Norite kaimiško maisto? Tiesiai iš Lietuvos ūkių pagal tautinio paveldo receptus paruoštos duonos, mėsos gaminių, pieno produktų, sėmenų ir rapsų aliejų, medaus, sveikuoliškų sausainių, gardžių obuolių sulčių, netikėtų skonio derinių, įdomių produktų galite išsirinkti mobiliuosiuose turgeliuose, ūkininkų parduotuvėlėse „Kraitė“ arba didžiųjų prekybos centrų lentynose „Linkėjimai iš kaimo“.
Vis tik, ką reikia žinoti smulkiesiems ūkininkams ir gamintojams, norintiems prekiauti sava produkcija, kaip jiems sekasi, kaip, kokia ir iš kokių ūkių ant mūsų stalo keliauja produkcija, geruosius ūkininkavimo pavyzdžius ir sėkmės istorijas LŽŪKT agroakademija.lt komanda, bendradarbiaudama su ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė“, jums pateiks videoreportažų cikle „LIETUVIŠKO ŪKIO KOKYBĖ: AUGINKITE, GAMINKITE, PREKIAUKITE“.
Pirmajame reportaže – apie galimybes prekiauti ir dešimties metų mobilių turgelių patirtį, supaprastintus veterinarinius reikalavimus, ES paramą trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu.
Pasak ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovo Mindaugo Maciulevičiaus, mobilieji turgeliai, veiklą pradėję prieš gerą dešimtmetį, tapo savotiškais verslo inkubatorias ūkininkams. Prekiaudami savo produkcija jie betarpiškai bendrauja su pirkėjais, išgirsta jų pageidavimus, mato, kokie produktai, gaminiai yra labiau ar mažiau paklausūs ir pagal tai koreguoja savo produkcijos asortimentą, keičia receptūrą. O ir vartotojai turi puikią galimybę įsitikinti, kaip yra auginama ar gaminama jiems siūloma žemės ūkio produkcija. Šiandien kooperatyvas bendradarbiauja su 500 natūralaus ir šviežio maisto tiekėjų. Jie gamina 30 sertifikuotų nacionalinės kokybės produktų, pažymėtų ženklu „Kokybė“ ir apie 50 ekologiškų produktų. Tokie produktai yra itin paklausūs, todėl kooperatyvas skatina savo narius jų auginti daugiau.
Bendradarbiavimas – VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) ir žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ projektas, kurio metu kartu bus organizuojami bendri renginiai, mokymai, seminarai, kuriais siekiama informuoti ūkininkus apie ūkininkavimo, žemės ūkio produkcijos gamybos, tiekimo bei prekybos galimybes. Prie bendros veiklos prisijungė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.
Red. Ramunė Sutkevičienė, oper. Egidijus Vilkevičius
© www.lzukt.lt, www.agroakademija.lt, 2020 m. kovas