Gegužės 01 d., trečiadienis | 24

Jonavos rajono 2012 metų respondentinių ūkių apžvalga

2013-11-03

ES šalyse, įgyvendinant bendrąją žemės ūkio politiką, nuolat stebima ūkininkų veiklos ekonominė ir finansinė būklė. Tai padaryti padeda Ūkio apskaitos duomenų tinklas (ŪADT) – ES valstybių respondentinių ūkių duomenų sistema, naudojama bendrai žemės ūkio politikai įgyvendinti. ŪADT teikia informaciją apie pajamas, finansinę ir bendrą situaciją žemės ūkyje. Ši sistema pradėjo funkcionuoti Europos ekonominėje bendrijoje kartu su bendrąją žemės ūkio politika.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Kiekviena valstybė ES narė privalo teikti informaciją į ŪADT. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba parenka respondentinius ūkius ir perduoda duomenis Lietuvos agrarinės ekonomikos institutui. Respondentinių ūkių duomenys nagrinėjami pagal skirtingas ūkininkavimo formas: ūkio ekonominį dydį, žemės kokybę, apskritis, mažiau palankias ūkininkauti vietoves. Žemės ūkio gamintojai duomenis į ŪADT teikia savanoriškai. ES reglamentuose akcentuojamas duomenų konfidencialumas. Informacija, susijusi su atskiro ūkio veikla, neskelbiama.

Pateikti 15 respondentinių ūkių duomenys

Jonavos r. biuras 2013 m. pateikė 15 respondentinių ūkių duomenis apie jų gamybinę ir finansinę veiklą 2012 metais.

Rajone yra labai derlingų žemių, kuriuose ūkininkai augina miežius, kviečius, rapsus, kvietrugius. Seniūnijose, kurios priskiriamos prie mažiau palankių vietovių, auginami rugiai ir grikiai.

Lentelėje vidutinis 2012 m. Jonavos rajono respondentiniuose ūkiuose augintų žemės ūkio augalų derlingumas lyginamas su vidutinišku Lietuvoje 2011 m.

Iš lentelės matyti, kad Jonavos rajone didžiausias beveik visų auginamų žemės ūkio augalų derlingumas buvo 2012 metais.

Iš 15 respondentinių ūkių tik 2 ūkininkai augino melžiamas karves. Tik vieno iš jų pajamos gautos iš pieninkystės. Jis laikė 67 karves. Iš karvės per 2012 m. primelžė vidutiniškai 5 991 kilogramų pieno (2011 m. – 4900 kg). Kitas ūkininkas laikė 3 karves savo reikmėms ir tik retkarčiais pieną parduodavo.
2012 m. pirmą kartą tarp respondentų pateko ūkis, ekologiškai auginantis vištas.

Susumavus 15 respondentinių ūkių gamybos rezultatus, nustatyta, kad 2012 m. tik 2 ūkininkai metus baigė nuostolingai, o kitų gamybinės ir komercinės veiklos pelnas svyravo nuo 17 iki 580 tūkstančių. 2012 m. buvo vieni pelningiausių (lyginant paskutinių 5 veiklos metų rezultatus). Koks buvo pelnas 2012 m., matyti iš paveiksle pateiktos diagramos.

Rajono respondentinių ūkių gamybinės-komercinės veiklos pelnas, Lt

Turto apyvartumas rodo, kiek 1 turto litas sukuria pajamų. Aukštesnė šio rodiklio reikšmė parodo didesnį efektyvumo laipsnį. Jonavos rajone 2012 m. turto apyvartumas vienam respondentiniam ūkiui sudarė vidutiniškai 0,412, tuo tarpu 2011 m. šis rodiklis buvo 0,239.

Skolos - nuosavybės koeficiantas parodo, kiek 1 nuosavybės litui tenka skolintų lėšų. 2012 m. šis rodiklis Jonavos rajone ypač žemas – 0,21. Tai reiškia, kad ūkininkai beveik neturėjo skolų, bet šis rodiklis vis tiek didesnis nei vidutinis Lietuvoje 2011 metais (0,12).

Parengta pagal Jonavos rajono 2012 m. respondentinių ūkių analizę.