Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Akmenės rajono 2013 m. respondentinių ūkių duomenų analizė

Edita Černikevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Akmenės r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2014-11-18

ES šalyse, įgyvendinant bendrąją žemės ūkio politiką, nuolat stebima žemės ūkio padėtis, t. y. ūkininkų veiklos ekonominė ir finansinė būklė. Tai daryti padeda kiekvienais metais atliekama Ūkių apskaitos duomenų tinklo (ŪADT) analizė. ŪADT yra pagrindinis duomenų šaltinis apie pajamų lygį ūkiuose ir valdymo sprendimų efektyvumą žemės ūkio srityje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Į ŪADT yra kaupiami fiziniai duomenys apie naudojamos žemės plotus, gyvulių skaičių, gyvulių ir augalų rūšis, auginamų augalų ir laikomų gyvulių produktyvumą bei darbo sąnaudas. Taip pat kaupiami ir ekonominiai duomenys, kurie rodo žemės ūkio subjektų ūkinės veiklos rezultatus.

Pateikti 25 rajono ūkių duomenys

Akmenės r. duomenis apie 2013 m. ūkininkų ūkių veiklą pateikė 25 ūkininkų ūkiai, kurie buvo grupuojami pagal ekonominį ūkio dydį, ūkininkavimo tipą, turimos žemės plotą. Duomenis pateikė 13 augalininkystės ir 12 gyvulininkystės ūkių.

Trijuose respondentiniuose ūkiuose laikyta 10 ir daugiau karvių. Šių ūkių pagrindinė veiklos kryptis – pienininkystė. Viename didžiausių pienininkystės ūkių 2013 m. buvo 66 melžiamos karvės. Šiame ūkyje vidutinis karvių produktyvumas – 5567 kg ir yra didesnis, lyginant su 2012 m. Lietuvos vidurkiu. Viename ūkyje, turinčiame 36 karves, vidutinis primilžis iš karvės – net 6132 kg per metus.

Akmenės r. respondentiniuose ūkiuose vidutinis turimos žemės bendras plotas – 226,91 hektaro. Vidutinis karvių skaičius ūkyje – 18, primilžis iš vienos karvės – 3883 kg per metus. Duomenys apie vidutinį 2013 m. augintų augalų derlingumą Akmenės r. respondentiniuose ūkiuose pateikiami žemiau esančioje diagramoje.

1 pav. Akmenės r. augalų derlingumas 2013 m., t/ha

Žemiau esančioje lentelėje pateikiami duomenys apie augalų derlingumą 2013 m., palyginus su 2012 m. Lietuvos vidurkiu.

Augalų derlingumo palyginimas, t/ha

Akmenės r. beveik visų kultūrinių augalų derlingumo rodikliai, palyginus su 2012 m. vidurkiu Lietuvoje, yra mažesni. Tam turėjo įtakos mažesnis žemių našumas. Derlingesni buvo tik kvietrugiai, nes jie ne tokie reiklūs.

Bendroji produkcija viename ūkyje 2013 m. siekė vidutiniškai 218 tūkst. Lt. Augalininkystės bendroji produkcija sudarė 81 proc., o gyvulininkystės – 19 procentų.

Kintamosios išlaidos 2013 m. viename iš Akmenės rajono respondentinių ūkių sudarė vidutiniškai 330 tūkst. litų. Pastoviosios išlaidos – 130 tūkst. litų 2012 metais.

Akmenės r. respondentinių ūkių gamybinės komercinės veiklos rezultatas – nuostolis. Tai lėmė labai didelės kintamosios sąnaudos, kadangi pas ūkininkus daug senos technikos, labai daug išlaidų patiriama perkant atsargines dalis, remontuojant techniką, pabrangus degalams ir chemijai.

Gamybinės komercinės veiklos rezultatas rajono respondentiniuose ūkiuose – 7 tūkst. Lt nuostolis.