Gegužės 01 d., trečiadienis | 24

Biržų rajono 2012 metų respondentinių ūkių analizė

Jūratė Ratnikienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Biržų r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2013-11-20

ES šalyse, įgyvendinant bendrąją žemės ūkio politiką, nuolat stebima žemės ūkio padėtis, t. y. ūkininkų veiklos ekonominė ir finansinė būklė. Tai daryti padeda kiekvienais metais atliekama Ūkių apskaitos duomenų tinklo (ŪADT) analizė. ŪADT yra pagrindinis duomenų šaltinis apie pajamų lygį ūkiuose ir valdymo sprendimų efektyvumą žemės ūkio sferoje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Į ŪADT patenka ne atsitiktiniai ūkiai, o atrinkti pagal nustatytus požymius, reprezentuojantys šalies visumą. Biržų rajone, tiriant žemės ūkio produkcijos gamintojų veiklos rezultatus, analizuoti 31 mišraus augalininkystės ir gyvulininkystės respondentinio ūkio duomenys.

Lyginant 2009–2012 m. duomenis, pastebėta, kad didžiausi žemės ūkio augalų derliai gauti 2012?metais. Galima daryti išvadą, kad didesnis derlius gautas dėl palankių meteorologinių sąlygų ir konsultantų suteiktų naujų žinių.

Paveiksle pateiktoje diagramoje galima palyginti vidutinį žemės ūkio augalų derlių, gautą per 2009–2012 m.

Analizuodami rajono respondentinių pienininkystės ir mišrių ūkių 2009–2012 m. duomenis, matome, kad laikomų karvių skaičius ir primilžis 2012 m., lyginant su ankstesniais, sumažėjo. Duomenys pateikiami lentelėje.

Biržų rajono respondentinių ūkių vidutinis karvių skaičius ir primilžis iš karvės, kg

Didžiausiame respondentiniame pienininkystės ūkyje laikytos 134 melžiamos karvės. Primilžis iš vienos karvės – 7440 kg pieno. Mažiausiame ūkyje laikytos 3 karvės, primilžis siekė 5667 kg pieno per metus.
Penimų kiaulių 2009–2012 m. neaugino nei vienas respondentas.

Bendroji produkcija vidutiniškai rajone vienam respondentiniam ūkiui 2012 m. sudarė 744 123 Lt, iš jų: augalininkystės – 656 768 Lt, gyvulininkystės – 266 479 Lt.

Vidutinis grūdinių augalų derlingumas Biržų rajono respondentiniuose ūkiuose 2009–2012 m., t/ha

Kintamosios išlaidos vienam ūkiui sudarė vidutiniškai 293626 Lt, vidutinis pelningumas – 214 583 Lt.
Biržų rajono respondentinių ūkių 2012 m. vidutiniai veiklos efektyvumo rodikliai:

  • bendrojo įsiskolinimo koeficientas buvo 019. Šis rodiklis parodo ūkio turto dalį, finansuojamą įsipareigojimais. Galima teigti, kad rajono ūkiai yra stabilūs, nes turtui įsigyti naudoja daugiau nuosavų nei skolintų lėšų;
  • bendrojo pelningumo rodiklis buvo 0,34. Jis parodo, kiek vienam pardavimo pajamų litui tenka bendrojo pelno;
  • turto apyvartumo rodiklis buvo 0,48. Jis parodo, kiek pardavimo pajamų tenka investuoto turto litui. Kuo didesnis rodiklis, tuo greitesnis apyvartumas ir turtas yra valdomas efektyviai.

Išnagrinėjus respondentinių ūkių duomenis, galima palyginti tam tikrų grupių ūkinės veiklos gamybinius ir finansinius rezultatus, numatyti jų plėtros tendencijas.

Respondentinių ūkių analizės rezultatus ūkininkai gali palyginti su šalies rodikliais, pateikiamais leidinyje „Žemės ūkio respondentinių įmonių duomenys“, kurį kiekvienais metais išleidžia Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas.

Žemės ūkio produkcijos gamintojai duomenis į ŪADT teikia savanoriškai. Respondentinių ūkių duomenų konfidencialumas yra garantuojamas, informacija, susijusi su tam tikra ūkio veikla, neskelbiama. Skelbiami tik sugrupuoti duomenys, rodantys ūkių grupių vidutinius rezultatus.