Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Biržų rajono 2013 m. respondentinių ūkių duomenų analizė

Inga Vidžiuvienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Biržų r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2014-10-18

Ūkių apskaitos duomenų tinklas (ŪADT, ang. FADN – Farm Accountancy Data Network) – tai ES valstybių respondentinių ūkių duomenų sistema, naudojama bendrajai žemės ūkio politikai įgyvendinti. Ši sistema teikia informaciją apie pajamas, finansinę ir bendrąją situaciją žemės ūkyje. ŪADT yra pagrindinis duomenų apie pajamų lygį ūkiuose ir valdymo sprendimų žemės ūkio sektoriuje efektyvumą šaltinis.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Lietuva, įstojusi į Europos Sąjungą, kasmet Europos Komisijai teikia respondentinių ūkių duomenis. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba parenka respondentinius ūkius, surenka apie juos duomenis ir perduoda Lietuvos agrarinės ekonomikos institutui. Duomenys į ŪADT surenkami laikantis savanoriškumo ir konfidencialumo principų.

Respondentiniai ūkiai skirstomi pagal ūkininkavimo tipą, ekonominį dydį, žemės plotą, žemės ūkio naudmenų našumo balą, ūkininko amžių, palankias ir nepalankias ūkininkauti vietoves, ekologiškumą ir apskritis. Kaupiami dviejų rūšių duomenys: fiziniai, rodantys žemės naudojimą, gyvulių skaičių ir jų rūšis, produktyvumą, darbo sąnaudas, ir ekonominiai, apibūdinantys ūkininkų dalyvavimą žemės ūkio produkcijos ir paslaugų rinkoje rezultatus.

Analizuoti 28 rajono ūkių duomenys

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Biržų r. biure 2013 m. buvo užpildytos 28 respondentinių ūkių anketos. Iš surinktų duomenų matyti, kad pagal žemės plotą rajone vyravo didesni nei vidutiniai ūkiai. Rajone vidutinis vieno respondentinio ūkio plotas buvo 217,96 hektaro. Augalininkystės veikla vertėsi 15 respondentų, 13 turėjo mišrius ūkius.

Respondentai daugiausia augino kviečių, miežių, kvietrugių ir rapsų. Taip pat auginti rugiai, avižos, grūdinių mišiniai, grikiai, cukriniai runkeliai, bulvės ir kopūstai.

Lygindami 2013 m. su ankstesniais (1 pav.). matome, kad augalų derlingumas Biržų rajone sumažėjo. Tam įtakos turėjo nepalankios meteorologinės oro sąlygos.

1 pav. Vidutinis augalų derlingumas Biržų rajono ūkiuose 2011–2013 m., t/ha

Vidutinis karvių skaičius respondentiniuose ūkiuose Biržų rajone – 46 vnt. Vidutinis primilžis iš karvės – 5352 kg pieno. Didžiausiame ūkyje laikytos 143 karvės, primilžis iš vienos karvės – 8786 kg, o mažiausiame – 3 karvės ir primilžis – 5833 kg pieno per metus. Karvių skaičius ir primilžis iš karvės pateikiamas 2 paveiksle.

Penimų kiaulių 2013 m. neaugino nei vienas respondentas.

2 pav. Vidutinis karvių skaičius ir primilžis iš karvės Biržų rajono ūkiuose 2011–2013 m.

Bendroji produkcija 2013 m. rajone sudarė vidutiniškai 709603 Lt, iš kurių augalininkystės produkcija – 76 proc., gyvulininkystės – 24 procentus. Kintamųjų sąnaudų ūkiui tenka vidutiniškai 223703 Lt, o pastoviųjų – 173391 Lt. Gamybinės komercinės veiklos pelnas sudarė vidutiniškai 101727 Lt.

Skaičiuojant 2013 m. Biržų rajono ūkio veiklos efektyvumo rodiklius, įvertinta respondentinių ūkių finansinė ir ekonominė būklė. Apskaičiuotas kapitalo pakankamumo rodiklis siekė beveik 84 proc. ir parodė ūkių nepriklausomybę nuo kreditorių. Bendrasis įsiskolinimo koeficientas – 0,16. Galima teigti, kad rajono ūkiai buvo stabilūs, nes turtui įsigyti naudojo daugiau nuosavų lėšų nei skolintų. Grynojo pelningumo rodiklis – 0,18. Jis rodo, kiek vienam pardavimo pajamų litui teko bendrojo pelno. Turto apyvartumo rodiklis parodė, kad vienas turto litas uždirbo 0,34 Lt pajamų. Subsidijų dalies pajamose rodiklis parodė, kad vidutiniškai 20,07 proc. visų Biržų rajono respondentinių ūkių pajamų sudarė gautos tiesioginės išmokos.