Gruodžio 26 d., ketvirtadienis | 24

Atidarytas analogų Europoje neturintis ekologiško maisto fabrikas

LŽŪKT informacija
2017-05-05

Kooperatyvo „Grybai LT“ Širvintose įkurtas robotizuotas ekologiško maisto fabrikas, į kurį investuota 6 mln. eurų. Jame gaminama ekologiška grybų ir daržovių produkcija, naudojant unikaliai sukomplektuotas maisto ruošimo ir pakavimo technologijas. Fabriko veikla svarbi ne tik regioninei plėtrai, bet ir visos Lietuvos ekonomikai, nes čia gaminama produkcija bus eksportuojama į Europos, Azijos, JAV ir kitas rinkas.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

„Ši diena svarbi ne tik kooperatyvo nariams, bet ir visam Lietuvos grybininkystės ūkiui. Šioje srityje pirmaujame Baltijos šalių regione, o fabriko įkūrimas ir atidarymas įrodo, kad galime būti ne tik didžiausi grybų augintojai Baltijos šalyse, bet ir inovatyviausi perdirbtos produkcijos gamintojai, suteikti didesnę pridėtinę vertę paruošdami supakuotus ekologiškus maisto produktus galutiniam vartotojui. Taip galime pirmauti ne tik Lietuvoje ar Baltijos šalyse, bet lygiavertiškai konkuruoti ir Vakarų rinkose“, – sakė Lietuvos grybų augintojų ir perdirbėjų asociacijos prezidentas ir fabriko idėjos autorius Kęstutis Juščius.

Web-Kestutis-teksto-naujo

„Prieš penketą ar septynetą metų buvo E. Coli bakterijų krizė ir tą dieną, kada ši krizė įvyko, Rusija, kaip visuomet, uždarė sienas, o tuo metu mes iš Lietuvos prekiaudavome po 15 tonų per dieną šviežios produkcijos. mūsų produkcija tiesiog važiavo į šiukšlių konteinerį. grybų nebuvo galima parduoti kitur, nes Lietuvoje nebuvo grybų perdirbimo gamyklos, kuri galėtų tokius produkcijos kiekius perdirbti, tad supratome, kad esant tokiems kataklizmams reikia produkciją išsaugoti“, – prisimena Lietuvos grybų augintojų ir perdirbėjų asociacijos prezidentas ir fabriko idėjos autorius Kęstutis Juščius

Siekia efektyvesnės šviežių grybų realizacijos

Fabriko įkūrimo idėja kilo siekiant užtikrinti grybų augintojų konkurencingumą rinkos svyravimų metu ir išplėsti produkcijos eksporto galimybes. „Mūsų patirtis rodo, kad esant rinkos svyravimams ar pasikeitus pagrindinėms eksporto kryptims, švieži grybai netenka savo vertės dėl trumpo galiojimo laiko. Jų konservavimas ir perdirbimas moderniomis technologijomis užtikrina produkcijos realizavimą, o ilgesnis galiojimo laikas leidžia eksportuoti į tolimesnes užsienio rinkas“, – sakė K. Juščius.

Analogų Europoje neturinčios technologijos

„Grybai LT“ fabrikas neturi analogų Europoje, nes jame kooperatyvo užsakymu unikaliai sukomplektuotos maisto produktų paruošimo ir pakavimo technologijos iš Ispanijos, Italijos, Olandijos.

Fabrike gaminami produktai pakuojami į inovatyvią lengvo plastiko pakuotę, kuri pagrįstai gali būti vadinama ateities pakuote, nes yra draugiškesnė aplinkai nei tradicinių medžiagų pakuotės. Nuo jos pagaminimo iki panaudojimo į atmosferą išmetama gerokai mažiau CO2, nei naudojant tokio pat dydžio stiklainį arba skardinę. Be to, visi fabriko produktai gaminami be konservantų, o produktų galiojimo laikas dėl specialios apdorojimo technologijos siekia vienus metus.

Šiuo metu fabrike gaminami ekologiški produktai iš grybų (konservuoti grybai, paruošta valgyti trinta grybų sriuba), gaminiai iš daržovių bei ankštinių kultūrų, įvairios sriubos. Ateityje planuojama plėsti asortimentą ir gaminti padažus.

Fabriko produkcija jau pasiekė užsienio rinkas

Fabrike gaminama produkcija jau eksportuojama į Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Italiją, P. Korėją, kur pateko į didžiausią regiono prekybos tinklą „Lotte“. Pradedama užsakomoji gamyba Suomijos rinkai, bandomosios partijos išsiųstos į JAV, Vokietiją, Olandiją, Švediją, Norvegiją, Daniją, Lenkiją, Bulgariją, Japoniją, Taivaną, Honkongą, PAR, JAE.

Širvintų fabrike gaminama ir Lietuvos ekologiško maisto prekių ženklo AUGA produkcija. „Regione nėra kito inovatyvias technologijas turinčio fabriko, kuris dirbtų su ateities maistu ir ateities pakuotėmis. Širvintų fabrikas orientuotas į gamybą globaliai rinkai. Jis įsikūręs strategiškai patogioje vietoje: šalies viduryje, tad patogu gabenti produkciją į didžiuosius Lietuvos miestus, be to, infrastruktūra leidžia greitai pasiekti ir tolimas rinkas, su kuriomis mezgame santykius“, – sakė K. Juščius.

Kviečiame į ekskursiją po fabriko gamybos salę. Žiūrėkite vaizdo reportažą iš fabriko atidarymo šventės:Atidarytas robotizuotas ekologiško maisto fabrikas

1grybaiLT-(4)

2grybaiLT-(10)

3grybaiLT-(11)

4grybaiLT-(12)

5grybaiLT-(14)

6grybaiLT-(1)

7grybaiLT-(3)

8grybaiLT-(17)

9grybaiLT-(19)

10grybaiLT-(21)

Nuotraukos Ramunės Sutkevičienės, LŽŪKT

„Grybai LT“, www.agaroakademija.lt

Kviečiame į ekskursiją po fabriko gamybos salę. Žiūrėkite vaizdo reportažą iš fabriko atidarymo šventės: Atidarytas robotizuotas ekologiško maisto fabrikas