiai metus baigė nuostolingai, o 9 ūkių gamybinės ir komercinės veiklos pelnas svyravo nuo 5 iki 404 tūkst. Lt. 2012 m. šis rodiklis buvo geresnis.

Ūkiuose labai skirtingi turto apyvartumo ir įsiskolinimo koeficientai. Pirmasis rodo, kiek vienas turto litas sukuria pajamų. Mūsų rajone jis buvo vidutiniškai 0,32, tuo tarpu 2012 m. šis rodiklis buvo 0,412. Kuo rodiklio vertė aukštesnė, tuo efektyviau naudojamas turimas ūkio turtas. Atskiruose ūkiuose jis buvo nuo 0,11 iki 0,71.

Vidutinis respondentinių ūkių įsiskolinimo koeficientas buvo 0,19. Jis rodo, kiek nuosavybės litui tenka skolintų lėšų. Atskiruose ūkiuose jis buvo nuo 0,01 iki 0,53. Lyginant su 2012 m., mūsų rajone šis rodiklis sumažėjo 0,02, bet vis tiek buvo didesnis už vidutinį Lietuvoje, kuris 2012 m. buvo 0,13.

Paskaičiavus ūkių gamybinius ir finansinius rodiklius, galima daryti atitinkamas išvadas ir numatyti tolesnes ūkio plėtros tendencijas.