Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Ūkininkas Egidijus Palaima: pagrindinis tikslas – išlaikyti žemę rentabilią

Jolanta Dalia Abarienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos redaktorė
2020-07-31

© LŽŪKT nuotr.

Pasvalio rajono Ustukių kaime ūkininkaujantis Egidijus Palaima dirba apie 1000 ha žemės. Ūkis sunkiose, molingose žemėse, todėl supūdyti šiaudus, paversti juos naudinga dirvai medžiaga yra sunku. Naudojęs įvairius būdus, ūkininkas nusprendė išbandyti ir mikroorganizmus.

Ūkininkaujantis daugiau kaip 20 metų, KTU radioelektroniką baigęs Egidijus Palaima darbuojasi 1000 ha ūkyje. Sėjomainoje augina kviečius, rapsus, miežius, kviečiukus ir pupas. Dirvai gerinti yra išbandęs bioelektrinėse gaminamą separuotą mėšlą, taip pat iš kaimyninių gyvulininkystės ūkių gautą. Vis tik svarbiausia, ūkininko manymu, yra žemės dirbimas, kai viskas padaryta laiku. Ūkyje jau 9 m. taikoma neariminė technologija, nes galinga technika galima išlaikyti technologinį greitį.

Derliaus didinimas – nėra esminis dalykas

Egidijus Palaima sako, kad pagrindinis jo tikslas – išlaikyti žemę rentabilią. „Derliaus didinimas nėra esminis dalykas. Esminis dalykas – kiek uždirbi iš to darbo. Mes Lietuvoje labai vaikomės derliaus, bet išlaidos nemažėja. Naudojami pesticidai, herbicidai brangsta ir brangsta. Turiu pavyzdžių, kai analogiški pesticidai Kanadoje kainuoja tris kartus pigiau nei Lietuvoje, o pas mus sako, kad jie labai pigūs. Atsėliavimas ar sėjomainos taip pat ne visada padeda, nes dirvos labai sunkios, kartais pavasarį žemė nekvėpuoja“, – situaciją komentuoja ūkininkas.

Pasižiūrėjęs, kaip sekasi tiems, kurie mikroorganizmus Lietuvoje jau išbandę, ūkininkas nusprendė jų nauda įsitikinti pats. „Manau, kad tie dalykai realiai gali būti patvirtinami tik asmenine patirtimi išbandant savo laukuose“,– sakė Egidijus.

Ūkininkas pasakoja, kad turimus padargus mikroorganizmams išlaistyti ir įterpti reikėjo pritaikyti pačiam. „Reikia, kad dirbant žemę tą pačią sekundę būtų galima liekanas apipurkšti medžiagomis ir jas užversti, tai yra įterpti optimaliu gyliu, kad sudarytų sąlygas mikroorganizmams daugintis ir atlikti gerą darbą – pūdyti šiaudus ir paversti organines atliekas augalams reikalingomis medžiagomis. Dabar realiai vienu pravažiavimu aš padarysiu visus darbus, kurie padėtų mikroorganizmams veikti, nes dirbant su purkštuvu nespėji iš paskos atlikti. Mat labai svarbi sąlyga – išvengti ultravioletinių spindulių, kurie bet kurią bakteriją nužudys“,– technologijos specifiką aiškina ūkininkas.

Web-pav2Mikroorganizmų įterpimo sistemą E. Palaima truputį pamėgino pernai, šiemet dar patobulino ir galvoja rimtai užsiimti – rudenį panaudoti visose žemėse. Prie traktoriaus pritvirtinta 1200 litrų talpa, kurios turinio vienu kartu pakanka 15 ha išlaistyti.

Šiais metais ūkininkas į dirvą planuoja įterpti trichodermos grybų, kurie padės atlikti šiaudų mineralizaciją, taip pat bacilų grupės bakterijas, naikinančias dirvoje išliekančius ligų patogenus. Jo manymu, po metų ar dvejų jau bus galima kalbėti apie rezultatus.

„Lietuvoje mikroorganizmų naudojimas populiarėja. Yra ūkininkų entuziastų, kurie patys gamina mikroorganizmus. Perkant iš jų, kaina ir savikaina yra daug realesnė, negu perkant pagamintas analogišku būdu tik galbūt gražiau išfasuotas ar pateiktas brošiūrose“,– sako Egidijus.

Svarbu kuo daugiau žinoti apie savo laukus

Lėktuvą pilotuojantis ūkininkas sako, kad apskridęs laukus, viską mato idealiai. „Praskridai – ir visa situacija aiški. Pasidarai nuotraukų ir lygini, viskas matosi iš karto. Gali ir ant žemėlapio susidėti. Dronai taip nepadaro. Su jais negali daryti palyginimų realiu laiku“, – teigia Egidijus.

Web-pav1Keli Egidijaus Palaimos laukai yra po 100 hektarų. Apsilankymo dieną ant šito lauko krito lietus su ledukais. Pasėlis atlaikė.

Nors plotai dideli, ūkininkas mano, kad reikėtų ištirti pagrindines dirvožemio medžiagas, pasidaryti žemėlapius. „Pernai pasidarėme derlingumo žemėlapius. Turiu amerikietišką programą, kuri gali išanalizuoti šiuos duomenis. Aišku, skaitmenizuoti visą ūkį, tai yra padaryti derlingumo žemėlapius, ištirti fosforo, kalio, humuso likučius – reikia ne vienerių metų. Šiemet ruošiuosi daryti dirvožemio tyrimus“, – apie planus kalbėjo Egidijus.

Prisimindamas ūkininkavimo istoriją, Egidijus Palaima sakė, kad jo seneliai buvo ūkininkai, 1992 m. atsiėmę žemę. „Visada buvau prie jos. Atrodė – laikinai, o dabar aišku, kad nėra nieko pastovesnio už laikiną“, – kalbėjo ūkininkas, puikiai derinantis ūkininkavimą su hobiais. Jis ne tik pilotuoja lėktuvą. Daug metų sėkmingai dalyvauja šaudymo į lėkštes varžybose, apie 15 metų yra baikerių klubo „Harley Davidson club Lithuania“ iždininkas.

Išsamiau videoreportaže „Sėkmę atneša ir netradiciniai sprendimai žemės ūkyje“

Agroakademija.lt rekomenduoja

Patirtis: maksimalus derlius su minimaliomis išlaidomis (video)

Patirtis: mažieji dirvožemio sergėtojai – mikroorganizmai (video)